Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Aditivii pentru combustibil vor circula in regim suspensiv de accize (EMCS) in cadrul UE


7 decembrie 2011 | JURIDICE.ro, DELOITTE TAX

UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Comisia Europeana a adoptat recent o Decizie conform careia produsele clasificate la pozitia tarifara 3811, cunoscute sub denumirea de “aditivi” din Nomenclatura Combinata se vor supune dispozitiilor in materie de controale si circulatie privind accizele. Decizia se refera la toate produsele care intra sub incidenta pozitiei tarifare 3811 din Nomenclatura Combinata (de exemplu, aditivi pentru benzina, anticorozivi, etc.) si se va aplica incepand cu 1 iulie 2012.

Initial, la nivel european s-a stabilit ca aditivii pentru combustibili nu ar trebui supusi accizelor si prin urmare acestia au fost exceptati de la dispozitiile privind controlul si circulatia. Totusi, in decembrie 2008, Curtea Europeana de Justitie a decis ca aditivii ar trebui sa fie supusi regimului de accizare impus de Directivele Consiliului nr. 2008/118/CE si nr. 2003/96/CE.

Incepand cu 1 iulie 2012, operatorii economici implicati in tranzactii sau operatiuni cu astfel de aditivi ar trebui sa se supuna prevederilor privind accizele, indiferent daca este vorba de transport, depozitare sau productie a unor astfel de produse. In prezent, legislatia romana privind accizele contine prevederi referitoare la controlul, productia si deplasarea in regim suspensiv a aditivilor pentru combustibil pentru motor sau incalzire doar pe teritoriul national.

Autorizatii

Urmare a acestei decizii, persoanele vor putea produce, detine, primi sau expedia produse care intra sub incidenta pozitiei tarifare 3811 doar in cadrul unui regim suspensiv de accize. Prin urmare, va recomandam sa verificati in prealabil daca autorizatiile pe care le detineti deja ar trebui modificate sau daca aveti nevoie si de alte autorizatii pentru a respecta prevederile legale.

Detinerea de produse accizabile in afara unui regim suspensiv de accize, pentru care accizele nu au fost percepute, se sanctioneaza grav de catre lege.

Sistemul EMCS

Mai mult decat atat, miscarea acestor produse ar trebui efectuata prin intermediul sistemului de control al miscarii produselor accizabile si regim suspensiv – EMCS, ceea ce ar putea duce la o crestere substantiala a muncii si a costurilor.

Nivelul de acciza
Drept exemplu, in prezent, legislatia nationala prevede ca pentru aditivii destinati a fi utilizati sau pusi in vanzare drept combustibil pentru motor se datoreaza o acciza egala cu acciza prevazuta pentru benzina fara plumb, atunci cand nu se obtine in prealabil o asimilare a acestora din punct de vedere al accizelor.

Pentru Juridice.ro, DELOITTE TAX

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi citi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii