Secţiuni » Articole » Revista revistelor juridice
Revista revistelor juridice
JURIDICE

Revista de Drept Public nr. 3/2011


14 decembrie 2011 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Revista revistelor juridice

A aparut Revista de Drept Public nr. 3/2011.

Editorul despre Revista de Drept Public nr. 3/2011: “Numarul 3/2011 al Revista de Drept Public aduce un omagiu memoriei prof. univ. dr. Emil Cernea, ultimul reprezentant al scolii romanesti de istoria dreptului, descendent in linie dreapta de la cronicari si de la vestiti ganditori – Nicolae Iorga, George Fotino, I.N. Filitti si altii, prin intermediul prof. univ. dr. Nicolae Popa.

Sectiunea Doctrina debuteaza cu articolul semnat de prof. univ. dr. Cristian Ionescu privind buna guvernare, care reprezinta managementul efectiv al afacerilor publice prin generarea unui set de reguli, in scopul de a promova si intari valorile societatii cautate de indivizi si grupuri.

Articolul semnat de conf. univ. dr. Anton Parlagi trateaza demogonia, concluzionand ca justitia nu poate exista doar in sfera ideonomiei si ca, pentru a se realiza ca dreptate sociala, ea trebuie sa fie garantata politic (evident prin reglementarea ei juridica).

In articolul semnat de conf. univ. dr. Ion Rusu sunt analizate reglementarile constitutionale si internationale privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati, autorul aratand ca textele de lege care obliga persoanele din sectorul public care cumuleaza pensia cu salariul sa renunte la unul dintre cele doua sunt neconstitutionale.

Rubrica este intregita de articolul semnat de lector univ. dr. Valentin-Stelian Badescu care sustine neconstitutionalitatea Statutului magistratilor militari si a adoptarii Strategiei de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014 prin hotarare a Guvernului.

In sectiunea Actualitate juridica drd. Vasile Tiple supune analizei proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale din Romania. In cadrul articolului, autorul noteaza ca politica romaneasca cu privire la minoritatile nationale trebuie orientata si conceputa prin analizarea contextului specific si a caracteristicilor nationale ale Statului roman si ale persoanelor apartinand minoritatilor nationale de pe teritoriul Romaniei, si nu prin preluarea ad litteram a dispozitiilor interne din legislatia altui stat, ale carui trasaturi nationale si date ale problemei sunt total diferite.

In sectiunea Practici institutionale articolul semnat de lector univ. dr. Cristian Clipa contine unele consideratii asupra disputelor doctrinare referitoare la natura raportului juridic de serviciu si consecintele numirii functionarilor publici prin act administrativ unilateral, iar articolul semnat de conf. univ. dr. Gabriel-Liviu Ispas analizeaza comparativ Parlamentul European si Congresul Statelor Unite, institutii fundamentale in dezvoltarea internationala, ale caror politici influenteaza nu doar bunastarea propriilor cetateni, ci si evolutia celorlalte subiecte de drept international.

Sectiunea Jurisprudenta cuprinde cele mai interesante spete din jurisprudenta recenta a Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, selectia fiind realizata de judecator Emanuel Albu.

Avocat Betinio Diamant si masterand Corina Marinescu prezinta in cadrul sectiunii Note de lectura numarul de ianuarie-martie al nou-aparutei reviste franceze „Constitutions. Revue de droit constitutionnel appliqué”.”

>> Cuprins

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică