Maestrul Florentin Ţuca, Managing Partner al Ţuca Zbârcea & Asociaţii, una dintre cele mai puternice case de avocatură din România, cu un renume care a depăşit de mult graniţele ţării, a avut amabilitatea să răspundă pentru cititorii JURIDICE.ro unor întrebări mai puţin convenţionale. Îi mulţumim şi pe această cale.
Andrei Săvescu: Au trecut şase ani de la înfiinţarea casei de avocatură pe care o conduceţi alături de partenerii dumneavoastră. Cum vi s-au părut aceşti ani?
Florentin Ţuca: Grei şi uşori, urâţi şi frumoşi.
Grei, pentru că au fost ani apăsaţi de truda de a ne construi un nume. Uşori, pentru că numele de construit era al nostru.
Urâţi pentru că această caznă a presupus serioase sacrificii în detrimentul pasiunilor personale. Frumoşi pentru că ne-am atins rezultatul cu multă pasiune.
Andrei Săvescu: Cum vedeţi piaţa avocaturii în anul 2012? Ce-şi propune Ţuca Zbârcea & Asociaţii?
Florentin Ţuca: Nu ne propunem nimic diferit faţă de obiectivele de până acum: menţinerea unităţii şi coeziunii interne, identificarea de noii oportunităţi de dezvoltare, consolidarea parteneriatelor cu firme de avocatură interne şi internaţionale. Ne propunem să nu coborâm ştacheta şi să răspundem cât mai bine oricăror provocări viitoare, inclusiv cele generate de un nou val de criză.
Andrei Săvescu: În ce stadiu se află studiul de impact privind noul Cod civil? Câţi avocaţi au alocat timpul lor acestui proiect?
Florentin Ţuca: Proiect finalizat, raport predat. Am avut o misiune extrem de dificilă, iar volumul de muncă a fost împovărător. Sunt motivele pentru care am alocat acestui proiect considerabile resurse logistice, personale şi de timp: peste 20 de avocaţi dedicaţi acestei lucrări aproximativ 14 luni.
Andrei Săvescu: Aţi lansat site-ul www.noulcodcivil.ro unde avocaţii Ţuca Zbârcea & Asociaţii scriu despre impactul acestuia asupra sistemului judiciar. Am remarcat şi articolul dumneavoastră care, pe lângă faptul că este o analiza atenta, laborioasă, are şi note critice, pe alocuri. De fapt, aţi identificat o mulţime de lucruri care mai trebuie făcute, ca să nu spun că nu au fost făcute, de la început, cum trebuia.
Florentin Ţuca: În primul rând, vă mulţumesc pentru că ne urmăriţi şi mă bucură faptul că aţi remarcat acel articol care sintetizează notele şi comentariile din rapoartele trimise Ministerului Justiţiei în cadrul procesului de analiză a impactului Codului Civil.
Probabil că anumite lucruri ar fi trebuit rezolvate la timpul lor, dar cred că mai important este ceea ce se va face în continuare. Şi aici mai este foarte mult de lucru. Dar este firesc să fie aşa, dacă ne gândim la magnitudinea demersului, cea mai importantă reformă în domeniu din ultimii o sută patruzeci şi şapte de ani. Practic, ceea ce am semnalat noi a fost necesitatea de a asigura o mai mare coerenţă, prin corelarea şi uniformizarea terminologiei anumitor instituţii şi anumitor proceduri normative la nivelul Noului Cod Civil, completarea legislaţiei speciale şi adoptarea de norme legislative noi ş.a.m.d.
Din această perspectivă, noi am anticipat o intensificare a volumului normativ în intervalul următor şi, dacă adăugăm şi noutatea reglementărilor în ansamblul lor, devine evident că perioada de adaptare şi efortul de asimilare vor fi îndelungate şi extrem de solicitante pentru toţi cei implicaţi în procesul de aplicare a legii, cum ar fi practicienii în drept, magistraţii, notarii publici, executorii judecătoreşti, mediatorii, practicienii în insolvenţă, evaluatorii.
În acest sens, lansarea blogului www.noulcodcivil.ro se înscrie într-un demers al nostru mai amplu de popularizare a noilor reglementări care să susţină nevoia de informare, instruire şi perfecţionare şi să permită un dialog şi un schimb de experienţă între practicieni pornind de la probleme concrete din activitatea de zi cu zi. Principalul obiectiv al www.noulcodcivil.ro este de a analiza noile norme, în special pe acelea susceptibile să genereze probleme în practică ori o jurisprudenţă neunitară.
Andrei Săvescu: Credeţi că dacă ar fi fost mai mulţi avocaţi în echipa care a redactat Codul civil aceasta ar fi arătat altfel?
Florentin Ţuca: Nu contest nicio secundă meritele echipei de redactare a Codului Civil. Nu ştiu dacă prezenţa mai multor avocaţi în această comisie ar fi schimbat foarte mult lucrurile. Ştiu însă că misiunea echipei de redactare a fost realmente una dificilă. Mai ştiu şi că nu există legi perfecte. Prin natura lor, legile trebuie să evolueze, iar din acest punct de vedere aplicarea în timp a Noilor Coduri va scoate la iveală, cel mai probabil, o serie de neajunsuri care vor reclama intervenţia legiuitorului. Pentru asta, trebuie mai întâi să se formeze o practică jurisprudenţială şi să existe o abordare doctrinară consistentă.
Andrei Săvescu: Cum aţi descrie noul Cod civil?
Florentin Ţuca: Un copil frumos, isteţ şi destul de bine crescut care bate la uşa clasei întâi fără să fi trecut pe la grădiniţă.
Andrei Săvescu: Sunteţi un nume cu cea mai mare rezonanţă în avocatura din România. De ce nu aţi candidat pentru o funcţie de decan/consilier al Baroului Bucureşti?
Florentin Ţuca: Sincer nu pot să măsor rezonanţa numelui meu şi nici să apreciez legătura dintre nume şi poziţiile de care pomeniţi.
Andrei Săvescu: Care sunt bucuriile unui avocat?
Florentin Ţuca: În primul rând, să câştige. Proiecte, procese, bani, reputaţie. În al doilea rând, să piardă. Să mai şi piardă din apetitul pentru asemenea câştiguri în detrimentul acelora care chiar contează.
Andrei Săvescu: Ce i-aţi spune unui tânăr avocat care v-ar mărturisi, trist, că a pierdut procesul „cu dreptatea în mână”?
Florentin Ţuca: „Welcome to the club”.
Andrei Săvescu: L-aţi reprezentant în diverse procese pe preşedintele Traian Băsescu. Cum este, în aceasta calitate, de client, Traian Băsescu?
Florentin Ţuca: Agreabil, politicos, receptiv.
Andrei Săvescu: Mai mergeţi în instanţă să pledaţi?
Florentin Ţuca: Da, destul de des. În special pentru clienţi agreabili, politicoşi şi receptivi.
Andrei Săvescu: De ce credeţi ca sunt mai puţine bancuri cu judecători şi mai multe cu avocaţi?
Florentin Ţuca: Îmi suflă o voce: pentru că-s mai stupizi, mai lacomi, mai avari, mai mercantili, mai şacali şi mai înveninaţi decât judecătorii. Vine şi-o alta: pentru că-s mai relaxaţi şi mai autoironici.
Andrei Săvescu: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii JURIDICE.ro?
Florentin Ţuca: Să ne citim cu bine!
Andrei Savescu: Vă mulţumim.
Florentin Ţuca: A votre disposition!
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi
aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare
Condiţiile de publicare,
Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail
redactie@juridice.ro!