Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC

INFO-PICCJ, 28 noiembrie 2011
29.11.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Spalare de bani si evaziune fiscala. Trimitere in judecata. PCA Craiova

Procurori ai Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au dispus, la data de 23.11.2011, prin rechizitoriu, trimiterea în judecată a inculpatului Anghel Sandu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani şi evaziune fiscală în formă continuată.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat faptul că, în perioada 2001-2005, inculpatul a acordat, sub formă de avans, marfă şi împrumuturi financiare suma de 50.803.591.400 Rol,  în condiţiile în care, între societăţile administrate de acesta şi societăţile beneficiare, nu s-au derulat tranzacţii comerciale. Totodată, acesta a ridicat din  conturile societăţilor administrate în baza unor documente fictive, suma de 18.404.000.000 Rol – reprezentând salarii,  sume pe care le-a reintrodus în circuitul financiar al societăţilor  administrate.

Tot în baza unor documente fictive, inculpatul Anghel Sandu a ridicat din conturile unei societăţi comerciale dividende în  sumă de 1.968.000.000 Rol, iar din contul alteia, în sumă de 3.243.500.000 Rol, în condiţiile în care societăţile din conturile cărora a ridicat aceste sume, au înregistrat pierderi lună de lună.

De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul a distrus sau ascuns actele contabile aparţinând celor cinci societăţi al căror  asociat şi administrator a  fost, cu scopul de a îngreuna şi obstrucţiona controlul organelor fiscale, situaţie ce a impus efectuarea verificărilor de pe extrasele de cont ridicate din unităţile bancare, unde societăţile administrate au avut deschise conturile.

În urma controlului efectuat de organele fiscale a mai rezultat că inculpatul, în calitate de persoană fizică şi persoană juridică, a acordat împrumuturi unor diferite persoane  fizice şi juridice de la care a perceput o dobândă lunară cuprinsă între 5 şi 15%, veniturile astfel obţinute în plus faţă de suma împrumutată nefiind declarată organelor financiare, sustrăgându-se, astfel, de la plata obligaţiilor către bugetul de stat. În plus, inculpatul nu a înregistrat adaosul comercial aferent mărfurilor achiziţionate şi vândute de una din societăţile comerciale al cărei administrator era, diminuând atât veniturile din vânzarea mărfurilor cât şi cheltuielile cu mărfurile (cu consecinţa diminuării profitului impozabil) şi a cumpărat pentru o altă societate pe care o administra un teren în suprafaţă de 4.188,70 mp în valoare totală de 3.963.462.000 lei (din care TVA-ul era de 632.821.664 lei), pe care ulterior şi l-a vândut sieşi, ca persoană fizică cu preţul de 5.000 Ron, prin vânzarea cu un preţ inferior valorii de cumpărare a terenului, fiind influenţate obligaţiile la bugetul consolidat al statului, firma sustrăgându-se de la plata impozitului pe profit în sumă de  82.016,0084 Ron.

De asemenea, inculpatul nu a evidenţiat TVA colectat în sumă de 32.641,6017 Ron, astfel că prin decontul de TVA aferent lunii septembrie 2004, societatea a înregistrat o sumă negativă a taxei pe valoare adăugată în sumă de 44272,6850 Ron, prin acest decont înregistrat la Administraţia Finanţelor Publice Slatina sub nr. 242556 din 22.10.2004 cu opţiunea de rambursare, societatea beneficiind de rambursare ilegală de la bugetul de stat a TVA în sumă de 32.641,60 Ron.

În cursul urmăririi penale, în vederea recuperării prejudiciului, prin ordonanţa procurorului s-a dispus instituirea unui sechestru asigurator asupra conturilor inculpatului, în suma de 102.609,01 euro şi 436.863,98 Ron, precum şi asupra a 13 imobile deţinute de inculpat.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Olt.

>> sursa: mpublic.ro

Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.