Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Timisoara. Forta clauzei de dezicere


24 noiembrie 2011 | Raluca CÎRSTEA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel

Judecătorii Trandafir Purcăriţă, Lucian Lăpădat şi Cristian Pup au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 812 din 8 octombrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia civilă a Curţii de Apel Timişoara având ca obiect reziliere contractJURINDEX20105913894) că „desfiinţarea unilaterală a unui contract prin dezicere este un drept potestativ care îşi are izvorul în acordul iniţial de voinţă al părţilor, astfel încât nu mai depinde, în nici un  fel, de voinţa celeilalte părţi contractante, aceasta neputând împiedica, în nici un mod desfiinţarea  contractului.” (. . .) „Facultatea de dezicere este discreţionară, putând fi exercitată fără a fi necesară justificarea ei, ea neputând fi privită nici ca o condiţie suspensivă şi nici ca o condiţie rezolutorie, fiind parte integrantă a consimţământului, adică a unui element esenţial (de validitate) al contractului, fără de care acesta nu putea lua naştere în mod valabil.”  De asemenea, judecătorii au apreciat că „simpla executare a unor clauze anticipatorii stipulate în contract, iar nu a obligaţiei principale (aceea de a parafa în faţa notarului contractul promis) nu are forţa necesară pentru a naşte prezumţia de renunţare la clauza de dezicere, fiind unanim admis ca părţile, chiar în prezenţa clauzei de dezicere, pot stipula în tot sau în parte exercitarea obligaţiilor contractante fără ca aceasta să afecteze eficacitatea clauzei. Rezultă, deci, că facultatea de dezicere priveşte global şi direct mai mult contractul (consimţământul) însuşi, decât obligaţiile beneficiarului, de unde mai rezultă că simpla executare a unor clauze anticipatorii nu poate pune în discuţie clauza de dezicere stipulată de părţi, adică facultatea de asumare sau respingere a contractului promis.”

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică