Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Comasarea alegerilor din 2012. Pozitia CRJ
13.12.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Premierul Emil Boc a anuntat luni, 12 decembrie 2011, ca s-a decis demararea procedurilor de asumare a raspunderii guvernamentale pe doua proiecte de legi: promovarea judecatorilor la ICCJ si comasarea alegerilor in 2012.

Emil Boc: „Cel de al doilea proiect asupra căruia guvernul a decis să-şi asume răspunderea este proiectul de lege privind comasarea alegerilor. Acest proiect este unul cu caracter tehnic şi precizează faptul că, în anul 2012, alegerile locale şi alegerile parlamentare vor fi organizate la aceeaşi dată, dată ce va fi stabilită prin hotărâre de guvern.

Care sunt motivele care stau la baza acestei decizii? – şi sunt trei motive asupra cărora m-aş referi.

Unu. Anul 2012 este un an economic dificil, un an în care trebuie să asigurăm consolidarea economică a României şi să evităm orice derapaje cu caracter electoral care pot periclita situaţia financiară a ţării. Ştim bine că perioadele de campanie electorală sunt perioade în care lumea este mai puţin atentă la ceea ce înseamnă consolidarea economică şi mai mult tentată de practici şi promisiuni populiste şi electorale. Dorim ca în 2012, repet, un an încă extrem de dificil, în contextul crizei economice internaţionale, să avem mai puţină dezbatere care să producă instabilitate şi să avem un an în care să ne concentrăm pe ceea ce înseamnă investiţii, locuri de muncă, pentru a putea consolida creşterea economică.

Al doilea argument ţine de faptul că participarea la alegeri este mai bună în cazul comasării alegerilor.

În al treilea rând, nu trebuie ignorat nici faptul că se face o economie bugetară de cel puţin 20 de milioane de euro.

Nu în ultimul rând, aş menţiona că practica unor alegeri comasate, în diverse forme, a mai existat în România. Să ne amintim că, până în 2004, alegerile parlamentare şi alegerile prezidenţiale aveau loc la aceeaşi dată. De asemenea, în 2007 şi în 2009, odată cu alegerile europarlamentare s-a organizat referendum pentru votul uninominal sau pentru parlament unicameral. Vă mai reamintesc că, în anul 1996, alegerile locale, în mod normal, trebuiau să se desfăşoare în luna februarie, dar s-au desfăşurat în luna iunie, printr-o simplă hotărâre de guvern adoptată de guvernul de la acea dată.

Acestea sunt argumentele pentru care, în esenţă, propunem, prin procedura asumării, adoptarea acestui proiect de lege.”

Centrul de Resurse Juridice a dat publicitatii punctul de vedere cu privire la acest proiect de lege.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti