Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept penal RNSJ

Dezincriminarea prin jurisprudenta, sau Cum sa aplicam principiul minimei interventii a dreptului penal

7 decembrie 2011 | JURIDICE.ro, Florin RADU

Stim, prima parte a titlului prezentului material prezinta o antiteza in sinea lui: dezincriminarea este atributul exclusiv al legiuitorului, pe cand jurisprudenta o fac organele judiciare. Fiecare din cele doua “puteri” are atributiile ei, in mod distinct.

Si totusi, acest titlu nu este departe de adevar. Ne referim la practica organelor judiciare penale, care – fiind in multe cazuri quasi-unitara – ne ofera solutii de nepedepsire, pentru o serie intreaga de infractiuni. Si nu este vorba despre solutii bazate pe lipsa de probe in dosarele penale respective, ci pe conceptia generala, ca infractiunile in discutie nu reprezinta – in ciuda reglementarii lor in cadrul normelor penale – infractiuni, ci doar litigii civile.

In fruntea listei regasim, desigur, infractiunea de inselaciune. Fie ea inselaciune “in contracte”, “cu cecuri” ori “cu bilete la ordin”, practica judiciara ne-a obisnuit cu solutii de “n.u.p.”. Solutiile de achitare sunt o raritate, dar nu pentru ca instantele ar avea alta viziune asupra problematicii, ci pentru ca extrem de rar mai ajunge pe masa judecatorului, o un raport penal de conflict, avand ca obiect infractiunea de inselaciune.

Pe de alta parte, din nefericire, numarul cazurilor in care exista intentia  – de cele mai multe ori reusita – de a insela este foarte mare, iar solutiile de nepedepsire a faptuitorilor nu fac altceva decat sa ii incurajeze pe acestia sa comita alte si alte fapte penale asemanatoare, de vreme ce organele judiciare nu ii pedepsesc in nici un fel.

Pe locul doi in nefericitul top despre care facem vorbire, pozitionam infractiunea de abuz de incredere. Inca de acum multi ani, practica penala oferea hotarari de achitare, motivate exclusiv de faptul ca fapta nu este (sau nu ar trebui sa fie)  infractiune, ci doar un litigiu civil, chiar daca, in materialitatea ei, era dovedita cu prisosinta.

Lista poate continua cu infractiuni precum denuntarea calomnioasa ori marturia mincinoasa, ba chiar cu abuzul in serviciu si falsul in declaratii (in ultimul caz, cand faptuitorii sunt parti ale litigiilor civile [1]).

In toate aceste situatii, persoanele prejudiciate sunt “invitate” (sau, sa spunem “expediate”?) sa se adreseze instantelor civile, unde, desigur, sunt nevoite:

Arbitraj comercial

Jurisprudenta

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

– sa achite taxe judiciare de timbru (de multe ori insuportabile din punct de vedere financiar, mai ales in contextul admiterii intr-o tot mai mica masura a cererilor de ajutor public judiciar, inclusiv pentru motivele, de-a dreptul de necrezut, ca au avocat angajat in cauza ori ca au bunuri in proprietate, bunuri neproducatore de fructe civile – chirii);

– sa administreze intreaga probatiune necesara (cata vreme intr-un proces penal, dus la bun sfarsit, aceasta ar fi administrata de organele judiciare, cu atributii si dotari speciale in acest sens);

– sa astepte si sa spere ca, totusi, aproape prin exceptie, hotararea judecatoreasca (daca este de admitere a cererii) va fi pusa in executare (ceea ce, de foarte multe ori, nu se intampla).

Este oare o varianta optima si care sa raspunda exigentelor ocrotirii valorilor sociale, cea descrisa succinct mai sus ?!

Daca este sa analizam stiintific aceste practici “prietenoase” cu autorii de “infractiuni civile”, trebuie sa ne referim la un principiu al procesului penal. Este un principiu putin cunoscut ca atare si deloc invocat cu denumirea sa in practica penala romaneasca, dar aplicat totusi, empiric, asiduu: principiul minimei interventii a dreptului penal.

Acest principiu este larg cunoscut in tarile din vestul Europei, cu o foarte mare traditie in stiintele penale (Franta, Germania, Italia). In esenta, el presupune interventia parghiilor de natura penala, doar atunci cand mijloacele de constrangere specifice celorlalte ramuri de drept nu isi gasesc utilitatea sau eficienta.

Altfel spus, in baza acestui principiu, sunt legale si temenice acele solutii  jurisprudentiale de nepedepsire, date atunci cand se constata ca mijloacele de drept civil, comercial, administrativ etc., sunt suficiente pentru a sanctiona pe cel care a incalcat legea si pentru a restabili situatia anterioara acestei incalcari.

Aceasta este, de fapt, esenta principiului minimei interventii: inlaturam de la aplicare dreptul penal (ca sistem represiv), doar atunci cand ramurile de drept non-penal sunt eficiente in solutionarea legala si temeninica a cauzei.

A nu se intelege ca negam sau contestam grosso modo principiul amintit mai sus. Instaurarea lui este, in principiu, logica si oportuna. Aplicarea lui, insa, necesita o foarte mare atentie si precautie din partea organelor judiciare care – sa o spunem din nou direct – de prea multe ori il aplica in mod abuziv si in desconsiderarea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor prejudiciate prin savarsirea acestor “infractiuni non-penale”.

Amintindu-ne de exemplele date la inceputul acestui material, ne dam cu usurinta seama ca – in foarte multe cazuri – mijloacele pe care le ofera dreptul civil (in sensul larg al conceptului) nu asigura, nici pe departe, atingerea dezideratului justitiei – restabilirea, prin toate mijloacele – a legalitatii.

Propunem, in concluzie, o reconsiderare radicala a practicii penale, in sensul diminuarii cazurilor de considerare a unor infractiuni ca fiind doar „litigii civile’.


[1] Pentru ample argumente in sensul ca partile (reclamant, parat, intervenient) unui litigiu civil pot fi subiecti ai infractiunii de fals in declaratii, a se vedea F. Radu, C. Radu, Consideratii in legatura cu subiectul activ al infractiunii de fals in declaratii, in “Dreptul” nr. 12/2007.
Florin RADU
Avocat, Baroul Hunedoara
Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale