BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: Dreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul munciiCyberlaw
 
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
Print Friendly, PDF & Email

ICCJ. Principiul disponibilitatii instantei
13.12.2011 | Corina CIOROABĂ, Corina CIOROABA


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 577 din 9 februarile 2011 pronunţată în recurs de Secţia comercială a Înaltei Curti de Casaţie şi Justiţie având ca obiect o acţiune în evacuare) că, potrivit prevederilor art. 129 alin. (6) C. proc. civ., instanţele sunt obligate să hotărască numai asupra cererii deduse judecăţii, reclamantul fiind cel care stabileşte cadrul procesual. În speţă, în condiţiile în care ambele părţi invocă un drept de proprietate asupra spaţiului aflat în litigiu, opunându-şi reciproc titluri de proprietate, în mod corect instanţa de apel a apreciat că acţiunea în evacuare nu poate fi primită fără o comparare a titlurilor, comparaţie care însă nu poate fi făcută în cadrul unei acţiuni în evacuare, ci numai în cadrul unei acţiuni în revendicare. Prin urmare, susţinerea recurentei conform căreia instanţa de apel ar fi încălcat principiul disponibilităţii nu poate fi primită.

Corina CIOROABĂ

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate