Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contencios administrativ
Contencios administrativ
DezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Citeşte mai mult: Contencios administrativ, Corporate, Noutăți legislative

OUG privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice

15 decembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 883 din data de 14 decembrie 2011 a  fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanta corporativa a intreprinderilor publice.

Noua ordonanta de urgenta introduce principiile guvernantei corporative la regiile autonome si societatile de stat, creand conditiile selectiei managerilor privati in intreprinderile publice.

Domeniul de aplicare

Guvernanta corporativa a intreprinderilor publice este definita ca ansamblul de reguli care guverneaza sistemul de administrare si control in cadrul unei intreprinderi publice, raporturile dintre autoritatea publica tutelara si organele intreprinderii publice, intre consiliul de administratie sau de supraveghere, directori, actionari si alte persoane interesate.

Ordonanta de urgenta se aplica intreprinderilor publice:
– regii autonome infiintate de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala;
– companii si societati nationale, societati comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic, majoritar sau la care detine controlul;
– societati comerciale la care una sau mai multe intreprinderi publice detin o participatie majoritara sau o participatie ce le asigura controlul.

Administrarea si conducerea regiilor autonome

Consiliul de administratie
Regia autonoma este administrata de un consiliu de administratie, format din 5-7 persoane.
Consiliul de administratie este constituit din:
– un reprezentant al Ministerului Finantelor Publice;
– un reprezentant al autoritatii tutelare;
– 3-5 persoane cu experienta in administrarea/ managementul unor regii autonome sau societati comerciale profitabile din domeniul de activitate al regiei autonome, inclusiv societati comerciale din sectorul privat. Aceste persoane nu pot fi selectate din randul functionarilor publici sau al altor categorii de personal din cadrul autoritatii publice tutelare sau al altor institutii publice.
Membrii consiliului de administratie se numesc de autoritatea publica tutelara si de Ministerul Finantelor Publice, in cazul reprezentantului acestei institutii.

Conducerea regiei autonome
Prin actul de infiintare sau, ulterior infiintarii, prin decizie a autoritatii publice tutelare se poate stabili ca atributiile de conducere executiva a regiei autonome sunt delegate de consiliul de administratie unuia sau mai multor directori.
Directorii regiei autonome sunt numiti de consiliul de administratie. Consiliul de administratie poate decide sa fie asistat sau ca selectia sa fie efectuata de un expert independent, persoana fizica sau juridica, specializata in recrutarea resurselor umane, ale carui servicii sunt contractate in conditiile legii.
Regia autonoma, prin consiliul de administratie, incheie contracte de mandat cu directorii.

Administrarea intreprinderilor publice – societati comerciale

Intreprinderile publice – societati comerciale pot fi administrate potrivit sistemului unitar sau dualist de administrare, reglementate de Legea nr. 31/1990.

Sistemul unitar
In cazul societatilor administrate potrivit sistemului unitar, consiliul de administratie este format din 5-9 membri, persoane fizice sau juridice, cu experienta in activitatea de administrare/management a/al unor intreprinderi publice profitabile sau a/al unor societatilor comerciale profitabile din domeniul de activitate al intreprinderii publice.
Membrii consiliului de administratie sunt desemnati de adunarea generala a actionarilor, la propunerea consiliului de administratie in functie sau a actionarilor.
Candidatii propusi de consiliul de administratie sunt selectati/evaluati in prealabil si recomandati de comitetul de nominalizare din cadrul consiliului de administratie. Prin decizie a consiliului de administratie se poate stabili ca in procesul de evaluare comitetul de nominalizare este asistat de un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea resurselor umane, ale carui servicii sunt contractate de societate in conditiile legii.
Este obligatorie efectuarea selectiei candidatilor de catre un expert independent, persoana fizica sau juridica specializata in recrutarea resurselor umane, in cazul intreprinderilor publice care indeplinesc urmatoarele conditii cumulative:
– au inregistrat o cifra de afaceri in ultimul exercitiu financiar superioara echivalentului in lei a sumei de 7.300.000 euro;
– au cel putin 50 de angajati.

Sistemul dualist
In cazul societatilor administrate potrivit sistemului dualist, consiliul de supraveghere poate avea intre 5 si 9 membri, iar directoratul intre 3 si 7 membri.
Directorii pot fi numiti dintre administratori, care devin astfel administratori executivi, sau din afara consiliului de administratie.
Directorii sunt numiti de consiliul de administratie, la recomandarea comitetului de nominalizare. Consiliul de administratie poate decide sa fie asistat sau ca selectia sa fie efectuata de un expert independent, persoana fizica sau juridica, specializata in recrutarea resurselor umane, ale carui servicii sunt contractate in conditiile legii.

Dispozitii tranzitorii si finale

Potrivit Ordonanței de Urgența, intr-o prima etapa, in aproximativ o luna de la intrarea in vigoare a actului normativ, intreprinderile publice care au o cifra de afaceri de peste un miliard de lei la nivelul anului 2010 și peste 1.000 de angajați, vor incepe procedurile de selectare a primilor administratori și manageri privați. Ulterior, pe masura ce expira contractele de mandat ale actualilor administratori/manageri, procedura va fi aplicata pentru selectarea noilor candidati.

Etapele selecției sunt urmatoarele:
– Adunarea Generala a Acționarilor decide inițierea unei proceduri de selecție a administratorilor executivi și neexecutivi (in cadrul primei etape, selecția este internaționala);
– dupa convocarea Adunarii Generale, se vor selecta experți independenți, specializați in recrutare resurse umane, care vor sprijini intreprinderile publice in realizarea unei selecții obiective, transparente și profesioniste;
– urmeaza publicitatea anuntului de selectie a administratorilor/managerilor și evaluarea candidaților;
– dupa selectia lor, in aceste companii supuse aplicarii ordonantei, se va convoca din nou Adunarea Generala a Actionarilor pentru numirea administratorilor selectați și incheierea contractelor de administrare.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.ro



Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Arii de practică

Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică
Specialişti
Secţiuni   Noutăţi   Servicii      Articole   Jurisprudenţă   Legislaţie      Arii de practică