Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Timisoara. Forta clauzei de dezicere
24.11.2011 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Trandafir Purcăriţă, Lucian Lăpădat şi Cristian Pup au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 812 din 8 octombrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect reziliere contractJURINDEX20105913894) că „desfiinţarea unilaterală a unui contract prin dezicere este un drept potestativ care îşi are izvorul în acordul iniţial de voinţă al părţilor, astfel încât nu mai depinde, în nici un  fel, de voinţa celeilalte părţi contractante, aceasta neputând împiedica, în nici un mod desfiinţarea  contractului.” (. . .) „Facultatea de dezicere este discreţionară, putând fi exercitată fără a fi necesară justificarea ei, ea neputând fi privită nici ca o condiţie suspensivă şi nici ca o condiţie rezolutorie, fiind parte integrantă a consimţământului, adică a unui element esenţial (de validitate) al contractului, fără de care acesta nu putea lua naştere în mod valabil.”  De asemenea, judecătorii au apreciat că „simpla executare a unor clauze anticipatorii stipulate în contract, iar nu a obligaţiei principale (aceea de a parafa în faţa notarului contractul promis) nu are forţa necesară pentru a naşte prezumţia de renunţare la clauza de dezicere, fiind unanim admis ca părţile, chiar în prezenţa clauzei de dezicere, pot stipula în tot sau în parte exercitarea obligaţiilor contractante fără ca aceasta să afecteze eficacitatea clauzei. Rezultă, deci, că facultatea de dezicere priveşte global şi direct mai mult contractul (consimţământul) însuşi, decât obligaţiile beneficiarului, de unde mai rezultă că simpla executare a unor clauze anticipatorii nu poate pune în discuţie clauza de dezicere stipulată de părţi, adică facultatea de asumare sau respingere a contractului promis.”

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti