Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor


28 noiembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Contencios administrativ, Noutăți legislative, Sistemul judiciar

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 836 din data de 25 noiembrie 2011 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 749/2011 pentru modificarea si completarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 387/2005.

Modificarile si complatarile Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti se refera la urmatoarele aspecte:

Introducerea unor noi dispozitii referitoare la Registrul privind persoanele ocrotite

Registrul privind persoanele ocrotite se va tine la judecatorii si va cuprinde evidenta masurilor luate si a atributiilor exercitate in ceea ce priveste tutela minorului, ocrotirea interzisului judecatoresc si curatela.

Pe o pagina a acestui dosar se vor face inregistrari privind o singura persoana ocrotita, iar toate evidentele privind aceeasi persoana ocrotita se vor completa in continuare si, in masura posibilitatii, pe aceeasi pagina.

Registrul are o rubrica superioara in care se mentioneaza numarul dosarului de ocrotire, numele persoanei ocrotite si obiectul dosarului, iar in continuare contine un tabel cu urmatoarele rubrici: numarul curent, numarul dosarului, data inregistrarii cererii sau sesizarii, numele si prenumele persoanei care a sesizat instanta, obiectul sesizarii, solutia instantei, data solutiei, data declararii caii de atac, data inaintarii dosarului la instanta de control judiciar, numarul hotararii pronuntate in calea de atac si data solutiei, data restituirii dosarului la instanta de fond, mentiuni privind trimiterea dosarului sau a copiilor certificate de pe acesta la instante, parchete sau alte institutii

Repartizarea cererilor privind deschiderea tutelei minorului, punerea sub interdictie judecatoreasca, curatela

Sesizarile privind deschiderea tutelei minorului se repartizeaza aleatoriu unui complet specializat pentru judecarea cauzelor cu minori si de familie. Pe toata durata tutelei, actele procesuale referitoare la exercitarea atributiilor instantei de tutela se efectueaza in acelasi dosar.

Cererile sau plangerile formulate in temeiul cap. II «Tutela minorului» din titlul III cartea I a Codului civil se inregistreaza ca dosare asociate, cu exceptia actiunilor in anulare, care se inregistreaza ca dosare distincte si se repartizeaza aleatoriu. Dupa solutionarea irevocabila a acestor cauze, dosarele se ataseaza la dosarul de tutela.

Cererile referitoare la deschiderea tutelei fratilor si/sau surorilor minorului cu privire la care exista pe rolul instantei o sesizare similara se solutioneaza de acelasi complet.

Sesizarile privind punerea sub interdictie judecatoreasca se repartizeaza aleatoriu unui complet specializat pentru judecarea cauzelor cu minori si de familie. Pe toata durata ocrotirii interzisului judecatoresc, actele procesuale referitoare la exercitarea atributiilor instantei de tutela se efectueaza in acelasi dosar.

Cererile sau plangerile formulate in temeiul cap. III «Ocrotirea interzisului judecatoresc» din titlul III cartea I a Codului civil se inregistreaza ca dosare asociate, cu exceptia actiunilor in anulare, care se inregistreaza ca dosare distincte si se repartizeaza aleatoriu. Dupa solutionarea irevocabila a acestor cauze, dosarele se ataseaza la dosarul avand ca obiect ocrotirea interzisului judecatoresc.

Cererea de instituire a curatelei majorului se repartizeaza aleatoriu unui complet specializat pentru judecarea cauzelor cu minori si de familie. Pe toata durata curatelei majorului, actele procesuale referitoare la exercitarea atributiilor instantei de tutela se efectueaza in acelasi dosar.

Cererile sau plangerile formulate in temeiul cap. IV «Curatela» din titlul III cartea I a Codului civil se inregistreaza ca dosare asociate, cu exceptia actiunilor in anulare, care se inregistreaza ca dosare distincte si se repartizeaza aleatoriu. Dupa solutionarea irevocabila a acestor cauze, dosarele se ataseaza la dosarul de curatela.

In cazul in care o alta instanta este investita ulterior cu cereri in materia ocrotirii unei persoane fizice, aceasta solicita copii certificate de pe toate inscrisurile dosarului in care s-a dispus, dupa caz, instituirea tutelei minorului, ocrotirea interzisului judecatoresc sau curatela persoanei respective, inclusiv copiile certificate de pe toate inscrisurile din dosarele asociate sau atasate.

Alte dispozitii referitoare la judecarea cererilor conexe

Daca se constata ca pe rolul instantei exista sau au existat cel putin doua cereri pendinte in acelasi timp, formulate de aceeasi parte, avand acelasi obiect principal si aceeasi cauza, toate cererile aflate pe rol la momentul constatarii vor fi judecate de catre primul complet investit, chiar daca partea a renuntat la judecarea cererii aflate pe rolul acestui complet sau cererea a fost anulata ca netimbrata ori ca nesemnata.

Activitatea ulterioara incheierii dezbaterilor

Dupa redactarea si semnarea incheierilor, grefierii de sedinta inchid documentele finale, altele decat documentul final «Hotarare», din pagina Ecris intitulata «Documente in dosar», dupa care predau dosarele amanate grefierului arhivar -sef sau grefierului arhivar desemnat, care semneaza pentru primirea lor pe listele de sedinta.

Dupa verificarea si semnarea hotararii de catre membrii completului de judecata, grefierul de sedinta va inchide documentul final «Hotarare» din pagina Ecris intitulata «Documente in dosar».

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică