Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q8
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
Citeşte mai mult în legătură cu Drept civil, Noutăți legislative
8 comentarii

Executorii bancari devin executori judecatoresti fara concurs si fara taxa

19 decembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 894 din data de 16 decembrie 2011 a  fost publicata Legea nr. 287/2011 privind unele masuri referitoare la organizarea activitatii de punere in executare a creantelor apartinand institutiilor de credit si institutiilor financiare nebancare.

Actul normativ abroga dispozitiile din OUG nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului si din Legea nr. 93/2009 privind institutiile financiare nebancare, care prevedeau ca institutiile de credit si institutiile financiare nebancare puteau sa-si organizeze un corp propriu de executori pentru punerea in executare a titlurilor executorii apartinand institutiilor respective si altor entitati apartinand grupului.

De asemenea, actul normativ prevede ca executorii apartinand institutiilor mentionate anterior vor putea fi numiti la cerere in functia de executor judecatoresc, in conditiile Legii nr. 188/2000.

Potrivit actului normativ, executorii inregistrati in conditiile legii la Ministerul Justitiei pana la data de 31 mai 2011, apartinand corpurilor proprii de executori organizate de institutiile de credit si alte entitati care apartin grupului acestora si care desfasoara activitati financiare, de institutiile financiare nebancare sau de institutiile de credit cooperatiste, care desfasoara activitate de executor in cadrul acestora, cu o vechime efectiva de cel putin 2 ani de la prima inregistrare in aceasta activitate, vor fi numiti, la cerere, in functia de executor judecatoresc, daca indeplinesc conditiile generale prevazute de Legea 188/2000 privind executorii judecatoresti.

Executorii apartinand institutiilor de mai sus, care au o vechime mai mica de 2 ani in activitatea de executor, dobandesc, la cerere, calitatea de executor judecatoresc stagiar.

Cererea, insotita de actele doveditoare necesare, se depune la Ministerul Justitiei in termen de 3 luni de la data intrarii in vigoare a noii legi.

Numirea in functia de executor judecatoresc sau, dupa caz, dobandesc calitatea de executor judecatoresc stagiar se face fara concurs sau examen de admitere in profesie si fara indeplinirea conditiilor privind plata taxelor de admitere in profesie.

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

JURIDICE by Night

Arbitraj comercial

Executorii judecatoresti numiti in conditiile noii legi pot infiinta birouri, se pot asocia in cadrul unui birou existent sau al unei societati civile profesionale din circumscriptia unei judecatorii din raza teritoriala a curtii de apel unde si-au desfasurat, in principal, activitatea ori din circumscriptia unei judecatorii din raza teritoriala a curtii de apel unde se afla sediul institutiei de credit sau al institutiei financiare nebancare ori al cooperativei de credit in cadrul careia si-au desfasurat activitatea.

Executarile silite privind titluri executorii apartinand institutiilor de credit, altor entitati care apartin grupului acestora si care desfasoara activitati financiare, institutiilor financiare nebancare sau cooperativelor de credit, aflate in curs la data intrarii in vigoare a dispozitiilor noii legi, pot fi continuate de executorul care a inceput urmarirea silita. Cu toate acestea, creditorul, institutie bancara sau institutie financiara nebancara, poate solicita continuarea executarii acestor titluri executorii de catre executorul judecatoresc competent potrivit legii.

De la data intrarii in vigoare a noii legi pana la data numirii in functia de executor judecatoresc, executorii care si-au exercitat activitatea in cadrul institutiei de credit sau institutiei financiare nebancare, la cererea creditorului, institutie de credit sau institutie financiara nebancara, pot incepe noi executari silite in temeiul titlurilor executorii apartinand acestor institutii.

Actele de executare indeplinite de catre executorii mentionati mai sus, pana la data numirii acestora in functia de executor judecatoresc, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare la data efectuarii lor, raman valabile.

Citeşte mai mult despre , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Au fost scrise până acum 8 de comentarii cu privire la articolul “Executorii bancari devin executori judecatoresti fara concurs si fara taxa”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam. 1. Inteleg ca avem mai multi postasi cu patalama ?

 2. Florin RADU spune:

  fotografia este de mare inspiratie. oare ce reprezinta ?…

 3. Adica executorii privati ai unor societati comerciale (bancile) devin executori autorizati de stat?
  Pai exista executori fiscali ai institutiilor, executori (colectori debite) ai SRL-urilor.
  De ce nu devin si acestia executori autorizati?

  Discriminare, ca de obicei, arbitrariu si smecherie.

 4. Profesiile reglementate – totala neseriozitate in organizarea acestora.

 5. spune:

  asadar executorii nu se supun confuziei (/rationamentului) profesie liberala-liber acces, sau este si aceasta o noua discriminare fata de ceilalti licentiati care n-au fost angajati la banci? ar fi distractiv sa se constituie si la executori o formatiune „paralela” (ma rog nu stiu cum este calificarea riguros exacta, sper sa nu se simta jigniti sau ceva „paralelii”). : ))

 6. AdjudecatarPomponiu spune:

  Draga domnule Kurtyan, va admir munca si curajul cu care va luptati cu acest sistem, si cu toate acestea va rog sa-mi permiteti sa nu fiu de acord cu parerile dumneavoastra vis a vis de aceasta speta.
  Voi comenta afirmatiile dvs.
  „Adica executorii privati ai unor societati comerciale (bancile) devin executori autorizati de stat?” – acesti executori erau si pana acum autorizati de M.J., altfel nu isi puteau indeplini atributiile.
  „Pai exista executori fiscali ai institutiilor, executori (colectori debite) ai SRL-urilor”. – executorul este cel ce face acte de executare si are facultate de drept. Colectorii de debite nu fac acte, ei merg pe telefoane si abureala, fara sa indeplineasca vreun act de procedura. In continuare, executorii fiscali ai institutiilor de stat vor ramane in continuare cu aceasta titulatura, noul cod de procedura civila nu-i desfiinteaza, deci nu erau in pericol de a ramane fara locuri de munca. Multi dintre ei insa nu au facultatea de drept….
  „De ce nu devin si acestia executori autorizati?” – Din motivele expuse mai sus.

  „Discriminare, ca de obicei, arbitrariu si smecherie.” – Mai sustineti aceasta afirmatie?

 7. jurist@ spune:

  Mi se pare chiar penibil ca niste angajati ai unor institutii private (banci) sa fie transformati peste noapte in executori judecatoresti fara a exista o triere, un examen, un test… orice. Nu e normal asa ceva intr-un stat civilizat.

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories