Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Craiova. Divergenta de jurisprudenta
12.12.2011 | Raluca CÎRSTEA

Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel
JURIDICE - In Law We Trust

Judecătorii Gabriela Ionescu, Tania Ţăpurin şi Costel Drăguţ  au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 1274 din 9 noiembrie 2009 pronunţată în recurs de Secţia I civilă şi pentru cauze cu minori şi de familie a Curţii de Apel Craiova având ca obiect obligaţia de a face – JURINDEX20105433916) că, „deşi hotărârile judecătoreşti nu constituie izvor de drept, în scopul unificării practicii judiciare, atunci când există aceleaşi raţiuni de drept şi aceeaşi situaţie de fapt, instanţele trebuie să dea soluţii unitare, asigurând astfel părţile că nu există situaţii continue de incertitudine, mai ales în cazul unor interpretări contradictorii care ar proveni de la aceeaşi instanţă, care are calitatea de instanţă de recurs (CEDO, cauza 21911/03 Tudor Tudor c. României,  hotărârea din 24.03.2009; cauza nr. 23530/02 Iordan şi alţii c. Bulgariei,  hotărârea din 2 iulie 2009). Pe de altă parte, instanţele trebuie să se asigure că interpretarea legii (…) nu  este discriminatorie şi nu încalcă dreptul la un proces echitabil, în sensul art. 6 din CEDO. Potrivit art. 14 din Convenţie, constituie discriminare aplicarea unui tratament, unui regim juridic diferit unor situaţii similare, fără existenţa unor diferenţieri obiective. Aşadar, art. 14 interzice aplicarea unei diferenţe de tratament unor situaţii analoage sau comparabile (hotarârea Marcks c. Belgiei din 13.06.1979 şi hotărârea Beian c. României din 6.12.2007).”

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti