Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Statutului politistului


9 decembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE by Night

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 861 din data de 7 decembrie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2011 pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

Actul normativ pune de acord prevederile din Legea nr. 360/2002 privind statutul politistului referitoare la dreptul politistului de a fi mentinut in activitatea profesionala pana la anumite varste aferente gradelor profesionale, cu cele ale Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care reglementeaza nasterea dreptului la pensie, stabilind pentru politisti varsta standard de pensionare de 60 de ani la care se ajunge etapizat, pe baza unei esalonari .

Mentinerea prevederilor actuale ar avea drept consecinta decalarea intre limita de varsta in grad profesional pana la care politistii pot fi mentinuti in activitate (in acest moment, 55 de ani) si varsta standard de pensionare de 60 de ani.

In acest sens, actul normativ stabileste ca limitele de varsta in gradul profesional pana la care politistii pot fi mentinuti in serviciu sunt varstele standard de pensionare pentru limita de varsta prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii pentru institutiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

Chestorii de politie, chestorii principali de politie, chestorii sefi de politie si chestorii generali de politie sunt mentinuti in serviciu dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani sau inceteaza raporturile de serviciu, la cerere, in conditiile prevederilor legale in vigoare. Dupa implinirea varstei de 60 de ani, acesti politistii pot fi mentinuti  in serviciu pana la implinirea varstei de 62 de ani, la cerere, daca starea de sanatate le permite rezolvarea in foarte bune conditii a atributiilor ce le revin, cu aprobarea semestriala a ministrului administratiei si internelor.

In raport cu nevoile de incadrare, politistii pot fi mentinuti in serviciu dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani, dupa cum urmeaza:
– cu aprobarea anuala a ministrului administratiei si internelor, pentru ofiterii de politie;
– cu aprobarea anuala a inspectorilor generali/similari, pentru agentii de politie.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică