« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Opinii
3 comentarii

De unde facem rost de 9 miliarde de lei
29.11.2011 | JURIDICE.ro, Radu CHIRITA

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

În urma cu vreo două săptămâni, în cadrul procesului naţional de dat şpiţuri în gură judecătorilor declaşat de ceva vreme de instituţiile responsabile ale statului, dl. Băsescu întreba pe la televizor de unde facem rost de 9 miliarde de lei pentru a achita obligaţiile de plată ale statului stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Afirmaţia a primit diverse rezultate, dar nimeni nu i-a răspuns domnului preşedinte la întrebarea sa.

M-am tot gândit de atunci de unde se pot face rost de banii ăştia. Am găsit nişte răspunsuri. În primul rând, trebuie să facem nişte corecţii. E vorba de 9 miliarde de lei acumulaţi din 3 ani, în consecinţă vorbim de 3 miliarde de lei pe an. Din ăştia, grosul sunt bani reprezentând salarii, pe care se plătesc impozite, CAS etc., deci în realitate sunt vreo 2 miliarde de lei. Grosul acestor bani, odată plătiţi, se vor duce în consum, ceea ce înseamnă că pe o bună parte din ei se va plăti şi TVA, se va plăti şi impozit pe profit pentru cei care vor încasa banii ăia etc., astfel încât să spunem că am fi avut nevoie de vreo 1,5 miliarde de lei pe an. În total, pe cei trei ani discutăm de 4,5 miliarde de lei, nu de 9 miliarde.

Bun, să mergem mai departe. De unde facem rost de banii ăştia. Păi, vreo 600 de milioane de lei s-a hotărât Guvernul să bage în cele sfinte, poate ne ajută cel de sus, că avem nevoie. Cred că intervenţia divină mai poate fi amânată câţiva ani, că e mai urgent să ne achităm totuşi datoriile lumeşti decât să facem o pereche pentru Casa Poporului. Iar dacă estimarea de preţ este de 600 de milioane, mi-e frică să mă gândesc cât va fi costul final. Vreun miliard de lei a băgat Guvernul şi în stadionul din Bucureşti. O investiţie remarcabilă (prin preţul achitat), dar care putea să mai aştepte un pic. Pe scurt, ar rămâne în discuţie vreo 3 miliarde de lei.

Din informaţiile publicate în presă, în ultimii trei ani, bugetul total pentru interceptări telefonice al SRI, DNA, DIICOT, SIE şi alte instituţii care trag cu urechea ar fi fost de peste 3 miliarde de lei. Eu sunt gata să renunţ la dreptul meu constituţional de a fi ascultat de băieţii cu ochi albaştri. Le promit solemn că, în următorii trei ani voi discuta la telefon tot aceleaşi rahaturi ca şi până acum şi, dacă cele cîteva mii de euro folosiţi pentru a-mi asculta mie inepţiile vor fi folosiţi pentru plata obligaţiilor statului, promit să raportez eu rahaturile pe care le-am discutat telefonic. Ca şi mine, cred că ar mai fi doritori.

În consecinţă, îl rog pe consilierul dlui. preşedinte care citeşte netul pentru dânsul să îi prezinte această subtilă analiză economică şi să îl anunţe că a găsit banii pe care îi căuta preşedintele. Nu de alta, dar în România respectarea legii este obligatorie. Tot în România, plata obligaţiilor stabilite prin titluri executorii este obligatorie. Dacă cumva nu e obligatorie, atunci să mi se spună şi mie, că am nişte obligaţii de plată la finanţe. Mi-ar face şi mie plăcere să mă duc la finanţe, să ridic din umeri şi să le spun la băieţii ăia că nu am bani pentru aşa ceva. E mult mai important pentru mine să îmi iau un ceas nou, să îmi schimb maşina şi să merg în concediu. Iar banii pe care îi datorez o să îi dau eu mai încolo, eşalonat începând cu 2016. Iar dacă au nevoie de o hârtie în acest sens, pun şi eu mâna pe un pix şi scriu frumos pe o foaie: „Ordonanţă de de urgenţă privind plata când am eu chef a obligaţiilor către stat”.

Radu CHIRITA

Cuvinte cheie: , , , ,
Secţiuni/categorii: Opinii

Pentru toate secţiunile JURIDICE.ro click aici
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “De unde facem rost de 9 miliarde de lei”

 1. Vasilie spune:

  Domnul Basescu sa se intrebe pe el insusi de unde sa facem rost de 9 miliarde de lei deoarece dansul personal a promulgat toate acele acte normative considerate de instante ilegale, contrare Constitutiei si CJUE si in baza carora instantele au dat castig de cauza, pe buna dreptate, reclamantilor. Basescu si Boc sunt responsabili (Dumnezeu sa ma ierte daca critic pe nedrept) pentru situatia in care suntem deoarece sunt la conducere de atatia ani si asa se poarta de parca ieri ar fi aterizat de undeva si sunt complet nevinovati, nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase. Parerea mea.

 2. Florin-Iulian HRIB spune:

  La cit de priceputa e jurista fam. Basescu (v. celebra demonstratie cu vinzarile anterioare), cred ca „domnul prezident”, ca sa citez din clasici in viata, ar fi trebuit sa o intrebe pe fiica sa cea mare de unde sa scoata 9 miliarde de lei…

  Oricum, ma mir ca administratorii acestui site nu au cenzurat articolul de mai sus, din moment ce autorul a indraznit sa-l traga de urechi pe d-l Basescu, demascindu-i demagogia ieftina de MODERAT!

  Asa cum a MODERAT, tot asa d-l prezident va MODERAT.

 3. bubbles spune:

  Cei 9 miliarde de lei reprezintă, de asemenea, aproximativ o cincime din cele cca 10% din PIB necolectate în fiecare an la buget (din economie albă, neagră, gri, evaziuni, activităţi infracţionale, etc).
  Acest procent este avansat şi susţinut în presă, îl găsim chiar la analişti, la oameni politici de toate culorile şi, nu cu mult timp în urmă la TVR, chiar SRI (în persoana şefului serviciului, dacă nu mă înşel) a avansat ideea că aprox. 10 miliarde euro anual (deci peste 40 miliarde lei) ar fi bani din economie neagră, contrabandă, alte activităţi infracţionale – bani care nu intră în buzunarele statului (dar sunt bani reali care intră în alte buzunare). În comunicatul CCR privind respingerea obiecţiei de neconstituţionalitate a Legii de aprobare a OUG 71/2009 (eşalonare plăţi titluri executorii), se arată că obligaţiile statului faţă de salariaţi trebuie corelate şi cu dispoziţiile art. 135 alin. (2) lit. b) din Constituţie, potrivit cărora statul are obligaţia să asigure protejarea intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară.
  Într-adevăr…
  Dar, criză sau nu, îndeplinirea obligaţiei statului de protejare a intereselor naţionale în activitatea economică, financiară şi valutară nu s-ar realiza mai bine, mai eficient dacă s-ar face o ordine de priorităţi. Astfel, pericol de periclitare a acestor interese nu ar mai fi privite drepturile salariale, deci salariaţii , care sunt „membri” ai acestei naţiuni, susţinători şi contribuabili, ci răufăcătorii, contrabandiştii, evazioniştii şi cei care nesocotesc orice lege juridică, morală, religioasă. Aceştia din urmă, dacă sunt corecte calculele, manipulează în fiecare an sume echivalente cu aproape 1/3 din bugetul ţării.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD