Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Bucuresti. Lipsa de interes a cererii privind inscrierea in registrul comertului a mentiunilor referitoare la modificarea actului constitutiv


30 noiembrie 2011 | Raluca CÎRSTEA, Raluca CÎRSTEA
Secţiuni: Corporate, Jurisprudență Curți de Apel
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Judecătorii Gabriela Vinţanu şi Minodora Condoiu au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 111 din 17 februarie 2010 pronunţată în apel de Secţia a V-a comercială a Curţii de Apel Bucureşti având ca obiect obligaţie de a face JURINDEX2010229679) că nu este necesară pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti în vederea obligării pârâtului la efectuarea în registrul comerţului a formalităţilor de înscriere a menţiunilor privitoare la modificarea actului constitutiv, o astfel de cerere în faţa instanţei de judecată fiind lipsită de interes. Instanţa a reţinut că dispoziţiile art. 203 alin. 1 din Legea nr. 31/1990 care prevăd că „transmiterea părţilor sociale trebuie înscrisă în registrul comerţului şi în registrul de asociaţi ai societăţii” se completează cu cele ale art. 22 din Legea nr.26/1990 privind registrul comerţului, potrivit cărora „comerciantul are obligaţia să solicite înregistrarea în registrul comerţului a menţiunilor prevăzute de lege în cel  mult 15 zile de la data actelor şi faptelor supuse obligaţiei de înregistrare. Înregistrarea menţiunilor se poate face şi la cererea persoanelor interesate, în termen de cel mult 30 de zile de la data când au cunoscut actul sau faptul supus înregistrării”. Aşadar, a apreciat instanţa, reclamanta, în calitate de persoană care se pretinde a fi prejudiciată prin nemenţionarea în registrul comerţului a cesiunii intervenite, poate să solicite, printr-o simplă cerere adresată registrului comerţului, înscrierea acestei menţiuni.

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro