« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Zamfirescu Racoti Predoiu obtine o hotarare-premiera in materia pietei de capital: Obligarea la plata de despagubiri ca urmare a nederularii ofertei publice de cumparare obligatorie
28.11.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Societatea de avocatură Zamfirescu Racoţi Predoiu (ZRP) a obținut o soluție irevocabilă în procesul în care a reprezentat Grupul Industrial Voiculescu & Co (GRIVCO), împotriva acționarilor care printr-o acţiune concertată au depăşit pragul de 33% din capitalul social deținut la emitentul Lacta Giurgiu, şi care nu au respectat prevederile legale de lansare a ofertei publice de cumpărare obligatorii, adresată deținătorilor de valori mobiliare.

Astfel, ZRP a obținut despăgubiri în favoarea clientului său pentru nederularea  ofertei publice obligatorii cu privire la acțiunile Lacta Giurgiu, emitent listat la Bursa de Valori Bucureşti, şi a instituit un precedent în jurisprudența românească în materie de operațiuni derulate pe piața de capital.

Cosmin Vasile, partener Zamfirescu Racoţi Predoiu: „Dincolo de satisfacția clientului nostru, care a reuşit să obțină repararea prejudiciului suferit, această hotărâre este binevenită din perspectiva necesității disciplinării pieței de capital. În plus, avem o dovadă că instanțele de judecată din România înțeleg şi aplică în mod corect legislația în acest domeniu, încă insuficient de clar reglementat şi care generează numeroase probleme jurisprudențiale.”

Tribunalul Bucureşti a obligat partea adversă la plata unei despăgubiri egale cu  diferența de preț dintre valoarea acțiunilor pe care GRIVCO o putea obține din vânzarea acestora în cadrul ofertei publice de preluare și valoarea de piață a acțiunilor la momentul expirării celor două luni  în care societățile care au acționat concertat aveau obligația de a lansa oferta publică de vânzare. Soluția Tribunalului Bucureşti a fost menţinută de Curtea de Apel Bucureşti şi de Înalta Curte de Casație şi Justiție a României.

Hotărârea instanței instituie un precedent în materia relațiilor dintre acționarii unei societăți listate pe Bursa de Valori București și confirmă practic intenția legiuitorului de a proteja acționarii majoritari care doresc să se retragă, în ipoteza în care alt acționar, singur sau împreună cu alte persoane cu care acționează concertat, depășește pragul de 33% din acțiunile emitentului.

Echipa ZRP a convins instanţele judecătoreşti că, prin nerespectarea obligației de derulare a ofertei publice obligatorii de cumpărare, ceilalți acționari au fost puși în imposibilitatea de a-și înstrăina participația la cel mai bun preț (respectiv un preț egal cu cel plătit de ofertant în perioada de 12 luni anterioare ofertei). Soluția irevocabilă obținută atestă că acționarul care nu respectă această obligație se expune nu doar sancțiunilor aplicate de CNVM, ci și răspunderii civile, pentru prejudiciile cauzate celorlalți acționari.

Echipa de avocaţi de la Zamfirescu Racoţi Predoiu implicată în soluţionarea acestui dosar a fost formată din Cosmin Vasile, Partener în cadrul departamentului litigii , Monica Strîmbei, Senior Associate și Cosmin Cojocaru, Associate.

* * *

Despre Zamfirescu Racoţi Predoiu

Născută din fuziunea a două cunoscute societăţi de avocaţi, Zamfirescu Racoţi Predoiu este acreditată ca  una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România.  Oferind servicii  de asistenţă juridică atât în domeniul avocaturii de business, cât şi în sfera litigiilor, arbitrajului şi consultanţei fiscale, ZRP este recomandată de anuarele  internaţionale de specialitate pentru performanţele sale în variate arii de practică, precum: litigii, arbitraj, insolvenţă, drept financiar-bancar,  drept societar / fuziuni şi achiziţii, dreptul muncii, energie şi resurse naturale, proprietate intelectuală, drept imobiliar, piaţa de capital, drept fiscal etc.

ZRP are o echipă de 38 de avocați dintre care cinci parteneri – Stan Tîrnoveanu (Managing Partner), Ioana Racoți (Senior Partner), Călin-Andrei Zamfirescu (Senior Partner), Anca Danilescu (Partner), Cosmin Vasile (Partner).

 
Secţiuni: Content | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD