BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalIPTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
 
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Arges sesizeaza CJUE ref. daunele morale acordate in temeiul Legii nr. 221/2009

28.11.2011 | Andrei PAP

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 347 din 26 noiembrie 2011 a fost publicată informarea potrivit căreia Tribunalul Arges a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu două cereri de pronunţare a unor hotărâri preliminare. Astfel:

I. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2984/109/2010 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.04.2011  s-a dispus suspendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarele întrebări:

„1. Dispoziţiile articolului 5 din Legea nr. 221/2009 astfel cum a fost amendat de către Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 1358/21.10.2010 contravin articolului 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolului 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului?

2. Articolul 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolul 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului se opun unei reglementări naţionale care permite restrângerea dreptului unei persoane ce a fost condamnată politic printr- o hotărâre contrară dispoziţiilor legale de a primi despgubiri materiale pentru prejudiciul moral suferit?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-483/11

***

II. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2217/109/2011 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.07.2011 s-a dispus supendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarea întrebare:
În interpretarea dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene principiilor fundamentale consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cât şi tratatelor Uniunii Europene — precum şi în situaţia lipsei de reglementare în dreptul intern [prin declararea ca neconstituţional a articolului 5 din Legea nr. 221/(2009)] — petenta Budan Mariana (…) şi intervenientul Cujbescu Iulian-Nicolae (…), ca victime ale regimului comunist, actualmente cetăţeni ai Uniunii Europene, au dreptul la daune morale ?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-484/11

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP


Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, vă rugăm să citiţi Politica noastră şi Condiţiile de publicare.

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Tribunalul Arges sesizeaza CJUE ref. daunele morale acordate in temeiul Legii nr. 221/2009”

  1. Liviu ZIDARU spune:

    Ingrijorator! O noua cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare care nu tine seama de competenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, aceasta fiind competenta sa asigure interpretarea dreptului UE, iar nu a CEDO, sau a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului!

  2. Daniel CAZACU-GANEA spune:

    Încep să cred că nu este vorba de o informație deficitară a acestora, ci de o conduită temătoare în fața spectrului răspunderii disciplinare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


 Abonare newsletter | Corporate | Membership

.