Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Cuantumul mare al taxei de timbru. Incalcarea accesului la justitie


20 decembrie 2011 | Raluca CÎRSTEA
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență Curți de Apel
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

Judecătorii Ana Ionescu şi Andreea Chiş au apreciat (în cuprinsul deciziei civile nr. 1 din 14 ianuarie 2010 pronunţată în apel de Secţia civilă, de muncă şi asigurări sociale, pentru minori şi familie Curţii de Apel Cluj având ca obiect pretenţii – JURINDEX20103317289) că, în situaţia în care taxa de timbru are o valoare mare,”nu se pune problema încălcării dreptului la un proces echitabil raportat la disp. art. 6 alin. 1 din  Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, în sensul reţinut de Curtea Europeană în cauza Weissman  contra  României, Hotărârea din 24 mai 2006, întrucât ar însemna că oricine poate pretinde sume foarte mari de bani cu titlu de prejudiciu, material sau moral, fără a plăti vreo taxă de timbru, în considerarea cuantumului mare al acesteia raportat la cuantumul mare al pretenţiilor. Ne-am plasa, aşadar, într-un cerc vicios, în sensul că, cel care cere puţin va timbra, iar cel care cere  mult nu va timbra nimic, invocând încălcarea accesului său la justiţie, prin cuantumul înrobitor al taxei de timbru, ceea ce ar duce, în final, ca toată lumea să ceară cât mai mult, pentru a nu plăti în cele din urmă nimic.”

Raluca CÎRSTEA
avocat stagiar SĂVESCU VOINESCU ŞI ASOCIAŢII

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
Privacy
Politica
Utilizare
Publicare
Despre noi
Secţiuni
Servicii
Contact
© 2003-2023 J JURIDICE.ro