« Secţiuni « Jurisprudenţă « ÎCCJ « Jurisprudenţă curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRecurs în interesul legii
ÎCCJ. Recurs în interesul legii
JURIDICE

RIL admis. Cuantumul indemnizatiei de concediu de odihna cuvenit personalului didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat
23.11.2011 | Andrei PAP

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 822 din 21 noiembrie 2011, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 20 din 17 octombrie 2011 (Decizia 20/2011) privind examinarea recursurilor in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Suceava privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 150 (fost art. 145) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, art. 103 lit. a) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, referitor la cuantumul indemnizatiei de concediu aferent anului scolar 2009-2010, cuvenit personalului didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat.

1. Obiectul recursului in interesul legii

Recursurile in interesul legii vizeaza interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 1 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 150 (fost art. 145) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, art. 103 lit. a) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, cu modificarile ulterioare, cu privire la cuantumul indemnizatiei de concediu aferent anului scolar 2009-2010, cuvenit personalului didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat.

2. Optica jurisprudentiala

a) Unele instante de judecata au apreciat ca personalul didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat are dreptul la indemnizatia de concediu aferenta anului scolar 2009-2010, in cuantum integral, fara aplicarea diminuarii cu 25%, prevazuta de art. 1 din Legea nr. 118/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. Aceste instante au retinut, in esenta, ca, in raport cu calitatea reclamantilor de personal contractual, sunt aplicabile normele dreptului comun in materie, respectiv prevederile art. 150 (fost art. 145) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, ale art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992, republicata, cu modificarile ulterioare, si ale art. 59 alin. 4 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010, precum si dispozitiile art. 103 lit. a) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile si completarile ulterioare, ale pct. 21-26 din Normele metodologice privind efectuarea concediului de odihna al personalului didactic din invatamant, emise in aplicarea art. 103 din Legea nr. 128/1997 si a Hotararii Guvernului nr. 250/1992, republicata, aprobate prin Ordinul ministrului educatiei nationale nr. 3.251/1998, precum si ale art. 29 alin. (4) din Contractul colectiv de munca unic la nivel de ramura de invatamant 2007-2008. In esenta, aceste instante au retinut faptul ca Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, a intrat in vigoare la data de 3 iulie 2010, iar dreptul cadrelor didactice la indemnizatia de concediu s-a nascut cu cel putin 5 zile inainte de plecarea in concediu, adica anterior datei indicate mai sus.

b) Alte instante au avut un punct de vedere contrar celui expus anterior, in sensul ca sunt neintemeiate cererile personalului didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat de obligare a ordonatorilor de credite la plata indemnizatiei de concediu de odihna aferente anului scolar 2009-2010, in cuantum integral, fara aplicarea diminuarii cu 25%, prevazuta de art. 1 din Legea nr. 118/2010, cu modificarile si completarile ulterioare. In esenta, aceste instante au retinut ca indemnizatia de concediu de odihna se calculeaza in raport cu media zilnica a veniturilor din fiecare luna in care se efectueaza acest concediu, cu aplicarea dispozitiilor din Legea nr. 118/2010, cu modificarile si completarile ulterioare.

3. Opinia procurorului general al PICCJ

Procurorul general a opinat in sensul ca a doua orientare jurisprudentiala, referitoare la aplicabilitatea reducerii cu 25% a indemnizatiilor pentru concediul de odihna aferent anului scolar 2009-2010, ca efect al intrarii in vigoare a Legii nr. 118/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este in acord cu litera si spiritul legii.

In esenta, procurorul general a argumentat in sensul ca indemnizatia de concediu cuvenita personalului didactic si didactic auxiliar se calculeaza in raport cu numarul zilelor de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza, a sporului de vechime si, dupa caz, a indemnizatiei pentru functia de conducere, luate impreuna, corespunzatoare fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza zilele de concediu de odihna, iar aceasta indemnizatie devine scadenta zi cu zi, pe masura ce concediul de odihna este efectuat, si se calculeaza prin raportare la media veniturilor, zi cu zi, din perioada in care concediul se deruleaza. Astfel, in raport cu modalitatea legala de determinare a indemnizatiei pentru concediul legal de odihna aferent anului scolar 2009-2010 si cu principiul neretroactivitatii legii civile, diminuarea acestei indemnizatii cu 25%, ca efect al intrarii in vigoare a Legii nr. 118/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, este aplicabila acelor indemnizatii corespunzatoare concediului de odihna efectuat dupa data intrarii in vigoare a legii respective.

4. Optiunea Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Inalta Curte a considerat ca se impune admiterea recursului, pronuntand urmatoarea solutie, redam dispozitivul deciziei:

“Admite recursurile in interesul legii declarate de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Suceava in sensul ca:

Stabileste ca dispozitiile art. 1 din Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificarile si completarile ulterioare, raportat la art. 150 (fostul art. 145) din Codul muncii, art. 103 lit. a) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, cu modificarile ulterioare, si art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare, republicata, sunt incidente cererilor formulate de personalul didactic si didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat ce au ca obiect acordarea indemnizatiei de concediu de odihna aferente anului scolar 2009-2010, dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 118/2010, respectiv 3 iulie 2010.

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

 
Secţiuni: Comunicate parchete, Recurs în interesul legii | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD