Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
PLATINUM+ PLATINUM Signature     

PLATINUM ACADEMIC
GOLD                       

VIDEO STANDARD
BASIC
8 comentarii

O intrebare privind momentul dobandirii dreptului de proprietate potrivit noul Cod civil
04.12.2011 | Razvan Nicolae MICUL

JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit articolului 44 alin. 2 din Constitutia Romaniei „proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege”. In practica curenta, contractele autentice avand ca obiect vanzarea unui bun imobil retin transferul acestui drept, atunci cand nu exista o conventie contrara a partilor, la data semnarii contractului, fiind deplin aplicabile prevederile art. 1674 (N) Cod Civil. Referitele prevederi ale NCC retin: Cu excepţia cazurilor prevăzute de lege ori dacă din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul încheierii contractului, chiar dacă bunul nu a fost predat ori preţul nu a fost plătit încă.

Acesta sintagma se regaseste in majoritatea contractelor autentice privind vanzarea unui bun imobil, ulterior intrarii in vigoare a NCC. Singura problema este, in raport cu prevederile art. 557 (N) Cod Civil, ca momentul dobandirii dreptului de proprietate este reglementata in mod expres, astfel art. 557 alin. 4 (N) Cod Civil retine: „Cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege, în cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobândeşte prin înscriere în cartea funciară, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 888.”

Drept urmare, putem concluziona ca dreptul la proprietate, cu privire la bun imobil, nu se dobandeste la data semnarii contractului de vanzare cumparare, la data platii, ori la un alt moment convenit de parti ci, ipso lege, la data realizarii formalitatilor de inscriere in cartea funciara.

Se naste intrebarea legitima atunci ce se dobandeste la data semnarii contractului de vanzare cumparare? Si in ce masura mai este dreptul al proprietate un „drept”, atat timp cand dobandirea sa trebuie aprobata in cadrul unei proceduri administrative de catre un functionar al statului (a se vedea Legea 7/1996). Cetatenii care detin un teren, in virtutea unui titlu de proprietate, insa nu au disponibilitati banesti pentru a realiza procedurile de publicitate imobiliara mai sunt proprietari? In aceste conditii, mai este proprietatea un „drept”, sau a devenit un simplu privilegiu, a carui exercitare este intrinsec legata de concursul registratorului statal, cu conditia platii taxelor de publicitate imobiliara?

Razvan Nicolae MICUL

Aflaţi mai mult despre , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

JURIDICE gratuit pentru studenţi

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi [Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET]

JURIDICE recomandă e-Consultanta, consultantul tău personal în finanţare


Au fost scrise până acum 8 de comentarii cu privire la articolul “O intrebare privind momentul dobandirii dreptului de proprietate potrivit noul Cod civil”

 1. Liviu ZIDARU spune:

  Intrebarea (probabil retorica) de mai sus poate fi usor deslusita citind art. 885 alin.1 NCC coroborat cu art. 56 din Legea de punere in aplicare.
  Efectul constitutiv al inscrierii actelor translative ori constitutive de drepturi reale imobiliare este insa perfect justificat si nu constituie o noutate, el fiind cunoscut din Decretul-Lege nr. 115/1938, care, cel putin initial, a fost conceput a fi aplicat pe intreg teritoriul national, impreuna cu C.civ. Carol II din 1940.
  El se regaseste si in legislatiile civile de inspiratie germanica.
  Cata vreme concursul registratorului de c.f. nu este unul discretionar, ci supus unor reguli legale clare, conditionarea transferului unui drept real, chiar inter partes, de inscrierea in c.f. nu este cu nimic mai putin conforma cu Constitutia decat forma autentica ad validitatem pentru actele translative de drepturi reale imobiliare, formalitate obligatorie care presupune, de asemenea, concursul unui tert desemnat de lege (notarul public), evident contra cost.

  Mai trebuie adaugat ca, chiar sub imperiul vechii legislatii civile, incheierea unui act translativ cu privire la un drept real imobiliar, fara efectuarea formalitatilor de publicitate imobiliara, ducea, in cel mai bun caz, la dobandirea unui drept real imperfect, inopozabil – din cauza lipsei publicitatii – tertilor care ar fi dobandit drepturi concurente asupra aceluiasi bun si s-ar fi inscris primii in cartea funciara. Nu trebuie ignorat ca efectuarea formalitatilor de publicitate imobiliara era obligatorie si in vechea legislatie, iar nesocotirea acestei legislatii putea produce consecinte grave!

 2. Daniel CAZACU-GANEA spune:

  Art.56 din Legea nr.71/2011 de punere în aplicare a Noului Cod Civil, mai ales alineatul 2, clarifică problema. Până la momentul prevăzut acolo, nu se schimbă absolut nimic, în vechiul Regat, cu privire la transferul dreptului de proprietate.

 3. Razvan Nicolae MICUL spune:

  Art. 56. – (1) Dispoziţiile art. 557 alin. (4), art. 565, art. 885 alin. (1) şi art. 886 din Codul civil se aplică numai după finalizarea lucrărilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritorială şi deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cărţilor funciare pentru imobilele respective, în conformitate cu dispoziţiile Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

  Aceste prevederi sunt irelevante. Ce insemna dupa finalizarea lucrarilor de cadastru? La ce se refera, la o lucrare particulara, la toate lucrarile, la nivel de judet, de oras, de comuna? Toate fiind U.A.T.-uri distincte!

  Până la data prevăzută la alin. (1), înscrierea în cartea funciară a dreptului de proprietate şi a altor drepturi reale, pe baza actelor prin care s-au transmis, constituit ori modificat în mod valabil, se face numai în scop de opozabilitate faţă de terţi.

  Aliniatul 1, precitat, are o exprimare aberanta, intrucat, fie este interpretat in sensul ca prev. 557 nu se aplica, intrucat lucrarile de cadastru reprezinta o activitate continua, fie se aplica numai acolo unde avem cadastru, mai exact in Ardeal, ceea ce insemna ca, in Ardeal nu ai dobandit proprietatea pana nu ai facut lucrarea de cadastru, pe cand in Moldova, spre exemplu, ai dobandit proprietatea chiar si fara cadastru, fiind exonerat de prevederile art. 557, ceea ce creaza o discriminare intre cetateni cu privire la exercitarea unui drept fundamental, in esenta acelasi.

  Probabil am terminat eu facultatea acum prea mult timp, cu certitudine nu ne-a explicat nimeni ca dreptul la proprietate SE DOBANDESTE cand faci demersurile de publicitate imobiliara, care au ca scop tocmai asta, PUBLICITATEA proprietatii, nicidecum DOBANDIREA acesteia prin efectul publicitatii.

  De altfel, conform DEX: DOBÂNDÍ, dobândesc, vb. IV. Tranz. 1. A obține ceva prin muncă, eforturi, perseverență; a câștiga, a realiza; a face rost de ceva, a găsi, a procura ceva. ♦ A primi, a căpăta. ◊ Expr. A dobândi un copil = a i se naște cuiva un copil. 2. (Înv.) A cuceri un oraș, o cetate etc. – Din sl. dobyti (dobondon).

  Deducem astfel ca DREPTUL SE NASTE prin inscrierea in cartea funciara, nicidecum prin efectul platii, ori a ratificarii contractului de vanzare cumparare de catre parti. Pana nu ai realizat formalitatea NU AI DREPTUL. PUNCT.

 4. tavutzu_pp spune:

  Aoleu, cate greseli contin articolul si raspunsurile scriitorului operei. Probabil ca incearca sa ascunda faptul ca a scris un articol fara sa citeasca si legea de punere in aplicare.
  Cum poti spune ca e irelevant un articol dintr-o lege…adica nu il aplicam pentru ca ni se pare irelevant. Cum sa fie lucrarile de cadastru o activitate continua? Nu se poate observa ca s-a schimbat optica si dobandirea dreptului se va face prin intabulare – se numeste efectul constitutiv sau translativ de drepturi al inscrierilor in cartea funciara. Dreptul de proprietate nu „se naste”, el se transfera. Si nu am mai auzit pana acum ca dreptul se naste prin „efectul platii”.
  Nici inainte dreptul de proprietate asupra terenurilor sau locuintelor nu se transfera la data semnarii contractului, ci in momentul autentificarii.

  • Razvan Nicolae MICUL spune:

   Sustinerile dvs. sunt contrazise de chiar prevederile legii de aplicare precitata. A dobandi este tocmai sinonim cu a se naste. Nasterea unui drept nu poate fi conditionata de o procedura administrativa, este ca si cum am spune ca un nou nascut nu a dobandit nici un drept pana cand nu i s-a emis certificatul de nastere. S-a schimbat optica?! In ce sens? Nu e o chestiune de optica, ci de exercitare a unui drept fundamental, iar norma de aplicare este irelevanta in masura in care este imposibil de pus in aplicare, ori in masura in care este contradictorie.

 5. radu_catalin spune:

  Apropos de momentul aplicarii disp.art.56 din LPANCC: acest articol va fi aplicabil gradual, in functie de finalizarea lucrarilor de cadastru pt fiecare UAT. Stiti cate astfel de UAT-uri au raportat finalizarea lucrarilor pana la 1 oct 2011 ? 1 (una) !!! O comuna de prin sudul tarii. Si pana la sfarsitul anului vor mai fi inca vreo 5 !!!. FYI

  • Razvan Nicolae MICUL spune:

   Intr-un stat democratic este de neacceptat ca dreptul la proprietate sa fie dobandit prin efectul realizarii publicitatii imobiliare. Cu atat mai mult cu cat exista, cu privire la momentul dobandirii acestui drept, discriminare intre cetatenii din UAT-urile unde este realizat cadastrul si cei din zonele in care nu exista cadastru. Este inadmisibil.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.