Regulament privind solutionarea online a litigiilor
1 decembrie 2011 | JURIDICE.ro

Comisia Europeană a prezentat marti, 29 noiembrie 2011, un pachet de propuneri legislative care să garanteze că toţi consumatorii din UE îşi pot rezolva problemele fără a se prezenta în instanţă, indiferent de tipul de produs sau serviciu care face obiectul litigiului contractual şi indiferent de locul în care l-a achiziţionat pe piaţa unică europeană [adică pe teritoriul naţional sau în străinătate), potrivit unui comunicat al CE.
In ceea ce priveste consumatorii care cumpără online dintr-o altă ţară UE, Comisia doreşte să creeze o platformă online unică la nivelul UE, care va permite soluţionarea litigiilor contractuale, în întregime online, în termen de 30 de zile.
Astfel, au fost adoptate:
– propunerea de Directiva privind soluţionarea alternativă a litigiilor (SAL) se va asigura că există proceduri extrajudiciare de calitate, pentru a putea face faţă oricărui litigiu contractual între un consumator şi o întreprindere. Conform propunerii:
- entităţile SAL vor trebui să îndeplinească anumite criterii de calitate, adică să fie bine pregătite, imparţiale, transparente, eficiente şi echitabile;
- întreprinderile vor informa consumatorii în legătură cu entitatea SAL care poate soluţiona un potenţial litigiu contractual pe care l-ar putea avea cu aceştia;
- entităţile SAL vor soluţiona litigiile în termen de 90 de zile.
– propunerea de Regulamentul privind soluţionarea online a litigiilor va crea o platformă online la nivelul UE („platforma SOL”) care oferă consumatorilor şi întreprinderilor un punct de intrare unic pentru soluţionarea online a litigiilor referitoare la achiziţiile efectuate online în alt stat membru al UE. Acest punct de intrare unic european:
- va transmite automat reclamaţia consumatorului către entitatea SAL naţională competentă;
- va facilita soluţionarea litigiului în termen de 30 de zile.
>> Detalii