Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 
2 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

Tribunalul Arges sesizeaza CJUE ref. daunele morale acordate in temeiul Legii nr. 221/2009
28.11.2011 | Andrei PAP

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C 347 din 26 noiembrie 2011 a fost publicată informarea potrivit căreia Tribunalul Arges a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu două cereri de pronunţare a unor hotărâri preliminare. Astfel:

I. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2984/109/2010 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.04.2011  s-a dispus suspendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarele întrebări:

„1. Dispoziţiile articolului 5 din Legea nr. 221/2009 astfel cum a fost amendat de către Curtea Constituţională a României prin Decizia nr. 1358/21.10.2010 contravin articolului 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolului 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului?

2. Articolul 5 din Convenţia europeană a drepturilor omului şi articolul 8 din Declaraţia universală a drepturilor omului se opun unei reglementări naţionale care permite restrângerea dreptului unei persoane ce a fost condamnată politic printr- o hotărâre contrară dispoziţiilor legale de a primi despgubiri materiale pentru prejudiciul moral suferit?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-483/11

***

II. În cauza ce face obiectul dosarului nr. 2217/109/2011 aflat pe rolul Tribunalului Argeş, prin încheierea de şedinţă din data de 04.07.2011 s-a dispus supendarea cauzei şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, instanţa naţională adresând următoarea întrebare:
În interpretarea dată de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene principiilor fundamentale consacrate de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, cât şi tratatelor Uniunii Europene — precum şi în situaţia lipsei de reglementare în dreptul intern [prin declararea ca neconstituţional a articolului 5 din Legea nr. 221/(2009)] — petenta Budan Mariana (…) şi intervenientul Cujbescu Iulian-Nicolae (…), ca victime ale regimului comunist, actualmente cetăţeni ai Uniunii Europene, au dreptul la daune morale ?”

NOTĂ: pe rolul CJUE cauza a fost înregistrată sub nr. C-484/11

Pentru Juridice.ro, Andrei PAP


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Au fost scrise până acum 2 de comentarii cu privire la articolul “Tribunalul Arges sesizeaza CJUE ref. daunele morale acordate in temeiul Legii nr. 221/2009”

  1. Liviu ZIDARU spune:

    Ingrijorator! O noua cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare care nu tine seama de competenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene, aceasta fiind competenta sa asigure interpretarea dreptului UE, iar nu a CEDO, sau a Declaratiei Universale a Drepturilor Omului!

  2. Daniel CAZACU-GANEA spune:

    Încep să cred că nu este vorba de o informație deficitară a acestora, ci de o conduită temătoare în fața spectrului răspunderii disciplinare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.