Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Noul Cod Civil si Infrastructura – partea a II-a
14.12.2011 | JURIDICE.ro, Mihai MARIAN

Secţiuni: Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Continuăm seria discuţiilor referitoare la modificările aduse de Noul Cod Civil în domeniul infrastructurii. Astăzi, despre lucrările care devin ascunse şi recepţia lucrărilor.

Lucrările care devin ascunse

Potrivit art. 1876 alin. (3) din NCC, „la finalizarea acelei părţi din lucrare ce urmează a fi acoperită prin executarea ulterioară a altor lucrări sau prin montarea unor elemente de construcţii, antreprenorul şi beneficiarul sunt obligaţi să constate împreună existenţa părţii finalizate şi conformitatea acesteia cu dispoziţiile legale şi clauzele contractului. În acest scop, dacă nu s-a convenit altfel, antreprenorul îl convoacă pe beneficiar la locul executării lucrării înăuntrul unui termen rezonabil, a cărui întindere se stabileşte, potrivit uzanţelor existente, în raport cu natura lucrării şi locul situării acesteia. În cazul în care beneficiarul nu se prezintă la termenul comunicat în scris sau pe altă cale convenită de către părţi, antreprenorul poate întocmi singur actul de constatare a lucrării ce urmează a fi acoperită.”

Apreciem că art. 1876 alin. 3 din NCC are în vedere/reglementează ipoteza recepţiei „lucrărilor care devin ascunse”. Pentru demersul nostru, ceea ce interesează este ultima parte a alin. (3) al art. 1876, prevedere ce reprezintă şi un element de noutate în domeniul reglementat.

În primul rând, notam faptul că antreprenorul este îndreptăţit să întocmească singur actul de constatare, independent de o atitudine culpabilă din partea beneficiarului lucrării.

Faţă de dispoziţia legală în discuţie, notam că, în sistemul creat de Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, prevederile din domeniul calităţii în construcţii, inclusiv recepţia, sunt prevederi imperative, de la care nu se poate deroga, ţinând cont că acestea protejează un interes public şi concură la realizarea şi exploatarea unor construcţii de calitate corespunzătoare. De asemenea, precizăm că, în cadrul legal actual, dirigintele de şantier, reprezentant al beneficiarului pe şantier, are obligaţia legală să efectueze verificările prevăzute de reglementările tehnice şi să semneze procesele-verbale de recepţie calitativă a lucrărilor care devin ascunse.

În aceste condiţii, şi raportat la caracterul imperativ al normelor legale care reglementează sistemul calităţii în construcţii, este important de determinat modul în care cele două categorii de dispoziţii legale se coroborează, dar şi modalitatea de punere în practică a prevederilor art. 1876 alin. (3) din NCC.

Recepţia lucrărilor

Potrivit art. 1878 alin. (1) din NCC, „după finalizarea construcţiei, se va proceda, în condiţiile legii, la recepţia provizorie la terminarea lucrărilor, urmată de recepţia finală”, recepţie care se va derula în conformitate cu prevederile Regulamentului de recepţie a lucrărilor de construcţii şi instalaţii aferente acestora („Regulamentul recepţiei”), aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 274/1994, dar şi ale Regulamentului de recepţie a lucrărilor de montaj utilaje, echipamente, instalaţii tehnologice şi a punerii în funcţiune a capacităţilor de producţie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 51/1996.

Înainte de toate, se impune o clarificare ce ţine de terminologia folosită de legiuitor. Astfel, textul din noua reglementare foloseşte sintagma de „recepţie provizorie la terminarea lucrărilor”, în timp ce, regulamentele referite anterior pe cea de „recepţie la terminarea lucrărilor”. Având în vedere principiul ierarhiei normelor juridice, sintagma utilizată de cele două regulamente va fi înlocuită cu aceea de recepţie provizorie la terminarea lucrărilor utilizată de NCC.

Având în vedere prevederile art. 1851 alin. (2) din NCC ce stabilesc aplicabilitatea dispoziţiilor din Secţiunea 1 Contractului de lucrări, în măsura compatibilităţii lor cu specificul acestui contract, este important de determinat în ce măsură prevederile art. 1862 alin. (2) se aplică şi Contractului de lucrări. Articolul 1862 alin. (2) prevede următoarele: „Dacă, fără motive temeinice, beneficiarul nu se prezintă sau nu comunică neîntârziat antreprenorului rezultatul verificării, lucrarea se socoteşte recepţionată fără rezerve.”

În primul rând, şi în măsura în care prevederile referite se aplică şi Contractului de lucrări, reţinem că prevederile art. 1862 alin. (2) reprezintă un element de noutate în domeniul construcţiilor, având în vedere că posibilitatea considerării unei lucrări ca recepţionată pentru ipoteza în care beneficiarul nu organizează recepţia şi nu convoacă comisia de recepţie, nu era reglementată la nivel legal până la data intrării în vigoare a NCC.

În contextul acestor dispoziţii legale, şi raportat la caracterul imperativ al normelor legale care reglementează sistemul calităţii în construcţii, recepţia fiind o componentă a acestuia, este important de determinat în ce măsură prevederile art. 1862 alin. (2) se aplică şi Contractului de lucrări, precum şi modalitatea de aplicare în practică.

Pentru postul următor, v-am pregătit o discuţie despre executarea lucrărilor, răspunderea pentru vicii şi alte câteva aspecte.

Mihai MARIAN
Avocat Partener BOSTINA SI ASOCIATII

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti