Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii

Tribunalul Arges sesizeaza CJUE ref. daunele morale acordate in temeiul Legii nr. 221/2009


28 noiembrie 2011 | Andrei PAP

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 347 din 26 noiembrie 2011 a fost publicată informarea potrivit căreia Tribunalul Arges a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu două cereri de pronunţare a unor hotărâri preliminare. Astfel:

I. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2984/109/2010 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.04.2011  s-a dispus suspendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarele întrebări:

„1. Dispoziţiile articolului 5 din Legea nr. 221/2009 astfel cum a fost amendat de către Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 1358/21.10.2010 contravin articolului 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolului 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului?

2. Articolul 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolul 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului se opun unei reglementări naţionale care permite restrângerea dreptului unei persoane ce a fost condamnată politic printr- o hotărâre contrară dispoziţiilor legale de a primi despgubiri materiale pentru prejudiciul moral suferit?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-483/11

***

II. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2217/109/2011 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.07.2011 s-a dispus supendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarea întrebare:
În interpretarea dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene principiilor fundamentale consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cât şi tratatelor Uniunii Europene — precum şi în situaţia lipsei de reglementare în dreptul intern [prin declararea ca neconstituţional a articolului 5 din Legea nr. 221/(2009)] — petenta Budan Mariana (…) şi intervenientul Cujbescu Iulian-Nicolae (…), ca victime ale regimului comunist, actualmente cetăţeni ai Uniunii Europene, au dreptul la daune morale ?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-484/11

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică
 

© 2003-2023  J  JURIDICE.ro
Despre noi  Secţiuni  Servicii  Contact
Privacy  Politica  Utilizare  Publicare  Parteneri