Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSA a modificat reglementarile privind RCA
01.12.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

In sedinta de marti, 29 noiembrie 2011, Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor a aprobat modificari cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, potrivit unui comunicat al CSA. Propunerile au fost discutate  asociațiile profesionale ale pieței de asigurări – UNSAR și UNSICAR.

Constantin Buzoianu, presedintele CSA, a declarat: “Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementărilor cu privire la RCA a fost motivată de volumul de sesizări şi reclamaţii legate de plata despăgubirilor pe segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto. Aceste schimbări, corelate cu o monitorizare riguroasă a evoluțiilor și tendințelor înregistrate pe segmentul RCA, vizează obținerea unui nivel optim de protecție a asiguraților și păgubiților, prin îmbunătățirea calității serviciilor oferite de asigurători.”

Asigurătorii care nu își îndeplinesc obligaţiile ce decurg din polițele RCA sau şi le îndeplinesc defectuos, vor plăti, pentru fiecare zi de întârziere, penalizări de 0,2% din valoarea despăgubirii cuvenite. Totodată, pentru poliţele emise începând cu data de 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica și asiguraților persoane juridice.

Potrivit noilor reglementări, autorizarea pentru vânzarea poliței RCA a devenit permanentă, companiile de asigurări nemaifiind obligate să depună la sfârșitul fiecărui an documentația necesară avizării. Asigurătorii RCA au însă obligația să respecte permanent condițiile prevăzute pentru autorizare.

Alte modificări aduse Normei privind asigurarea RCA, ce vizează cu precădere protecţia persoanei păgubite, sunt:

• Asigurătorul RCA este obligat la plata despăgubirii dacă, în termen de cel mult 3 luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat păgubitului respingerea pretenţiilor de despăgubire, precum şi motivele respingerii;

• Termenul în care asiguratorul are obligația de a comunica asiguratului/păgubitului intenția de a desfășura investigații a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucrătoare.

• În cazul daunelor pentru care valoarea reparațiilor este posibil să depășească valoarea vehiculului avariat, asiguratorul are obligația de a comunica păgubitului, în termen de 10 zile de la data avizării daunei, valoarea maximă a despăgubirii ce poate fi acordată.

• Începând cu anul 2012 se vor atinge limitele de despăgubire impuse la nivel european, astfel:

  1. pentru pagubele materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 1.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României;
  2. pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire pentru aceste riscuri se stabileşte la un nivel de 5.000.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României.

• În situaţia în care din motive tehnice baza de date CEDAM nu poate fi interogată sau datele oferite sunt în neconcordanţă cu documentele prezentate de asigurat, asigurătorul trebuie să țină cont de documentele puse la dispoziţie de asigurat, în vederea stabilirii bonusului sau malusului.

Modificările prezentate vor intra în vigoare la data publicării acestora în Monitorul Oficial.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti