Acum cativa ani, aparea pe “piata” legislativa din Romania o lege speciala, privind ajutorul public judiciar in materie civila.
Fiind transpunerea in legislatia nationala a directivei Consiliului Uniunii Europene nr. 2003/8/CE privind imbunatatirea accesului la justitie, O.U.G. nr. 51/2008 [1] isi propunea sa implementeze cu adevarat – in litigiile de natura civila, in sensul larg al termenului – un real si efectiv acces la justitie, din perspectiva taxelor judiciare.
Acestea din urma, desi considerate o necesitate intr-un sistem juridic democratic, nu trebuiau sa se transforme in piedici aflate in calea justitiabilului, in dezideratul sau de a-si obtine recunoasterea si realizarea drepturilor si intereselor sale legitime.
Insa, cum “o lege este sau nu buna dupa cum se aplica ori nu in mod corect”, dezideratul initial s-a stins, incet dar sigur, pe masura ce instantele de judecata au pus-o in practica, in feluri care mai de care mai stranii.
Sunt celebre deja:
(1) respingerea ca inadmisibile a cererilor de scutire / reducere a cautiunii, in materie de suspendare a executarii silite [2];
(2) respingerea cererilor de scutire / reducere a texei judiciare de timbru, motivate de faptul ca: (a) reclamantul are bunuri in proprietate (bunuri neproducatoare de venituri); (b) reclamantul are avocat angajat.
Au urmat apoi, solutii in care, desi s-a admis cererea de scutire de la plata taxei judiciare de timbru, cererea de chemare in judecata s-a anulat, totusi, ca netimbrata, deoarece in cauza exista un consortium litis, iar celalalt reclamant nu achitase taxa [3].
Doctrina a venit si ea, sa puna umarul la consolidarea teoriilor nefavorabile acordarii ajutorului judiciar [4].
Si, in sfarsit, puterea legiuitoare, foarte recent, a pus capat “visului frumos” al accesului la justitie.
Prin legea nr. 251/2011 [5], a fost modificat art. 8 din O.U.G. nr. 51/2008, in sensul coborarii pragurilor pana la care se poate acorda acest ajutor.
Daca in forma initiala, aceste praguri erau de 500 lei (pentru scutirea totala de la plata taxelor judiciare) si respectiv, 800 lei (pentru scutirea partiala), acum acestea au devenit de 300 lei, respectiv 600 lei (pe membru de familie).
Coroborand aceste modificari legislative de ultima ora cu conceptiile enuntate mai sus, apreciem ca numarul cererilor de ajutor public judiciar admise (macar in parte) se va diminua si ma mult).
Curat respectare a dreptului la un proces echitabil si a unui real si efectiv acces la justitie (la o instanta) !
[1] Publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008.
[2] A se vedea, pentru ample detalii, F. Radu, Despre reducerea cautiunii sau scutirea de la plata acesteia in materia suspendarii executarii silite, in Revista de Note si Studii Juridice, www.juridice.ro.
[3] A se vedea F. Radu, Curtea de Apel Alba Iulia. Consortium litis. Admiterea cererii de ajutor public judiciar doar pentru unul dintre reclamanti. Stabilirea taxei judiciare de timbru, in Revista de Note si Studii Juridice, www.juridice.ro.
[4] A se vedea G. C. Frentiu, Probleme practice referitoare la acordarea ajutorului public judiciar in materie civila, in Dreptul nr. 3/2011.
[5] Publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 864 din 8 decembrie 2011.
Florin RADU
Avocat, Baroul Hunedoara
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro,
detalii aici!