Reorganizarea Politiei de Frontiera. Infiintarea Garzii de Coasta
14 decembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.roIn Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 877 din data de 12 decembrie 2011 a fost publicata Legea nr. 280/2011 privind modificarea Legii nr. 265/2010 pentru modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane si pentru abrogarea art. 4 alin. (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei, precum si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 104/2001 privind organizarea si functionarea Politiei de Frontiera Romane si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a Romaniei.
Actul normativ aduce modificari in structura organizatorica a Politiei de Frontiera Romane, prin infiintarea Garzii de Coasta in zona litoralului Marii Negre si a Deltei Dunarii, a inspectoratelor teritoriale la frontiera Romaniei cu fiecare stat vecin si inlocuirea inspectoratelor judetene existente in prezent cu servicii teritoriale.
Garda de Coasta se organizeaza in zona de competenta corespunzatoare judetelor Tulcea si Constanta, prin reorganizarea inspectoratelor judetene ale Politiei de frontiera Tulcea si Constanta care se desfiinteaza. Garda de Coasta are in structura sa organizatorica servicii, servicii teritoriale, grupuri de nave, sectoare si puncte ale politiei de frontiera, infiintate prin ordin al ministrului administratiei si internelor.
Pentru frontiera cu fiecare stat vecin la frontiera externa, exceptand judetele Tulcea si Constanta, se organizeaza si functioneaza cate un inspectorat teritorial cu personalitate juridica, iar in judetele care au ca limita frontiera de stat se organizeaza servicii teritoriale ale politiei de frontiera.
In cadrul inspectoratelor teritoriale si al Garzii de Coasta se organizeaza si functioneaza servicii teritoriale ale politiei de frontiera.
La navele care intra sau ies in/din porturile romanesti in/din curse externe, controlul pentru trecerea frontierei de stat se efectueaza in punctele de trecere a frontierei portuare, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 562/2006 al Parlamentului European si al Consiliului din 15 martie 2006 de instituire a unui Cod comunitar privind regimul de trecere a frontierelor de catre persoane (Codul Frontierelor Schengen), in limitele si conditiile prevazute de Tratatul de aderare a Romaniei si Republicii Bulgaria la Uniunea Europeana, ratificat prin Legea nr. 157/2005.