Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ICCJ. Cerere reconventionala. Lipsa legaturii cu cererea principala. Consecinte


24 noiembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Drept civil

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 5271 din 20 noiembrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect recursul împotriva sentinţei de repingere a cererii reconvenţionale) că, cererea reconvenţională este un act procedural prin care pârâtul urmăreşte valorificarea unui drept propriu faţă de reclamant şi, pentru a fi admisibilă, este necesar să aibă legătură cu cererea principală. Când însă între cele două cereri nu există legatură de cauzalitate, instanţa nu poate  analiza cererea reconvenţională, ci trebuie să disjungă această cerere, care îndeplinind toate condiţiile unei cereri de chemare în judecată, va forma obiectul unui nou dosar. În speţă, instanţa de fond a constatat că cererea reconvenţională nu are legătură directă cu acţiunea principală, însă în loc să decidă disjungerea acesteia, a respins-o ca neîntemeiată, motiv pentru care Înalta Curte a admis recursul şi a casat  în parte sentinţa atacată, respectiv în ceea ce priveşte pronunţarea asupra cererii reconvenţionale, cauza fiind trimisă spre rejudecare la aceeaşi instanţă.

Corina CIOROABĂ

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică