Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

INFO-DNA, 5 decembrie 2011
06.12.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Trafic de influenta. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Timişoara

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

MILITARU DORIN, ofiţer de poliţie (cu gradul de comisar şef), şef al Biroului Tehnic din cadrul Serviciului Logistic al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Caraş – Severin, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, în formă continuată şi

MIULESCU LOREDANA MONICA în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– trafic de influenţă, în formă continuată şi
– două infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2007, inculpatul Militaru Dorin, la acel moment comandant al Centrului Militar Judeţean Caraş Severin, a pretins şi primit de la un denunţător suma de 1.000 de euro pentru a-l sprijini să ocupe în mod nelegal un post de pompier în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Caraş Severin. Concret, Militaru Dorin i-a dat asigurări denunţătorului că va interveni pentru promovarea probelor scrise prin furnizarea răspunsurilor de către o persoană implicată în organizarea concursului.
Pentru că denunţătorul nu a reuşit să ocupe postul menţionat mai sus, Militaru Dorin i-a restituit acestuia suma de 1.000 de euro. În plus, în cursul anului 2009, inculpatul Militaru Dorin, de astă dată în calitate de şef al Biroului Tehnic din cadrul Serviciului Logistic al I.P.J. Caraş Severin, s-a oferit să îl ajute pe denunţător să câştige concursul pentru ocuparea unui post de agent de poliţie în cadrul I.P.J. Caraş Severin. În acest sens, Militaru Dorin i-a prezentat-o pe inculpata Miulescu Loredana Monica susţinând că aceasta poate interveni pe lângă o persoană cu funcţie de conducere în cadrul Poliţiei Române pentru a câştiga concursul pentru ocuparea postului de agent de poliţie. În acest scop, Miulescu Loredana Monica a pretins şi primit de la denunţător, în două tranşe, suma de 5.000 de euro. Toate aceste demersuri au rămas fără rezultat deoarece denunţătorul a aflat că a fost sistată procedura de ocupare a postului respectiv.
Pentru a ascunde faptul că banii pretinşi sunt obiect al infracţiunii de trafic de influenţă, inculpata Miulescu Loredana Monica a redactat două înscrisuri în care a consemnat în mod nereal că suma de 5.000 de euro primită de la denunţător a fost acordată cu titlu de împrumut.
De asemenea, tot în cursul anului 2009, inculpatul Militaru Dorin i-a pretins unei persoane suma de 5.000 de euro pentru a interveni, prin intermediari, pe lângă persoane din conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru ca fiul acestei persoane să promoveze în mod fraudulos acelaşi concurs pentru ocuparea unui post de agent de poliţie. În mod similar cu situaţia anterioară, Militaru Dorin i-a prezentat-o persoanei respective pe inculpata Miulescu Loredana Monica care urma să se ocupe de mituirea persoanelor din conducerea M.A.I. şi care a primit suma de 5.000 de euro în acest scop. Cu toate acestea, fiul persoanei care a dat banii nu a fost angajat în cadrul Poliţiei Române.

La data de 20 octombrie 2011, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Militaru Dorin şi Miulescu Loredana Monica pe un termen de 29 de zile, măsură ce a fost prelungită ulterior (detalii în comunicatul nr. 647/VIII/3 din 20 octombrie 2011).
În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpatului Militaru Dorin.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Caraş – Severin.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

* * *

Dare de mita. Arestari. DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări faţă de inculpatele IONESCU ADRIANA, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi şi TIRIM LUMINIŢA-GABRIELA, asistentă medicală la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada 23 noiembrie 2011 – 1 decembrie 2011, inculpatele Tirim Luminiţa-Gabriela, asistentă medicală la Casa Judeţeană de Pensii Galaţi şi Ionescu Adriana, asistentă medicală la Spitalul Judeţean Galaţi au promis suma totală de 50.000 lei unui ofiţer de poliţie judiciară din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie (denunţător) pentru ca acesta să soluţioneze favorabil un dosar penal în care efectua cercetări penale faţă de mai multe cadre medicale din cadrul Spitalului Judeţean Galaţi privind întocmirea în fals a unor dosare de pensionare pe caz de invaliditate. În acest dosar penal, cele două inculpate aveau calitatea de învinuit.
La data de 25 noiembrie 2011, din suma totală promisă, inculpata Ionescu Adriana a dat denunţătorului suma de 10.000 lei.De asemenea, la data de 1 decembrie 2011, inculpatele Ionescu Adriana şi Tirim Luminiţa Gabriela au dat denunţătorului suma de 6.000 lei, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Inculpatelor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 2 decembrie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore iar în aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea preventivă a inculpatelor TIRIM LUMINIŢA-GABRIELA şi IONESCU ADRIANA pe o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

* * *

Luare mita. Trimitere in judecata. DNA – Serviciul Teritorial Târgu Mureş

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată a inculpatului SĂMĂRGHIŢAN GHEORGHE, şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Mureş, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
– luare de mită in formă continuată,
– fals intelectual în legătură directă cu infracţiunile de corupţie în formă continuată,
– primire de foloase necuvenite.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunilor aprilie – mai 2011, inculpatul Sămărghiţan Gheorghe, în calitate de şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Mureş, a primit de la trei persoane suma totală de 1.100 de lei pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu referitoare la emiterea a trei decizii de pensionare pe caz de boală. În data de 10 mai 2011, inculpatul a fost prins în flagrant de procurori după ce a primit suma de 1.000 lei de la două dintre aceste persoane.
De asemenea, în cursul anului 2011, Sămărghiţan Gheorghe a primit mai multe bunuri în valoare totală de 1.100 lei pentru a elibera deciziile privind revizuirea pensiei de boală a două persoane. Referitor la aceste două cazuri, în perioada 2005 – 2011, inculpatul a emis un număr de 7 decizii de prelungire a beneficiului pensiei de boală pentru aceste două persoane fără examinarea bolnavilor, fără a avea la bază investigaţiile medicale necesare şi în lipsa oricăror documente medicale care să ateste starea lor de sănătate. La data de 18 aprilie 2011, după emiterea deciziei de prelungire a beneficiului pensiei de boală, inculpatul a primit de la un denunţător suma de 30 de euro.
În plus, în cursul anului 2011, Sămărghiţan Gheorghe a acceptat promisiunea unor sume bani iar în schimb, la data de 6 mai 2011, a emis decizia de încadrare în grad de invaliditate a unei persoane, cu consecinţa obţinerii pensiei de boală, fără a avea la bază investigaţii medicale şi fără examinarea bolnavei.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unei sume de bani aparţinând inculpatului Sămărghiţan Gheorghe.

La data de 11 mai 2011, Tribunalul Mureş a dispus arestarea preventivă a inculpatului Sămărghiţan Gheorghe pe un termen de 29 de zile.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Mureş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

>> sursa: dna.ro

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti