Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Catalin Predoiu, Lidia Barac si membri CSM s-au intalnit cu presedintii curtilor de apel


19.12.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 16 decembrie 2011, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, si secretarul de stat Lidia Barac s-au întâlnit la Sinaia cu preşedinţii Curţilor de Apel, în prezenţa Preşedintelui CSM, Horaţius Dumbravă, a membrilor CSM, judecător Mircea Aron, judecător Alina Ghica şi judecător Alexandru Şerban, potrivit unui comunicat al MJ.

În cadrul întâlnirii au fost abordate probleme care ţin de funcţionarea curentă a instanţelor de judecată, agenda 2012, inclusiv răspunderea disciplinară, implementarea Codurilor, legile Justiţiei, Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi situaţia economică şi politică din spaţiul zonei euro şi al Uniunii Europene.

Întâlnirea s-a desfăşurat într-o atmosferă cordială, care a facilitat un dialog constructiv şi eficient între cei prezenţi.

Catalin Predoiu: „Doresc să salut dialogul care a avut loc şi care a demonstrat odată în plus maturitatea şefilor de instanţă, a liderilor sistemului judiciar prezenţi la întâlnire. Am explicat încă odată celor prezenţi raţiunile şi efectele benefice pe termen lung ale proiectului legii răspunderii disciplinare adoptat ieri de Parlament. Legea răspunderii disciplinare trebuie gândită şi aplicată într-o paradigmă constructivă, de responsabilizare a sistemului judiciar, de eficientizare a acestuia şi de creştere a încrederii publicului în Justiţie. Plecăm de la premisa responsabilităţii liderilor sistemului judiciar şi a miniştrilor de Justiţie, indiferent cine vor fi aceştia în timp. Plecăm de la premisa şi pledăm pentru cooperarea dintre puterile statului, nu confruntarea dintre acestea. Echilibrul şi controlul mecanismelor statului, sistemul de „check and balance”, reprezintă cheia funcţionării eficiente a statului în interesul cetăţenilor, pe baza regulii de drept şi a independenţei responsabile a Justiţiei. Sunt conştient că o eventuală contestare de către ÎCCJ, activată de CSM, a legii răspunderii disciplinare la Curtea Constituţională va însemna un moment delicat, dar am convenit cu Preşedintele CSM să traversăm acest moment într-o manieră demnă, echilibrată, instituţională, responsabilă, fără atacuri şi derapaje, pe baza filosofiei „că suntem de acord că nu suntem de acord” asupra câtorva dintre prevederile legii răspunderii disciplinare. Vom respecta legea. Ordinea de drept şi buna funcţionare a instanţelor trebuie asigurată.

În altă ordine de idei, am lansat preşedinţilor şi liderilor CSM prezenţi două provocări importante pentru 2012, să îmbunătăţim legile Justiţiei şi să creăm un grup de reflecţie şi de cooperare interinstituţională asupra metodelor de eficientizare a administrării bugetelor Justiţiei. Ambele propuneri au fost foarte bine primite de cei prezenţi. Sunt extrem de mulţumit de întâlnirea pe care am avut-o. Am notat problemele ridicate de preşedinţi în ce priveşte cooperarea cu departamentul de investiţii al ministerului, care se impun remediate rapid, prin eforturile ambelor părţi, aparatul ministerului şi al instanţelor. De asemenea, am discutat şi hotărât modalităţi de îmbunătăţire a comunicării în timp real în 2012, între ministru, preşedinţi şi CSM. Vom activa dialogul online permanent, vom organiza mai des videoconferinţe şi vom dubla întâlnirile cu preşedinţii de Curţi de Apel, cu întâlniri între responsabilii direcţi cu ordonanţarea bugetară, în marja întâlnirilor cu preşedinţii de Curţi de Apel sau separat. După această întâlnire, sunt încrezător că vom aborda anul 2012 de pe poziţii de construcţie instituţională. Mulţumesc preşedintei Curţii de Apel Ploieşti pentru organizarea întâlnirii, care a confirmat soliditatea dialogului şi cooperării dintre Ministerul Justiţiei şi preşedinţii Curţilor de Apel.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro