Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
Masterclass US Litigators
Drept civil Jurisprudență Curți de Apel

Curtea de Apel Constanta. Exercitarea unei cai de atac care nu este prevazuta de lege

8 decembrie 2011 | Raluca CÎRSTEA

Judecătorii Irina Bondoc, Daniela Petrovici şi Mihaela Popoacă au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 390 din 10 decembrie 2008 pronunţată în recurs de Secţia civilă, minori şi familie, litigii de muncă şi asigurări sociale a Curţii de Apel Constanţa având ca obiect acţiune în constatare JURINDEX2009366151) că „împrejurarea că tribunalul a calificat greşit calea de atac exercitată de reclamant împotriva sentinţei judecătoreşti şi a soluţionat dosarul în apel, nu poate conduce la concluzia încălcării principiului unicităţii căii de atac, cu consecinţa inadmisibilităţii recursului; o asemenea constatare ar echivala cu nesocotirea legii procesual civile atât sub aspectul determinării căilor de atac, cât şi al condiţiilor formale, legal prevăzute, referitoare la desfăşurarea judecăţii şi la compunerea completului de judecată în fiecare fază a controlului judiciar.

Admiterea atacării hotărârii judecătoreşti cu o altă cale  de atac decât aceea stabilită de lege constituie o încălcare a principiului legalităţii acestora, consacrat de legea procesual civilă în concordanţă cu principiul statuat prin art. 129 din Constituţia României, care satisface exigenţele art. 21 din legea fundamentală, privind liberul acces la justiţie şi dreptul la un proces echitabil, reglementate prin Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale; respectarea acestui principiu obligă şi la exercitarea controlului judiciar în conformitate cu normele specifice fiecărei căi de atac, referitoare la compunerea completului de judecată şi la desfăşurarea judecăţii, pentru că, în caz contrar, hotărârea este lovită de nulitate, fiind pronunţată cu încălcarea formelor procedurale impuse în mod imperativ de legiuitor.

De altfel, este evident că decizia pronunţată de către tribunal în aceste circumstanţe încalcă normele legale imperative privind compunerea instanţei fiind incident motivul de casare  prevăzut de dispoziţiile art. 304 pct. 1 din  Codul  de procedură civilă.

În caz contrar, soluţia inadmisibilităţii recursului nu întruneşte exigenţele impuse de art. 6 din Convenţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului, referitor la garanţiile unui proces echitabil. Instanţa europeană a decis în mod constant că limitările dreptului de acces la un tribunal – componentă a garanţiilor menţionate – cuprinse în marja de apreciere, lăsată de prevederile Convenţiei şi de jurisprudenţa organelor sale la dispoziţia statelor, cuprinde şi condiţiile în care poate fi atacată o hotărâre a unei instanţe de fond. În măsura în care neîndeplinirea unei asemenea condiţii nu se datorează culpei titularului exerciţiului căii de atac, el nu poate fi decăzut din posibilitatea de a o pune în realizare.

De altfel, o interpretare extrem de riguroasă făcută de jurisdicţiile interne unei reguli procedurale ce poate avea drept consecinţă privarea părţilor de punerea în valoare a dreptului lor de acces la un tribunal, sub forma imposibilităţii intentării unei căi de atac împotriva unei hotărâri a unei instanţe inferioare, reprezintă o încălcare a dispoziţiilor art. 6 paragraful 1 din Convenţie.

Aşa fiind, nu poate fi reţinută inadmisibilitatea recursului cu soluţionarea căruia a fost investită curtea în speţa de faţă, deoarece calificarea greşită a căii de  atac de către instanţa care a exercitat controlul judiciar asupra hotărârii pronunţată în fond nu poate avea drept consecinţă înlăturarea dreptului părţii de a exercita toate mijloacele procesuale stabilite de lege pentru a obţine protecţia dreptului său cu respectarea normelor de procedură specifice fiecărei căi de atac, iar recunoaşterea caracterului irevocabil al unei asemenea hotărâri nu se poate realiza decât cu încălcarea acestor dispoziţii, ce au caracter imperativ.”

NOTA: Aceeasi problema de drept a fost solutionata altfel de Curtea de Apel Iasi.

Arbitraj comercial

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories

Servicii J   Cont profesional [membership]   Catalog   Documentare   Comunicare   Revealing   Vizual   Website   Logo   Foto   Video   Talent Search   Recrutare   Evenimente   Directoare internaţionale