Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

Aparitii editoriale pe noul Cod civil de la Editura Hamangiu
22.11.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională
JURIDICE - In Law We Trust

Instituţii de drept civil în reglementarea noului Cod civil.

Partea generală, drepturi reale, obligaţii, contracte, succesiuni

Autori: Gabriel Boroi, Liviu Stănciulescu

Aceasta este prima lucrare de doctrină care oferă o analiză de ansamblu a principalelor instituţii ale dreptului civil, în lumina noii reglementări – Codul civil din 2009. Publicarea unei cărţi de asemenea amploare, într-un timp atât de scurt de la intrarea în vigoare a noului Cod civil, poate fi un gest riscant, însă, cu siguranţă, necesar. Riscant, pentru că noul Cod „ascunde”, probabil, în formulările lui, şi unele „capcane”, ce nu vor putea fi descoperite decât în timp, pe măsura aplicării în practică a instituţiilor sale; necesar pentru că numai explicitarea şi interpretarea de către doctrină a noilor reglementări ajută la înţelegerea lor corectă şi pot duce la o aplicare şi o jurisprudenţă unitare.

Cartea este adresată în primul rând studenţilor, dar, în faţa noutăţilor şi a schimbărilor pe care noul Cod le impune în societatea românească, chiar şi juriştii cu experienţă sunt nevoiţi să se reîntoarcă, pentru următorii ani, cel puţin, la cărţile şi cursurile universitare. Aşa încât, această carte le va fi, în egală măsură, utilă magistraţilor, avocaţilor şi juriştilor, în general.

Colecţia: Carte universitară, Format: 16,5×23,5 cm, Apariţie: decembrie 2011, Pagini: ~700, Preţ: ~90 lei

Curs de drept civil. Partea generală

Autori: Gabriel Boroi, Carla Alexandra Anghelescu

Cartea analizează instituţiile specifice părţii generale a dreptului civil, din perspectiva noului Cod, intrat în vigoare la 1 octombrie 2011. Veţi observa că introducerea, de regulă, puţin atractivă la orice carte, capătă acum o importanţă deosebită, mai ales pentru practicieni, datorită problemelor pe care le pune aplicarea în timp a dispoziţiilor Codului civil din 2009, precum şi ultra-activitatea unor prevederi ale vechiului Cod de la 1864. În continuare, raportul juridic, actul juridic civil, prescripţia extinctivă şi decăderea sunt analizate comparativ, în primul rând, din perspectiva noii reglementări, cu sublinierea elementelor de noutate şi a diferenţelor faţă de vechiul cod.

Cursul are o dublă utilitate: este conceput, desigur, pentru studenţi, însă numeroasele exemple practice, culese din toate instituţiile noului Cod civil, discuţiile pe marginea unor texte mai puţin clare ale codului, precum şi propunerile pe care autorii le fac pentru aplicarea în practică a acestor texte, sunt, de fapt, gândite şi scrise aici pentru practicieni.

Colecţia: Carte universitară, Format 14,5×21 cm, Apariţie: noiembrie 2011, Pagini: 400, Preţ: 49 lei

Drept civil. Persoanele

Autori: Ovidiu Ungureanu, Cornelia Munteanu

Prin acest curs universitar este prezentată materia persoanelor din perspectiva noului Cod civil, astfel cum a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2011. Se au în vedere corpul uman (inclusiv prelevarea şi transplantul de organe), drepturile personalităţii, inclusiv mult invocatul drept la respectarea vieţii private, capacitatea de folosinţă şi capacitatea de exerciţiu, identificarea şi ocrotirea persoanei fizice, precum şi persoana juridică.

Colecţia Carte universitară, Format 16,5×23,5 cm, Apariţie: decembrie 2011, Pagini: ~300, Preţ: ~47 de lei

Introducere în studiul dreptului civil

Autor: Eduard Jürgen Prediger

Acest curs cuprinde principalele instituţii ale dreptului civil: raportul juridic civil, actul juridic civil şi prescripţia extinctivă studiate la majoritatea facultăţilor de drept din ţară ca partea generală a dreptului civil. Prin urmare, sunt prezentate din perspectiva noului Cod civil: aplicarea legii în timp şi spaţiu, clasificarea drepturilor şi obligaţiilor, clasificarea actelor juridice, condiţiile de validitate ale actului juridic, viciile de consimţământ, obiectul, modalităţile, efectele, nulitatea.

Colecţia Carte universitară, Format 14,5×21 cm, Apariţe: noiembrie 2011, Pagini: ~220, Preţ: ~30 lei

Procedura uzucapiunii
Reglementată de Codul civil din 1864, Decretul-lege nr. 115/1938 şi Noul Cod civil

Autor: Claudia Vişoiu

Cartea tratează tema uzucapiunii dintr-un unghi diferit de cele din care este abordată în genere. Aici dreptul substanţial este urmărit din perspectivă procesuală, plecând de la premisa că invocarea uzucapiunii presupune întotdeauna o procedură judiciară; astfel, sunt punctate aspectele referitoare la modalităţile de invocare a uzucapiunii, cerere de chemare în judecată, competenţa de soluţionare, probele în procesul de uzucapiune etc. Sunt analizate atât uzucapiunea lungă şi cea prescurtată, reglementate de Codul civil din 1864, cât şi uzucapiunea tabulară şi cea extratabulară, reglementate de Decretul-lege nr. 115/1938, precum şi prevederile noului Cod civil.

Colecţia Comentarii practice, Format 13x20cm, Apariţie: noiembrie 2011, Pagini: 336, Preţ: 38 lei

Dreptul de preempţiune

Autor: Adina Foltiş

Dreptul de preempţiune cunoaşte o evoluţie surprinzătoare, fiind recunoscut definitiv printre instituţiile care se bucură de consacrarea legislativă cu caracter general în noul Cod civil. Diferite specii ale dreptului de preempţiune sunt întâlnite în cele mai variate domenii, precum cultură, privatizare, franciză sau proprietate intelectuală.

Cartea reprezintă o radiografie amănunţită privitoare la această limitare adusă caracterului exclusiv şi absolut al dreptului de proprietate, care este dreptul de preempţiune şi regimul său juridic, prin viziunea oferită de noul Cod civil.

Colecţia Monografii, Format 13,5×20,5 cm, Apariţie: noiembrie 2011, Pagini: ~360, Preţ: ~39 lei

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti