Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

INFO-CSM, 25 noiembrie 2011
28.11.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Avocaţii şi judecătorii, pregătire pentru noul Cod Civil

Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor organizează, vineri și sambata (25-26 noiembrie 2011), la Braşov, conferinta naţională pe tema „Cunoaşterea, înţelegerea şi aplicarea noilor coduri fundamentale ale României – Noul Cod Civil şi Noul Cod de Procedură Civilă.”

Potrivit protocolului încheiat de CSM cu celelalte instituţii juridice în cadrul proiectului „Vin Codurile”, alături de cei 288 de avocaţi participanţi au fost invitaţi la sesiunea de pregătire şi un număr de 30 de judecători.

Prezent la deschiderea conferinţei din partea CSM, judecătorul Cristi Danileţ a salutat organizarea în comun a unor astfel de conferinţe, arătând că intrarea în vigoare a noului Cod Civil, la data de 1 octombrie, a fost ocazia ca pentru prima dată în România magistraţii şi avocaţii să se pregătească împreună. „Însă trebuie să fim realişti: aceste conferinţe au meritul că ne familiarizează cu noile instituţii. Rămâne ca profesioniştii dreptului să pună un mare accent pe studiul individual. Trebuie să se creeze de la început o jurisprudenţă unitară, însă deja sunt probleme cu aplicarea legii civile în timp cărora trebuie să le găsim rapid o soluţionare”, a declarat Cristi Danileţ.

Avocatul Gheorghe Florea a luat cuvântul din partea Uniunii Naţionale a Barourilor din România. El a subliniat că proiectul „Vin codurile” iniţiat de către CSM va însemna foarte mult pentru România de mâine: „Acest proiect şi-a propus să pună noile coduri la dispoziţia cetăţenilor, în mod gratuit; să identifice corespondenţa dintre reglementările din noile coduri şi cele din vechile coduri, precum şi cu legislaţiile străine din care s-au inspirat; să publice jurisprudenţa relevantă pentru noile reglementări şi să asigure preluarea practicii şi doctrinei străine pentru instituţiile preluate; să permită practicienilor să comenteze articol cu articol noile coduri”.

Gheorghe Florea a mai anunţat că proiectul va fi dezvoltat prin înfiinţarea, în curând, de către UNBR, INPPA, CSM şi INM a Institutului Român de Informaţii Juridice, care va avea ca obiectiv să pună la dispoziţia publicului toate hotărârile judecătoreşti şi toată legislaţia, în mod gratuit.

Reamintim că în prezent o parte a hotărârilor judecătoreşti pronunţate de curţile de apel sunt publicate în cadrul proiectului Jurindex, pe site-ul www.jurisprudenta.org.

* * *
Statul asistenţilor judiciari trebuie reglementat

Consilierii juridici şi asistenţii judiciari s-au reunit la Olăneşti pentru a discuta despre problemele pe care le întâmpină în meseria lor. Principala a fost cea legată de statut, în special în cazul asistenţilor judiciari.

“Suntem de acord că este necesar să se clarifice, din punct de vedere legislativ, statutul asistenţilor judiciari. Măsura este utilă, atât pentru dumneavoastră,ca şi corp profesional, cât şi în activitatea specifică de soluţionare a litigiilor de muncă şi asigurări sociale, desfăşurată de instanţe.

CSM şi-a exprimat disponibilitatea de a lua parte la discuţiile de perspectivă pe acest aspect, iniţiate de confederaţiile sindicale şi de corpul asistenţilor judiciari”, a declarat Andreea Uzlău, şeful Serviciului de legislaţie şi documentare, din cadrul CSM.

La reuniune a participat şi preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă.

* * *
Dumbravă: „Planul de acţiune privind MCV este unul solid”

Reprezentanţii Comisiei Europene au avut vineri, 25 noiembrie 2011, o şedinţă de lucru cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi cu directorii principalelor departamente din cadrul instituţiei, în cadrul misiunii de evaluare.

Experţilor europeni li s-a făcut o prezentare succintă a stadiului în care se află procesul de reformă judiciară.

În contextul discuţiilor purtate s-au abordat teme precum:
– stadiul de implementare a noilor coduri şi impactul acestora asupra activităţii instanţelor şi parchetelor;
– demersurile făcute pentru pregătirea profesională a magistraţilor în aprofundarea noilor dispoziţii legale;
– completarea schemelor de personal, pentru o mai bună funcţionare a justiţiei;
– redistribuirea posturilor vacante de la instanţele mici către cele mari;
– unificarea examenului de intrare în magistratură;
– promovareala Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie;
– integritatea şi reputaţia profesională a magistraţilor;
– avizul condiţionat dat de CSM proiectului de răspundere disciplinară a magistraţilor, întocmit de Ministerul Justiţiei;
– întărirea Inspecţiei judiciare;
– unificarea practicii judiciare;
– legea de confiscare extinsă a averii, amendamentele CSM.

„Consider că aceste întâlniri sunt deosebit de utile. Am arătat că se fac paşi importanţi pentru reformarea sistemului judiciar şi că planul de acţiune privind MCV este unul solid,” a declarat preşedintele Horaţius Dumbravă, la finalul întâlnirii.

* * *
CSM neagă acuzaţiile AMR

Consiliul Superior al Magistraturii neagă acuzaţiile făcute, în mod public, de Asociaţia Magistraţilor din România privind angajarea nelegală a unor consilieri la cabinetul Preşedintelui CSM. Mai mult decât atât, preşedintele CSM, Horaţius Dumbravă, arată că pune la dispoziţia organelor abilitate tot ce este nevoie pentru aflarea adevărului, dacă acest lucru este necesar, privind angajarea propriilor consilieri.

„ Adevărul este unul singur. CSM nu a făcut şi nu va face niciodată angajări nelegale în cadrul instituţiei, cu atât mai mult în ce priveşte angajarea de personal contractual, ca şi consilieri la cabinetul Preşedintelui CSM. Cred că în spatele acestui demers se ascund alte lucruri, care nu au legătură cu fondul cauzei. Dacă va fi nevoie, CSM va pune la dispoziţia organelor abilitate tot ce este necesar pentru aflarea adevărului,” a declarat Dumbravă.

Preşedintele interimar al AMR susţine că nu a făcut nicio sesizare

Asociaţia Magistraţilor din Ro­mânia a anunţat public că a sesizat Curtea de Conturi a României pentru ca instituţia să verifice modul în care au fost în­cadraţi cinci consilieri de la CSM, trei de la cabinetul preşedintelui Ho­raţius Dumbravă şi doi magistraţi detaşaţi la alţi membri ai Consiliului, se arată într-un articol publicat în Cronica Română.

În acelaşi articol se specifică, în mod clar, că sesizarea a fost făcută prin preşedintele interimar al asociaţiei, judecător Constantin Spânu. Contactat de infocsm, Spânu susţine că nu a avut un asemenea demers şi că era singura persoană, din cadrul asociaţiei, abilitată să îl facă.

„Această adresă nu a fost semnată de mine. Eu nu am avut cunoştinţă despre un asemenea demers. Eram, de altfel, singurul împuternicit să îl facă, în calitate de preşedinte interimar al Asociaţiei Magistraţilor din România. Eu am fost plecat din localitate, dar voi reveni, iar luni voi cere secretariatului să-mi trimită această adresă, dar şi cea în care am înţeles că se spune că vom face o plângere penală privind acest subiect. După ce voi avea cunoştinţă de conţinutul acestora, vom face o revenire, în sensul că ei nu au avut împuternicirea mea pentru asemenea demersuri,” a conchis preşedintele interimar, Constantin Spânu.

AMR a susţinut public nelegalitatea numirii unor consilieri la Cabinetul Preşedintelui şi mai mult, nelega­litatea plăţii acestora din bugetul CSM, lucru infirmat, în mod categoric, de Consiliul Superior al Magistraturii.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti