Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti
2 comentarii

Tribunalul Arges sesizeaza CJUE ref. daunele morale acordate in temeiul Legii nr. 221/2009
28.11.2011 | Andrei PAP

Secţiuni: CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 347 din 26 noiembrie 2011 a fost publicată informarea potrivit căreia Tribunalul Arges a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu două cereri de pronunţare a unor hotărâri preliminare. Astfel:

I. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2984/109/2010 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.04.2011  s-a dispus suspendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarele întrebări:

„1. Dispoziţiile articolului 5 din Legea nr. 221/2009 astfel cum a fost amendat de către Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 1358/21.10.2010 contravin articolului 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolului 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului?

2. Articolul 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolul 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului se opun unei reglementări naţionale care permite restrângerea dreptului unei persoane ce a fost condamnată politic printr- o hotărâre contrară dispoziţiilor legale de a primi despgubiri materiale pentru prejudiciul moral suferit?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-483/11

***

II. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2217/109/2011 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.07.2011 s-a dispus supendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarea întrebare:
În interpretarea dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene principiilor fundamentale consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cât şi tratatelor Uniunii Europene — precum şi în situaţia lipsei de reglementare în dreptul intern [prin declararea ca neconstituţional a articolului 5 din Legea nr. 221/(2009)] — petenta Budan Mariana (…) şi intervenientul Cujbescu Iulian-Nicolae (…), ca victime ale regimului comunist, actualmente cetăţeni ai Uniunii Europene, au dreptul la daune morale ?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-484/11

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti