Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti

Sistemul Armonizat 2012 & Nomenclatura Combinata in vigoare de la 1 ianuarie 2012


29 noiembrie 2011 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Organizatia Mondiala a Vamilor (“OMV”) a publicat recent modificarile aduse Sistemului Armonizat de vamuire si codificare a marfurilor („SA”), care va intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012. SA se modifica periodic, de catre OMV la un interval de 5 ani, pentru a pastra „la zi” nomenclatura Sistemului Armonizat, in special in ceea ce priveste practicile comerciale internationale, progresele in tehnologie si pentru cele mai bune practici
vamale.

Pe baza Sistemului Armonizat 2012, Comisia Europeana a publicat in Jurnalul Oficial nr. 282/28 octombrie 2011, Nomenclatura Combinata (“NC”) ce va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012.

NC este utilizata de catre Comunitatea Europeana pentru perceperea drepturilor de import in Uniunea Europeana. Rata taxei vamale aplicabile la importul de bunuri depinde de clasificarea acestora in NC.

Cateva exemple de modificari sunt:
– pozitia tarifara 2710 – “uleiuri din petrol” a fost fundamental restructurata in functie de continutul de biodiesel;
– subpozitiile noi pentru produse chimice specifice controlate conform Conventiei de la Rotterdam si substante care diminueaza stratul de ozon controlate in conformitate cu Protocolul de la Montreal;
– identificarea separata a anumitor specii de pesti si crustacee, moluste si alte nevertebrate acvatice;
– au fost create subpozitii noi pentru identificarea separata a unor anumite legume comestibile, radacini si tuberculi, fructe si fructe cu coaja lemnoasa, precum si cereale;
– eliminarea a mai mult de 40 de subpozitii.

Precizam ca modificarea Nomenclaturii Combinate nu afecteaza numai operatiunile vamale, dar si raportarile in sistemul statistic Intrastat, si anume codurile tarifare folosite pentru marfurile care fac obiectul comertului intre statele membre ale Uniunii Europene.

De asemenea mai sunt afectati detinatorii de autorizatii vamale si fiscale emise in baza codurilor valabile in 2011 (de ex. regimuri vamale suspensive, produse accizabile).

Pentru Juridice.ro, DELOITTE TAX

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii