Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Mesajul lui Catalin Predoiu pentru notari


29 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

Ministerul Justitiei a dat publicitatii luni, 28 decembrie 2011, alocutiunea susţinută de ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, la inaugurarea noului Centru de Conferinţe al Notariatului Român „Auditorium Pallady”, de sambata, 26 noiembrie 2011:

„Domnule Preşedinte al României,
Domnule Preşedinte Mănescu,
Doamna ministru,
Doamna preşedinte Rotaru,
Stimaţi oaspeţi din străinătate,
Onoraţi parlamentari,
Distins auditoriu,

Sunt realmente extrem de onorat şi de fericit, aş putea spune, că iau parte la acest eveniment. Nu sunt puţine momente în viaţa unui ministru în care te întrebi dacă mai poţi, dacă mai ai tăria să mergi mai departe, mai ales atunci când te afli sub tirul criticilor sau la orizontul unor aşteptări importante; astfel de momente îţi dau putere, îţi dau un „combustibil” de a împinge proiectele, împreună, înainte. Şi cred că ce se întâmplă azi, aici, are o semnificaţie multiplă, nu numai din perspectiva Guvernului sau din perspectiva profesiei dumneavoastră, ci şi dintr-o perspectivă mai largă, care ţine de societatea noastră. Este un semn că se poate duce la bun sfârşit un proiect, pentru o profesie, dar în acelaşi timp deschis societăţii.

Această casă, „Auditorium Pallady” este construită din banii dumneavoastră. Ceea ce înseamnă că v-aţi gândit nu numai la interesele personale ale formelor de exercitare a profesiei dumneavoastră, de notari, ci şi la interesul mai larg al profesiei de notar şi, pe cale de consecinţă, la interesul cetăţeanului care beneficiază de serviciile dumneavoastră, servicii care trebuie să fie din ce în ce mai profesioniste. Această casă vă va ajuta să deveniţi, prin manifestările profesionale pe care le va găzdui, mai profesionişti pentru cetăţenii noştri, pentru cei care îşi caută în serviciul dumneavoastră răspunsul la întrebări de ordin juridic.

În acelaşi timp aş vrea să evoc precedenta noastră întâlnire, din 30 septembrie, de la Sibiu, cu o zi înainte de intrarea în vigoare a noului Cod civil. Nu m-am îndoit nici o clipă de succesul acestui proiect instituţional care se cheamă noul Cod civil. Au fost foarte mulţi oameni care ne-au încurajat, câţiva dintre ei sunt şi aici în sală. Au fost mulţi oameni care m-au ajutat efectiv, mulţi dintre ei se află astăzi în această sală. Dumneavoastră, ca profesie, însă, mi-aţi risipit orice urmă de îndoială în 30 septembrie, la Sibiu, prin seminarul de pregătire pe care l-aţi organizat, prin faptul că aţi demonstrat siguranţă, deschidere, certitudine în modul în care aţi abordat proiectul noului Cod civil, încă din faza elaborării sale şi a dezbaterii parlamentare. Mai mult decât atât, acest pas venea după un alt pas important, Legea Micii Reforme, prin care aţi primit responsabilităţi în plus faţă de cetăţeni, responsabilităţi de care v-aţi achitat. Pentru modul în care dumneavoastră aţi ştiut să participaţi în mod efectiv la pregătirea elaborării Codului civil, la dezbaterea lui în Parlament, la punerea lui în aplicare, pentru profesionalismul pe care l-aţi demonstrat, alături de alte profesii juridice şi de magistraţi, daţi-mi voie, ca ministru, să vă mulţumesc şi să vă felicit!

Noul Cod civil nu este singurul moment în care noi am cooperat. Pe tot parcursul mandatului meu vreau să spun că am avut realmente un dialog profesional constructiv cu conducerea dumneavoastră, cu profesia dumneavoastră. Şi ceea ce se întâmplă în aceste zile, când am lansat în circuitul de avizare proiectul de lege pentru modificarea legii dumneavoastră, legea notarilor, este o demonstraţie în plus. Acest proiect conţine o serie de norme care va consolida responsabilitatea dumneavoastră, venite ca iniţiative din partea profesiei dumneavoastră, norme care consolidează răspunderea dumneavoastră disciplinară, reputaţia şi prestigiul profesiei dumneavoastră. N-aţi avut nici un complex să discutăm acţiunea disciplinară în portofoliul Ministerului Justiţiei, pentru că aveţi încredere că această acţiune nu va fi exercitată vreodată abuziv. Nu aţi avut nici un complex să simplificaţi procedurile disciplinare şi să întăriţi regulile care, până la urmă, vă vor întări pe dumneavoastră, pentru că un set de reguli privind răspunderea disciplinară în orice profesie juridică, fie că vorbim de profesia de notar sau de profesia de avocat sau de profesia de magistrat, reprezintă un set de reguli care consolidează, pe termen lung, profesia şi nu o slăbesc, reprezintă sistemul imunitar al profesiei.  Dacă acest set de reguli este coerent, puternic, clar, sistemul imunitar al profesiei va fi puternic. Dacă el va fi slab, independenţa este doar o iluzie! În final va fi subminată de neprofesionalism sau lipsă de integritate. Iată de ce cred că este încă un pas înainte pe care l-am făcut împreună şi pentru care, din nou, vă felicit şi vă mulţumesc!

În acelaşi timp, aş vrea să vă transmit, din partea Ministerului Justiţiei, atât un mesaj de cooperare, cât şi un mesaj de exigenţă principială în raporturile dintre noi. După cum ştiţi, nu am ezitat nici o clipă să discut şi să iniţiez măsuri în cazuri singulare, repet, singulare, în care am avut de-a face cu chestiuni de integritate. Şi m-am bucurat să văd maturitatea cu care dumneavoastră, ca profesie, aţi abordat aceste cazuri particulare: nu v-aţi panicat, n-aţi văzut în asta o subminare a independenţei dumneavoastră, n-aţi văzut în asta o subminare a profesiei dumneavoastră, ci un mod normal, un exerciţiu firesc de echilibru şi balans între autoritatea ministerului şi autonomia dumneavoastră, acolo unde trebuia să intervenim.

În încheiere aş vrea să subliniez şi faptul, demonstrat de altfel de personalităţile proeminente din Europa pe care le-aţi găzduit astăzi la această manifestare, faptul că profesia dumneavoastră are o dimensiune europeană certă. Şi dau numai ca exemplu, recent introdusă, instituţia certificatului de conformitate în aplicarea Regulamentului Parlamentului European şi Consiliului 2201 din 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi a răspunderii părinţeşti, precum şi în proiectul nostru de lege prevederea potrivit căreia orice cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene poate avea vocaţia de acces în profesia dumneavoastră, în urma hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene din 27 mai anul acesta.

Deci avem o bună cooperare, aţi demonstrat profesionalism, aţi făcut un serviciu public prin modul în care aţi înţeles să vă asumaţi responsabilităţile şi aveţi deja o dimensiune europeană. Ceea ce facem astăzi, împreună, demonstrează de fapt unde poate conduce libertatea asociată responsabilităţii.

Vă mulţumesc încă o dată pentru invitaţie şi vă urez succes în continuare!

Cătălin Predoiu,

Ministrul Justiţiei

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică