Modificari in materia achizitiilor publice
13.12.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 872 din data de 9 decembrie 2011 a fost publicata Legea nr. 279/2011 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.
Principala noutate adusa de actul normativ o reprezinta modificarea lit. (i) a art.122 din OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si contractelor de concesiune de servicii, in sensul ca autoritatea contractanta sa poata aplica procedura de negociere fara publicarea unui anunt de participare, in cazul in care este necesara achizitionarea unor lucrari sau servicii suplimentare/aditionale, care nu au fost incluse in contractul initial, dar care datorita unor circumstante imprevizibile au devenit necesare pentru indeplinirea contractului in cauza, cu conditia ca valoarea cumulata a contractelor care vor fi atribuite si a actelor aditionale care vor fi incheiate pentru lucrari si servicii suplimentare ori aditionale sa nu depaseasca 20% din valoarea contractului initial (fata de 50% cat a fost pana in prezent).
Dintre prevederile noului act normativ mai mentionam:
– se introduce precizarea ca derularea unui proiect in cadrul unui parteneriat public-public se supune regulilor din domeniul achizitiilor publice;
– Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) evalueaza, inainte de transmiterea spre publicare a invitatiei/anuntului de participare, conformitatea cu legislatia aplicabila din domeniul achizitiilor publice a documentatiei de atribuire aferente contractelor de achizitie publica. In urma evaluarii, ANRMAP are obligatia de a emite autoritatii contractante acceptul in vederea initierii procedurii de atribuire sau, daca este cayul, de a informa autoritatea contractanta asupra neconformitatilor constatate la nivelul documentatiei de atribuire;
– intr-un contract de achizitie publica este permisa doar cesiunea creantelor nascute din acel contract, obligatiile nascute ramanand in sarcina partilor contractante, astfel cum au fost stipulate si asumate initial.