Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
8 comentarii

O intrebare privind momentul dobandirii dreptului de proprietate potrivit noul Cod civil
04.12.2011 | Razvan Nicolae MICUL

Secţiuni: Drept civil, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Potrivit articolului 44 alin. 2 din Constitutia Romaniei „proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege”. In practica curenta, contractele autentice avand ca obiect vanzarea unui bun imobil retin transferul acestui drept, atunci cand nu exista o conventie contrara a partilor, la data semnarii contractului, fiind deplin aplicabile prevederile art. 1674 (N) Cod Civil. Referitele prevederi ale NCC retin: Cu excepţia cazurilor prevăzute de lege ori dacă din voinţa părţilor nu rezultă contrariul, proprietatea se strămută de drept cumpărătorului din momentul încheierii contractului, chiar dacă bunul nu a fost predat ori preţul nu a fost plătit încă.

Acesta sintagma se regaseste in majoritatea contractelor autentice privind vanzarea unui bun imobil, ulterior intrarii in vigoare a NCC. Singura problema este, in raport cu prevederile art. 557 (N) Cod Civil, ca momentul dobandirii dreptului de proprietate este reglementata in mod expres, astfel art. 557 alin. 4 (N) Cod Civil retine: „Cu excepţia cazurilor anume prevăzute de lege, în cazul bunurilor imobile dreptul de proprietate se dobândeşte prin înscriere în cartea funciară, cu respectarea dispoziţiilor prevăzute la art. 888.”

Drept urmare, putem concluziona ca dreptul la proprietate, cu privire la bun imobil, nu se dobandeste la data semnarii contractului de vanzare cumparare, la data platii, ori la un alt moment convenit de parti ci, ipso lege, la data realizarii formalitatilor de inscriere in cartea funciara.

Se naste intrebarea legitima atunci ce se dobandeste la data semnarii contractului de vanzare cumparare? Si in ce masura mai este dreptul al proprietate un „drept”, atat timp cand dobandirea sa trebuie aprobata in cadrul unei proceduri administrative de catre un functionar al statului (a se vedea Legea 7/1996). Cetatenii care detin un teren, in virtutea unui titlu de proprietate, insa nu au disponibilitati banesti pentru a realiza procedurile de publicitate imobiliara mai sunt proprietari? In aceste conditii, mai este proprietatea un „drept”, sau a devenit un simplu privilegiu, a carui exercitare este intrinsec legata de concursul registratorului statal, cu conditia platii taxelor de publicitate imobiliara?

Razvan Nicolae MICUL

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti