Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Detinerile temporare de actiuni/parti sociale in cursul unei operatiuni de asistenta sau restructurare financiara a unei entitati din afara sectorului financiar
14.12.2011 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 855 din data de 5 decembrie 2011 a fost publicat Regulamentul BNR nr. 26 privind detinerile temporare de actiuni/ parti sociale in cursul unei operatiuni de asistenta sau restructurare financiara a unei entitati din afara sectorului financiar (“Regulamentul”).

Regulamentul stabileste conditiile ce trebuie respectate in vederea aplicarii art. 145 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului (“Ordonanta”), cu privire la detinerea temporara de actiuni dobandite de institutiile de credit sau de entitatile din aria lor de consolidare, prin conversia totala sau partiala a creantelor pe care acestea le detin fata de entitatile din afara sectorului financiar, in cursul unei operatiuni de asistenta sau de restructurare financiara.

Detinerile temporare de actiuni/parti sociale care indeplinesc cerintele Regulamentului, nu se considera participatii calificate in sensul art. 143 alin. 1 al Ordonantei, si nu li se aplica restrictiile de la art. 144 din Ordonanta.

Dintre cele mai importante prevederi ale Regulamentului, mentionam urmatoarele:

Conditii cumulative de incadrare
– formalizarea unei strategii si a unei politici generale fata de acest tip de operatiuni, la nivel individual sau la nivel consolidat;

– formalizarea unui plan concret de asistenta sau restructurare financiara pentru entitatea vizata, care sa prevada cel putin urmatoarele:
1.  in cazul in care restructurarea entitatii din afara sectorului financiar necesita obtinerea de finantari si garantii suplimentare, va fi mentionata valoarea maxima estimata, care nu poate sa depaseasca 25% din valoarea expunerii inainte de realizarea conversiei;
2.  motivarea alegerii acestei solutii, pe baza analizei costbeneficiu, a tuturor modalitatilor de asigurare a intereselor institutiei de credit cu privire la creantele fata de entitatea din afara sectorului financiar; si
3. o estimare documentata a modalitatii, a gradului si a calendarului de realizare a recuperarii fondurilor avansate.

– formalizarea unor politici/proceduri (la nivel individual sau la nivel consolidat) pentru asumarea, identificarea, masurarea, controlul si raportarea tuturor riscurilor asociate unei astfel de operatiuni, inclusiv
riscul de concentrare, fiind stabilit un plafon maxim raportat la nivelul fondurilor proprii de nivel 1 pentru valoarea totala a detinerilor.

– formalizarea (la nivel individual sau la nivel consolidat) unei metodologii de evaluare a actiunilor la cea mai mica valoare atribuibila acestora conform cadrului contabil aplicabil.

Notificarea BNR
Institutiile de credit au obligatia de a notifica Directiei de supraveghere din cadrul BNR intentia de dobandire de actiuni/ parti sociale, urmand ca termen de 60 zile calendaristice de la primirea documentatiei complete, BNR sa comunice institutiei de credit rezultatele analizei. In cazul in care, in opinia Directiei de supraveghere, cerintele Regulamentului nu sunt indeplinite, actiunile/partile sociale pot fi dobandite, fiindu-le insa aplicabile prevederile art. 143 si 144 din Ordonanta.

Aplicarea prevederilor legislatiei societatilor comerciale
Dobandirea si detinerea temporara de actiuni/ parti sociale precum si instrainarea acestora se realizeaza cu respectarea prevederilor legislatiei societatilor comerciale.

Valoarea totala si termenul de detinere
Valoarea totala neta a detinerilor se deduce din fondurile proprii de nivel 1 calculate de catre institutia de credit la nivel individual sau consolidat.

Actiunile/ partile sociale pot fi detinute cel mult 36 luni de la achizitionarea lor, termen ce poate fi prelungit pentru motive intemeiate de BNR, fara a se depasi in total 48 de luni de la data dobandiri. La implinirea acestui termen, actiunile/ partile sociale vor fi considerate participatii calificate, institutia de credit avand obligatia de a instraina total sau partial aceste actiuni/ parti sociale.

Instrainarea actiunilor/partilor sociale neputand fi facuta catre o entitate din aria de consolidare prudentiala a institutiei de credit.

Dispozitii tranzitorii
Pentru operatiunile de asistenta sau restructurare financiara in curs, institutiile de credit trebuie sa parcurga procedura reglementata de Regulament, in termen de 3 luni de la intrarea in vigoare a acestuia.

Regulamentul a intrat in vigoare la data publicarii sale.

Pentru JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti