Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Catalin Predoiu despre respingerea proiectului de Lege privind raspunderea magistratilor
06.12.2011 | JURIDICE.ro

Ministerul Justitiei a dat publicitatii marti, 6 decembrie 2011, urmatorul comunicat semnat de Catalin Predoiu, ministrul Justitiei:

„1. Ministerul Justiţiei îşi manifestă preocuparea faţă de respingerea, în plenul Camerei Deputaţilor, a proiectului de Lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor, parte din programul de reformă a Justiţiei ca serviciu public.

Ministerul Justiţiei îşi reafirmă susţinerea pentru proiectul de Lege privind răspunderea disciplinară a magistraţilor, atât din punct de vedere al oportunităţii sale, cât şi din punct de vedere al conţinutului normativ.

Profesia de magistrat are nevoie de un sistem disciplinar eficient, cel prezent fiind, în fapt, incapabil să corecteze derapajele disciplinare.

Proiectul Legii răspunderii disciplinare a magistraţilor conţine soluţii compatibile atât cu independenţa puterii judecătoreşti, cât şi cu independenţa reală a mecanismului disciplinar.

Soluţiile normative din cadrul proiectului se regăsesc în dreptul comparat al unor state precum Franţa, Germania, Cehia, Polonia, Italia şi altele.

Ministerul Justiţiei va susţine proiectul Legii răspunderii disciplinare în cadrul dezbaterilor din Senatul României, pentru adoptarea sa neîntârziată, ca prim pas al instituirii unei răspunderi reale a magistraţilor, deopotrivă disciplinară şi materială.

2. Ministerul Justiţiei îşi exprimă îngrijorarea faţă de perspectiva reducerii bugetului Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), deschisă prin amendamentele formulate la proiectul Legii bugetului pe anul 2012.

ANI este nu numai un obiectiv în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), ci o instituţie menită să garanteze buna exercitare a funcţiilor publice în România.

Reducerea, în Parlament, a bugetului ANI propus de Guvern pentru 2012, ar afecta buna funcţionare a acesteia şi ar transmite un semnal defavorabil partenerilor europeni privind sustenabilitatea politică pe termen lung a cadrului normativ de păstrare a integrităţii în funcţiile publice şi combatere a corupţiei.

La rândul sau, acest semnal s-ar reflecta negativ în Raportul din luna februarie al Comisiei Europene pe Justiţie, anulând eforturi susţinute cu rezultate în cadrul altor obiective din MCV, aşa cum s-a întâmplat în vara anului 2010 prin modificarea şi slăbirea legii ANI, dincolo de remediile cerute de Curtea Constituţională.
Pe de altă parte, reamintim faptul cunoscut că Finlanda şi Olanda au exprimat interesul pentru concluziile Raportului din luna februarie privind MCV, ca parte a considerentelor ce le vor fundamenta, în continuare, poziţia faţă de aderarea României la Spaţiul Schengen.

Ministerul Justiţiei va continua să sprijine consolidarea instituţională a ANI şi face un apel către toţi membrii Parlamentului, indiferent de apartenenţa politică, să demonstreze că sprijinul ANI reprezintă nu numai o opţiune instituţională, ci şi o opţiune privind valorile pe care societatea românească doreşte să le îmbrăţiseze şi promoveze în viaţa publică şi privată.”


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.