Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Membri CSM s-au intalnit cu 25 de ambasadori
19.12.2011 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

onducerea Consiliului Superior al Magistraturii a avut, în această după-amiază, la București, o întâlnire de lucru cu 25 de ambasadori și membri ai corpului diplomatic acreditat în România, provenind din statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada, Norvegia și Elveția.

La întrevedere, organizată la inițiativa CSM, au fost prezenți președintele CSM, judecător Horațius Dumbravă, vicepreședintele CSM, procuror George Bălan, și membrii Cristi Danileț, judecător, și Florentina Gavadia, procuror.

Președinția UE: CSM, un partener de discuție credibil și foarte important

Reprezentanții corpului diplomatic au salutat progresele făcute de actualul Consiliu Superior al Magistraturii, la un an de la începerea mandatului, au transmis mesaje de încurajare a continuării reformei și au dat asigurări privind deschiderea pentru colaborare.

Emisarul țării care deține în prezent președinția UE, Excelența Sa Marek Szczygiel, ambasadorul Republicii Polone în România, a subliniat că nu încape nicio îndoială că CSM este un partener de discuție foarte credibil și important și a felicitat actualul Consiliu pentru munca desfășurată anul acesta. El a apreciat faptul că CSM consideră necesar ca lupta împotriva corupției să rămână o prioritate de prim ordin și, în numele președinției UE, s-a declarat satisfăcut de măsurile care au fost luate în acest sens în perioada recentă, ultimele luni și chiar săptămâni.

Dumbravă: „Mandatul meu s-a aflat sub imperiul transparenței”

Președintele CSM, aflat aproape de finalul mandatului de un an, le-a vorbit ambasadorilor și consilierilor prezenți despre provocările cu care se confruntă în momentul actual sistemul judiciar, dar și despre și măsurile pe care instituția pe care o conduce, în calitate de „garant al independenței justiției”, le ia pentru a continua procesul de reformă.

„Prioritatea de grad zero pe care ne-am asumat-o a fost cea de îndeplinire a condiționalităților prevăzute de Mecanismul de Cooperare și Verificare. De fapt, majoritatea acțiunilor noastre au fost raportate la recomandările Comisiei Europene. După un an, pot să afirm cu tărie că am făcut deja câțiva pași importanți în direcția cea bună, că la capătul proceselor aflate deja în desfășurare va fi vizibil că în justiția din Româna se va fi făcut reformă reală și ireversibilă și că oamenii vor putea să spună, cu mâna pe inimă, ca se face dreptate”, a explicat Horațius Dumbravă.

Magistratul a detaliat principalele strategii și măsuri luate pe parcursul mandatului său la conducerea CSM. „Mandatul meu s-a aflat sub imperiul transparenței, al întăririi integritării magistraților și a creșterii încrederii justițiabilului în justiție. De asemenea, am considerat deosebit de important ritmul în care sunt judecate procesele, care acum este mult prea lent și trebuie accelerat. Iar un rol foarte important îl are aici și Inspecția judiciară, care trebuie dinamizată și întărită”, a subliniat judecătorul Dumbravă.

În acest context, președintele CSM a adus în discuție problema neconstituționalității proiectului de lege privind răspunderea magistraților, proiect votat ieri de Senatul României și asupra căruia CSM a solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție să sesizeze Curtea Constituțională.

„Una dintre preocupările noastre principale a devenit întărirea integrității judiciare și îmbunătățirea Inspecției judiciare. Din păcate, acum avem o reală problemă cu legea adoptată ieri de Senatul României, privind răspunderea disciplinară a magistraților, dar sperăm ca magistrații Curții Constituționale vor ține cont de observațiile noastre și nu vor permite o încălcare flagrantă a Constituției prin imixtiunea politicului în cercetarea disciplinară a magistraților, așa cum prevede această lege. Inspecția judiciară nu trebuie să fie controlată politic și e periculos ca România să transmită semnalul că reformele din justiție pot fi reversibilă”, a spus președintele Dumbravă.

De altfel, în aceeşi după-amiază, Adunarea generală a ÎCCJ a decis să sesizeze Curtea Constituțională.

Bălan: „Am reuşit să avem o agendă funcţională şi să dăm un mesaj clar sistemului”

Și vicepreședintele CSM, George Bălan, a arătat că CSM a dovedit că este capabil să-și asume resposabilitățile și hotărârile și că este un partener real și credibil în discuțiile care privesc sistemul judiciar român. „Am reușit, împreună cu președintele Horațius Dumbravă, să dăm coerență conducerii și să avem o agendă funcțională și necesară a CSM, să dăm un mesaj clar sistemului”, a explicat Bălan, aflat de asemenea aproape de finalul mandatului de vicepreședinte.

Danileţ: „Vrem o justiție previzibilă, celeritate și oameni onești”

La rândul lui, judecătorul Cristi Danileț, inițiatorul Strategiei de întărire a integrității judiciare, a spus: „Mesajul nostru este clar: vrem o justiție previzibilă, iar aici vorbim de practica unitară, o justișție care să se desfășoare cu celeritate, dar cu respectarea drepturilor cetățenilor, și o justiție cu oameni onești, tocmai de aceea noi am declarat toleranță zero corupției din sistemul judiciar”, a conchis Danileț.

sursa: Info CSM

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti