Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Noile reguli de promovare la ICCJ
12.12.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Premierul Emil Boc a anuntat luni, 12 decembrie 2011, ca s-a decis demararea procedurilor de asumare a raspunderii guvernamentale pe proiectul privind promovarea judecatorilor la ICCJ.

Emil Boc: „Bună ziua tuturor! Am luat decizia demarării procedurilor de asumare a răspunderii pe două proiecte de lege: proiectul care vizează promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi proiectul cu privire la comasarea alegerilor. Acum, câteva detalii, pe scurt, cu privire la fiecare dintre proiectele menţionate.

Proiectul care vizează promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Acest proiect îmbunătăţeşte procedura de selectare a judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin instituirea unor garanţii de transparenţă, obiectivitate şi profesionalism. Legea garantează promovarea la instanţa supremă pe criterii de competenţă şi în mod transparent.

Promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte se va face din rândul judecătorilor şi procurorilor care îndeplinesc următoarele condiţii: 1 – să fi îndeplinit efectiv cel puţin cinci ani funcţia de judecător la Curtea de Apel sau de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel ori Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; 2 – au obţinut calificativul „foarte bine” la ultimele trei evaluări; 3 – nu au fost niciodată sancţionaţi disciplinar; şi 4 – au o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 15 ani. Acestea sunt condiţii preliminare pentru a putea să te înscrii la concurs, în vederea participării la procedura de selecţie pentru Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte urmează a se face numai prin concurs.

Concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte constă în următoarele probe: 1 – o probă de evaluare a hotărârilor judecătoreşti redactate, în cazul judecătorilor, sau a actelor întocmite în faza de urmărire penală, ori în faza judecăţii, în cazul procurorilor; 2 – un interviu susţinut în faţa plenului Consiliului Superior al Magistraturii; şi 3 – probe scrise, cu caracter teoretic şi practic, e vorba de patru probe scrise.

Comisiile de concurs sunt numite prin hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii şi corespund secţiilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru care au fost depuse candidaturi.

Comisiile de concurs sunt alcătuite: a) – în primul rând, dintr-un judecător de la Înalta Curte, propus de Înalta Curte; b) – din câte un profesor care are încheiat un contract de muncă pe durată nedeterminată cu o universitate de cercetare avansată şi educaţie, astfel cum rezultă din clasificarea pe baza evaluării prevăzute de Legea educaţiei naţionale şi c) – câte un formator al Institutului Naţional al Magistraturii, având cel puţin gradul de judecător de Curte de Apel, propus de Institutul Naţional al Magistraturii.

Menţionăm faptul că, în cadrul probei având ca obiect evaluarea hotărârilor judecătoreşti redactate, în cazul judecătorilor, sau a actelor întocmite în fază de urmărire penală sau în faza judecăţii de către procurori, din comisiile de concurs mai fac parte şi câte un avocat cu înaltă reputaţie profesională şi morală, propus de Uniunea Naţională a Barourilor din România şi un psiholog propus de Colegiul Psihologilor din România. Deci, repet, este vorba de proba în care se are în vedere evaluarea hotărârilor judecătoreşti.

Ce reprezintă o noutate şi ce este important de reţinut? Pentru că este vorba de promovarea la instanţa supremă în materie de justiţie, toţi cei care doresc să candideze pentru asemenea poziţie trebuie să publice pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii sentinţele pe care le-au dat în ultimii zece ani, astfel încât oricine să le poată cunoaşte. Acestea vor sta în dezbatere publică 30 de zile, iar Comisia de concurs le va evalua după expirarea perioadei de 30 de zile, timp în care oricine poate trimite observaţii pe marginea sentinţelor care au fost emise de către judecătorul ce doreşte să facă parte din Înalta Curte, sau pe marginea actelor întocmite de procuror, potrivit specificului activităţii fiecăruia din ultimii zece ani. Aşa cum am spus, aceste acte întocmite de candidaţi se publică pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii şi sunt supuse dezbaterii publice pentru o perioadă de 30 de zile de la publicare. Sesizările sau observaţiile primite din partea opiniei publice pot fi avute în vedere, la evaluare, de către Comisia de concurs.

Deci, prima probă, aşa cum am spus, este evaluarea sentinţelor judecătoreşti pe care le-a emis persoana respectivă în ultimii zece ani. A doua probă este interviul în faţa plenului CSM care evaluează aspectele referitoare la conduită, deontologie şi integritatea candidaţilor.

Punctajul maxim ce poate fi atribuit la primele două probe este de 100 de puncte, distribuit astfel: 75 de puncte pentru proba evaluării hotărârilor judecătoreşti; 25 de puncte pentru proba interviului în faţa plenului CSM.

Punctajul minim pentru a fi declarat admis în vederea susţinerii probelor scrise este de 80 de puncte. Deci, cu alte cuvinte, primele două probe au caracter eliminatoriu – mă refer la proba care vizează analiza sentinţelor judecătoreşti şi proba interviului.

Dacă nu ai obţinut, repet, minim 80 de puncte, nu participi la cea de a treia probă, proba scrisă, care constă în următoarele: în primul rând, o probă, în funcţie de specializare, din următoarele grupe de materii – drept civil, familie sau drept internaţional privat; a doua grupă – drept penal; a treia grupă – drept administrativ, drept financiar şi fiscal şi dreptul muncii. Deci, la una din aceste trei grupe dai proba scrisă. A doua probă scrisă constă în jurisprudenţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale. A treia probă scrisă constă în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Şi a patra probă – procedură civilă sau procedură penală, în funcţie de specializarea judecătorilor sau a procurorilor. Pentru a fi declarat admis candidatul trebuie să obţină la probele scrise minim nota 8, cu condiţia ca la fiecare probă scrisă să fi obţinut nota minimă de 7.

În concluzie, este vorba de o procedură extrem de transparentă şi de profesională, astfel încât selectarea judecătorilor la ÎCCJ să răspundă criteriilor şi exigenţelor de probitate profesională şi de deontologie.

Fac precizarea că aceste prevederi din lege corespund exigenţelor Comisiei Europene, aşa cum au fost ele formulate în decursul timpului, şi răspund aşteptărilor opiniei publice, dar şi ale magistraţilor, în privinţa criteriilor de transparenţă, integritate şi profesionalism la promovarea judecătorilor la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti