Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Drept penal roman. Partea speciala | Valerica Lazar, Niculae Gament
15.12.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Drept penal
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. George Antoniu despre Drept penal roman. Partea speciala | Valerica Lazăr, Niculae Gamenţ: „Lucrarea celor doi distinşi şi valoroşi autori, cadre didactice (cel dintâi profesor, al doilea asistent), cu experienţă în activitatea profesională este destinată în principal studenţilor chemaţi să-şi fixeze mai bine cunoştinţele de drept penal partea specială.

Autorii au selectat cu grijă speţele pe care le-au comentat astfel încât să acopere întreaga materie a dreptului penal  partea specială.

Comentariul lor este accesibil studenţilor care trebuie să se familiarizeze cu noţiunile tehnice pe care le implică şi această parte din dreptul penal.

Autorii au ales din mulţimea speţelor care s-ar fi cerut a fi comentate pe cele care ridică probleme juridice mai simple de interpretare, astfel încât să fie cât mai uşor de înţeles celor care sunt iniţiaţi în „tainele” disciplinei penale  partea specială.

Lucrarea va fi la fel de folositoare şi pentru publicul larg interesat să cunoască dispoziţiile din partea specială a Codului penal. Mesajul autorilor adresat studenţilor şi publicului larg prin lucrarea de faţă va fi bine primit şi însuşit de destinatarii lucrării. Aceasta va fi satisfacţia cea mai mare a autorilor.

Urăm succes în continuare autorilor în nobila şi generoasa lor activitate de instruire a cadrelor  tinere şi a cetăţenilor în speranţa că însuşirea învăţăturilor teoretice şi practice din lucrare vor servi, pe de-o parte la formarea unor jurişti capabili să se confrunte cu un fenomen infracţional în continuă creştere ca volum şi ca diversitate, dar şi a unor cetăţeni conştienţi de importanţa cunoaşterii şi aplicării corecte a legii penale, contribuind astfel la consolidarea statului de drept şi a legislaţiei penale.”

Dr. Andrei Săvescu: „Lucrarea editată de UNIVERSUL JURIDIC este o culegere de speţe din practica judiciară, comentate pe larg de către autori. Am întâlnit rar o astfel de lucrare. Autorii sunt modeşti adresând cartea studenţilor. În realitate lucrarea este un instrument de lucru util şi pentru avocaţi. Speţele sunt analizate minuţios şi oferă cititorului acces la perspectiva pe care o au profesorul şi avocatul deprinşi să despice firul în patru.”

Prefaţa autorilor: „Această culegere de speţe din practică judiciară penală are ca destinatari, în principal, studenţii din anul III de la facultăţile de drept care studiază, conform planurilor de învăţământ, disciplina Drept penal partea specială şi Dreptul procesual-penal. Cu prilejul cursurilor, seminariilor, în cadrul cercurilor sau sesiunilor ştiinţifice studenţeşti, precum şi la examenele de promovare, de licenţă, rezolvarea unor cazuri practice de către studenţi este necesară. De asemenea, lucrarea poate fi utilizată şi de către absolvenţii facultăţii de drept care se pregătesc pentru admitere în magistratură sau avocatură, precum şi de către alte persoane interesate.

Este ştiut faptul că în manualele şi cursurile de Drept penal-partea specială sunt examinate, în principal sub aspect juridic, problemele teoretice referitoare la conţinutul juridic şi constitutiv al infracţiunilor prevăzute în Codul penal sau în legile penale speciale.

Pentru ca aceste probleme să fie dezvoltate, aprofundate şi înţelese temeinic, am considerat ca fiind util să selecţionăm din practica judiciară a instanţelor penale din ţara noastră, mai multe speţe care au ridicat anumite probleme de interpretare a dispoziţiilor din partea generală şi specială ale Codului penal sau în care soluţiile instanţelor au fost diferite.

Speţele au fost formulate pe baza datelor cuprinse în hotărârile judecătoreşti, în principal, ale instanţei supreme, ale curţilor de apel şi tribunalelor publicate în culegerile de practică judiciară. De asemenea, speţele au fost selecţionate şi prezentate în ordinea titlurilor şi capitolelor din Codul penal român. Unele dintre speţe sunt prezentate în rezumat, iar altele mai în detaliu, în funcţie de complexitatea fiecăreia şi de suma datelor apărute în culegerile de practică judiciară.

Autorii au urmărit, în permanenţă, să expună speţele pe înţelesul studenţilor care au studiat partea generală a Dreptului penal şi care sunt puşi în situaţia să înţeleagă conţinutul textelor de incriminare a unor fapte penale, să le interpreteze în mod corect şi să efectueze încadrări juridice corespunzătoare.

După prezentarea speţelor, autorii solicită din partea celor interesaţi să rezolve unele probleme şi să comenteze (la nivelul lor de înţelegere) soluţiile stabilite în cazurile soluţionate de către instanţe.

Fiecare speţă este urmată de un comentariu al autorilor în care sunt indicate soluţiile definitive ale instanţelor, în baza cărora inculpaţii au fost condamnaţi sau achitaţi.

În cele mai multe cazuri, autorii şi-au exprimat opiniile cu privire la aceste soluţii, dar au urmărit, cu atenţie, să-i determine pe cei care vor analiza aceste speţe să-şi exprime puncte de vedere proprii în legătură cu încadrarea juridică a faptelor şi cu modul în care au fost aplicate prevederile din Codul penal şi Codul de procedură penală.

În fiecare comentariu de speţă, autorii au făcut trimiteri la textele celor două coduri şi la lucrări de specialitate ale unor penalişti de renume din ţara noastră.

Ne permitem să sugerăm celor care vor studia această lucrare ca la început să analizeze starea de fapt enunţată în fiecare speţă, să încerce stabilirea încadrării juridice corecte a infracţiunilor şi numai după aceea să-şi verifice rezultatele propriei activităţi, prin citirea comentariilor efectuate de autori.

Suntem conştienţi de faptul că stabilirea încadrării juridice corecte şi celelalte aspecte pot fi mai amplu abordate, iar unele opinii exprimate de către autori pot primi completări şi explicaţii suplimentare.

Tocmai de aceea autorii consideră că şi-au adus doar o modestă contribuţie la înţelegerea corectă, de către studenţii facultăţilor de drept sau alte persoane interesate, a dispoziţiilor penale, la interpretarea unitară şi după absolvirea facultăţii, la aplicarea lor în spiritul urmărit de legiuitor în momentul adoptării acestora.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti