Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Modificarea Statutului politistului
09.12.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: Dreptul muncii, Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 861 din data de 7 decembrie 2011 a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 107/2011 pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului.

Actul normativ pune de acord prevederile din Legea nr. 360/2002 privind statutul politistului referitoare la dreptul politistului de a fi mentinut in activitatea profesionala pana la anumite varste aferente gradelor profesionale, cu cele ale Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, care reglementeaza nasterea dreptului la pensie, stabilind pentru politisti varsta standard de pensionare de 60 de ani la care se ajunge etapizat, pe baza unei esalonari .

Mentinerea prevederilor actuale ar avea drept consecinta decalarea intre limita de varsta in grad profesional pana la care politistii pot fi mentinuti in activitate (in acest moment, 55 de ani) si varsta standard de pensionare de 60 de ani.

In acest sens, actul normativ stabileste ca limitele de varsta in gradul profesional pana la care politistii pot fi mentinuti in serviciu sunt varstele standard de pensionare pentru limita de varsta prevazute de legislatia de asigurari sociale si pensii care reglementeaza sistemul public de pensii pentru institutiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.

Chestorii de politie, chestorii principali de politie, chestorii sefi de politie si chestorii generali de politie sunt mentinuti in serviciu dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani sau inceteaza raporturile de serviciu, la cerere, in conditiile prevederilor legale in vigoare. Dupa implinirea varstei de 60 de ani, acesti politistii pot fi mentinuti  in serviciu pana la implinirea varstei de 62 de ani, la cerere, daca starea de sanatate le permite rezolvarea in foarte bune conditii a atributiilor ce le revin, cu aprobarea semestriala a ministrului administratiei si internelor.

In raport cu nevoile de incadrare, politistii pot fi mentinuti in serviciu dupa implinirea varstei standard de pensionare pana la varsta de 60 de ani, dupa cum urmeaza:
– cu aprobarea anuala a ministrului administratiei si internelor, pentru ofiterii de politie;
– cu aprobarea anuala a inspectorilor generali/similari, pentru agentii de politie.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti