« Flux noutăţi
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateCyberlawDrept comercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiMalpraxis medicalProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrepturile omuluiDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

INFO-DNA, 25 noiembrie 2011
28.11.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Luare de mita si trafic de influenta. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Oradea

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ULICI IOAN, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Satu Mare la data comiterii infracţiunilor, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– trafic de influenţă şi
– instigare la infracţiunea de luare de mită;

POPA MARIANA, inspector şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.Ş.J.) Satu Mare, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

ŞTRANGO VASILE, administrator la S.C. Naţional Co& Ing SRL Negreşti Oaş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2009, inculpatul Ulici Ioan, în calitate de director adjunct în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, a pretins de la inculpatul Ştrango Vasile 3% din contravaloarea lucrărilor achitate de Inspectoratul Şcolar Satu Mare firmei inculpatului Ştrango Vasile. Suma de bani a fost pretinsă pentru ca Ulici Ioan să intervină la inculpata Popa Mariana care, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să achite o parte din contravaloarea unor lucrări de extindere şi reabilitare efectuate de firma lui Ştrango Vasile la una dintre unităţile şcolare aflate în subordinea I.Ş.J. Satu Mare.
Fiind determinată de inculpatul Ulici Ioan, în aceeaşi perioadă, inculpata Popa Mariana a efectuat plata lucrării respective doar după ce Ştrango Vasile a dat suma de 3.000 de lei, reprezentând 3% din contravaloarea lucrărilor respective, pentru filiala locală a unui partid politic.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Satu Mare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

* * *

Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Servicii fictive. DNA

Ca răspuns la solicitările formulate de reprezentaţi ai mass media, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile publice, solicitări în care se cer precizări legate de informaţii apărute în spaţiul public în cursul zilei de 25 noiembrie 2011, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

La data de 11 mai 2011, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:

– GHEORGHE BUNEA STANCU, preşedinte al Organizaţiei Judeţene Brăila a Partidului Social Democrat (PSD), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000 şi anume folosirea influenţei şi autorităţii ce derivă din funcţia de conducere într-un partid, în scopul de a obţine pentru altul bani sau foloase necuvenite
– TEODORESCU GHEORGHE, acţionar al SC INSOMAR SRL, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
– BĂRAC VIOREL, director al SC INTERAGRO SA în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată
– NICULAE IOAN, acţionar principal al grupului INTERAGRO SA, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată

Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:

În cursul lunii noiembrie 2009, învinuitul Gheorghe Bunea Stancu şi-a folosit influenţa şi autoritatea funcţiei de preşedinte la Organizaţiei Judeţene Brăila a PSD pentru a obţine, cu încălcarea dispoziţiilor privind finanţarea partidelor politice, suma de 1.000.000 euro de la învinuitul Niculae Ioan, acţionar principal al grupului INTERAGRO SA, pentru a fi folosită în cadrul campaniei electorale de la sfârşitul anului 2009. În schimbul banilor, Ioan Niculae urmărea influenţarea factorului decizional în vederea numirii unor persoane agreate de el la conducerea Ministerului Economiei şi Comerţului şi la societăţile naţionale TRANSGAZ şi ROMGAZ. Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că, din cei 1.000.000 euro, s-a plătit efectiv suma de 641.730 lei, aprox 150.000 euro, folosindu-se ca paravan un contract încheiat între INTERAGRO SA (societate controlată de Ioan Niculae) şi SC INSOMAR SRL. Acest contract a fost încheiat pentru servicii fictive, oferind o acoperire aparent legală, realei destinaţii a sumelor de bani. În această operaţiune fictivă au fost implicaţi şi învinuiţii Teodorescu Gheorghe şi Bărac Viorel.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în cursul lunii mai 2011, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, punându-li-se la dispoziţie câte o copie a rezoluţiei de începere a urmăririi penale întocmite de procurori. Dosarul se află în fază de finalizare.

Precizăm că Mircea Geoană nu are calitate de învinuit în acest dosar.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

* * *

Luare de mita si dare de mita. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Cluj

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BICA RADU VASILE, în stare de arest preventiv, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj la data comiterii infractiunii, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi

DRONIUC ASPAZIA, asociat al SC Frarom Import Export SRL Cluj Napoca, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a acceptat promisiunea inculpatei Droniuc Aspazia de a-i remite suma de 20.000 de euro pentru a-i furniza acesteia informaţii legate de viitoarea licitaţie ce urma a fi organizată de societatea Cluj Arena pentru asigurarea mentenanţa pe anul 2012 la stadionul Cluj Arena. Consiliul Judeţean Cluj are o participare de 90% la societatea Cluj Arena, firmă care este condusă de Plenul Consiliului Judeţean Cluj din care face parte de drept şi inculpatul Bica Radu Vasile în virtutea funcţiei sale de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Societatea comercială a inculpatei Droniuc Aspazia are ca principal obiect de activitate servicii de mentenanţă, iar contractul pe care dorea să îl obţină viza servicii cum ar fi electricitatea, asigurarea clădirii, întreţinerea gazonului,etc. Informaţiile legate de această licitaţie îi erau necesare inculpatei Droniuc Aspazia întrucât îi asigurau un avantaj faţă de alţi potenţiali ofertanţi şi îi facilitau câştigarea licitaţiei.
Din suma de 20.000 de euro, la data de 31 octombrie 2011, inculpatul Bica Radu Vasile a primit efectiv 43.000 lei, echivalentul a 10.000 de euro, în scopul menţionat mai sus. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.
La data de 1 noiembrie 2011, Curtea de Apel Cluj a dispus arestarea preventivă a inculpatului Bica Radu Vasile pe un termen de 29 de zile.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumei de 43.000 de lei aparţinând inculpatului Bica Radu Vasile.

Prin acelaşi rechizitoriu, procurorii au dispus scoaterea de sub urmărirea penală a două persoane faţă de care s-au efectuat acte de urmărire penală pentru infracţiunile de dare de mită, respectiv complicitate la dare de mită.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Cluj.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

>> sursa: dna.ro

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.