Secţiuni » Arii de practică » Business » Afaceri transfrontaliere
Afaceri transfrontaliere
CărţiProfesionişti

Sistemul Armonizat 2012 & Nomenclatura Combinata in vigoare de la 1 ianuarie 2012
29.11.2011 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, C. administrativ, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Organizatia Mondiala a Vamilor (“OMV”) a publicat recent modificarile aduse Sistemului Armonizat de vamuire si codificare a marfurilor („SA”), care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012. SA se modifica periodic, de catre OMV la un interval de 5 ani, pentru a pastra „la zi” nomenclatura Sistemului Armonizat, in special in ceea ce priveste practicile comerciale internationale, progresele in tehnologie si pentru cele mai bune practici
vamale.

Pe baza Sistemului Armonizat 2012, Comisia Europeana a publicat in Jurnalul Oficial nr. 282/28 octombrie 2011, Nomenclatura Combinata (“NC”) ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012.

NC este utilizata de catre Comunitatea Europeana pentru perceperea drepturilor de import in Uniunea Europeana. Rata taxei vamale aplicabile la importul de bunuri depinde de clasificarea acestora in NC.

Cateva exemple de modificari sunt:
– pozitia tarifara 2710 – “uleiuri din petrol” a fost fundamental restructurata in functie de continutul de biodiesel;
– subpozitiile noi pentru produse chimice specifice controlate conform Conventiei de la Rotterdam si substante care diminueaza stratul de ozon controlate in conformitate cu Protocolul de la Montreal;
– identificarea separata a anumitor specii de pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice;
– au fost create subpozitii noi pentru identificarea separata a unor anumite legume comestibile, radacini si tuberculi, fructe si fructe cu coaja lemnoasa, precum si cereale;
– eliminarea a mai mult de 40 de subpozitii.

Precizam ca modificarea Nomenclaturii Combinate nu afecteaza numai operatiunile vamale, dar si raportarile in sistemul statistic Intrastat, si anume codurile tarifare folosite pentru marfurile care fac obiectul comertului intre statele membre ale Uniunii Europene.

De asemenea mai sunt afectati detinatorii de autorizatii vamale si fiscale emise in baza codurilor valabile in 2011 (de ex. regimuri vamale suspensive, produse accizabile).

Pentru Juridice.ro, DELOITTE TAX

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti