Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveDrepturile omuluiData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 
6 comentarii

Contracte de asistenta juridica in format electronic
21.12.2011 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Baroul Timis a dat publicitatii marti, 20 decembrie 2011, Hotararea nr. 4 din data de 14 decembrie 2011 a Consiliului Baroului Timis privind emiterea de catre formele de exercitare a profesiei de contracte de asistenta juridica in format electronic.

Hotararea a fost luata ca urmare a propunerii formulate de prof. univ. dr. Ligia Catuna, Consilier al Baroului Timis.

„HOTĂRÂREA NR. 4
Sedinta de consiliu din data de 14 decembrie 2011

Avand in vedere propunerea formulata de catre doamna Consilier Ligia Catuna precum si solicitarea unor colegi avocati din cadrul Baroului Timis privind posibilitatea ca unele forme de exercitare a profesiei sa poata emite contracte de asistenta juridica in format electronic;

Tinand cont de solicitarea ca Baroul sa acorde o plaja de numere a acestor contracte de asistenta juridica emisa de catre formele de exercitare a profesiei

HOTARASTE:

Incepand cu data de 3 ianuarie 2012, Consiliul Baroului Timis aproba ca formele de exercitare a profesiei, sa emita contracte de asistenta juridica inseriate, in baza unei plaje de numere acordate la cerere acestora, de catre barou.

Contractele emise de catre formele de exercitare a profesiei, vor cuprinde in mod obligatoriu clauzele prevazute in contractul tip prevazut in statutul profesiei de avocat, putand fi eliminate doar acele clauze contrare dispozitiilor noului Cod civil.

Contractele emise de catre formele de exercitare a profesiei, vor fi intocmite in 3 exemplare originale, din care in mod obligatoriu unul se va inmana clientului.

Formele de exercitare a profesiei sunt obligate sa solicite baroului acordarea unei plaje de numere si sa respecte aceasta plaja.

Formele de exercitare a profesiei sunt obligate sa emita imputerniciri avocatiale pe care le vor ridica de la sediul baroului.

Contractele tip utilizate in prezent vor putea fi folosite de catre formele de exercitare a profesiei si in continuare, avocatii din Baroul Timis neavand obligatia de a opta pentru contracte de asistenta juridica inseriate, cu plaja de numere acordate la cererea acestora.

Formele de exercitare a profesiei au insa obligatia de a opta pentru una din cele doua modalitati mai sus prevazute, fiind interzisa utilizarea concomitenta a contractelor tip puse la dispozitie de barou si a contractelor cu plaja de numere emise de formele de exercitare a profesiei.

In situatia in care baroul va constata nerespectarea de catre formele de exercitare a profesiei a prezentei Hotarari, consiliul poate hotara retragerea dreptului formei de exercitare a profesiei de a emite contracte de asistenta juridica.

Secretariatul Baroului va aduce de indeplinire prezenta Hotarare.

Decanul Baroului Timis
Av. Gruneantu Lazar”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Au fost scrise până acum 6 de comentarii cu privire la articolul “Contracte de asistenta juridica in format electronic”

 1. Orice decizie a barourilor de a emite formulare de contracte de asistenta juridica cu forma fixa sau cu plaja de numere este ilegala.
  Intre client si avocat exista libertatea contractuala iar modelele/formularele de contracte stipulate in diverse decizii ale Barourilor sunt nule.
  Nu ar fi rau ca avocatii sa nu mai accepte astfel de ingerinte MODERAT in exercitarea profesiei.

  • Andrei SAVESCU spune:

   De multa vreme se practica redactarea contractelor de asistenta juridica intr-o forma cu mult mai extinsa decat tipizatele oferite de Statutul profesiei de avocat…

   Dupa parerea mea, este un mare pas inainte faptul ca barourile, caracterizate, uneori, de conservatorism si rigiditate, „oficializeaza” aceasta practica, la imboldul UNBR.

   Este discutabil daca e normal sa fie in afara oricarui control contractele de asistenta juridica incheiate de avocati, ma intreb daca nu cumva in acest fel am cadea in extrema cealalta…

  • Mihai COSTACHE spune:

   oricum ptr clientii aflati la distanta oricum se folosesc contracte personalizate deoarece nu se pot semna tipizatele. atit timp cit numarul contractului corespunde si clauzele contractuale minimale sunt cele din lege, nu exista nici o problema.
   numerele contractelor sunt folosite ptr identificarea si pastrarea unor evidente profesionale – darea de data certa, de exemplu. In plus, mai folosesc la controalele Casei de Asigurari privind veniturile si cota aferenta.

   BTW, pina in martie toti avocatii din Baroul Bucuresti trebuie verificati de Casa de Asigurari ptr ultimii 5 ani :)) asta ptr cine nu a aflat inca!!

 2. Sceptic spune:

  azerbaidjian … poate si fundamentezi opinia (postulatul?) cu privire la pretinsa nulitate. asteptam dezvoltari elaborari.
  de vreme ce exista in textul de lege si de vreme ce exista si alte cazuri de clauze minimale (vezi contractele de munca, care nu numai ca sunt minimale dar mai sunt si tip; mentionez ca fac paralela for the sake of arguing si nu din vreo identitate de ratiune) de ce nu ar fi valabil?

 3. Deoarece nu există sancțiune pentru nerespectarea modelului tipizatelor de contract de asistență juridică, toate aceste reglementări trebuie luate cu titlu de recomandare.

  (Autoritățile) au obligația să permită și să asigure avocatului desfășurarea nestingherită a activității sale, in condițiile legii. L51/1995, art. 2.

  1.”Autoritățile” enumerate includ și Baroul care aduce îngrădiri libertății de contractare.
  2. Prima facie, modelele ticluite de UNBR sunt ridicole. Modelul nu asigură niciun fel de protecție consumatorilor de servicii juridice și nici nu îndrumă avocații asupra unor clauze utile. Modelul este un fel de formular dactilografiat de tanti Lenuța dactilografa care funcționa pe lângă instituții.
  Vă amintiți influența ”juridică” a dactilografelor de la Notariate, instanțe, Fisc… ale căror modele iată că stabilesc o jurisprudență mai trainică și o practică contractuală mai stabilă decât sentințele Curții Supreme.
  ”Modelele” lor supraviețuiesc peste timp influențând și mințile MODERAT UNBR.

  Art. 29 Avocatul… are dreptul sa asiste si sa reprezinte orice persoana fizica sau juridica in temeiul unui contract incheiat in forma scrisa.
  Legea nu impune un tipizat fosilizat si nici nu permite Barourilor sa se substituie Legii arhivelor pentru a impune o anume numerotare a contractelor.

  Ca sa nu mai spun ca astfel de decizii se inscriu in tiparul paranoic fiscal al statului care consideră orice contribuabil a fi un evazionist până la proba contrarie.
  La fel, UNBR, prin aceste decizii își suspectează proprii membri de evaziune.

  UNBR organizează profesia de avocat, dar nu se poate implica în contractele confidențiale dintre avocat și client.

  Pe de altă parte, prin impunerea unui contract tip, UNBR oferă consultanță juridică tuturor avocaților și le spune cum e mai bine să își exercite profesia.
  Ori UNBR nu este organ de consultanță juridică obligatorie pentru avocați iar avocații nu sunt subordonați ierarhic Barourilor sau UNBR.

  Dimpotrivă, UNBR s-a născut din voința avocaților. MODERAT

 4. abc.jud spune:

  mi se pare aiurea ca cineva sa mai impuna inca o forma de contract standard/ de adeziune. si chiar ma gandeam ce rol au de fapt barourile si ce fac ele pt. avocati – faptic/practic. cu ce/i ajuta existenta a inca unui organ colector de fonduri> pregatire profesionala si admitere in profesie? structura nu e libera, accesul nu e liber, asigurarea sau nu de sanatate, clar nu e libera, contractele idem. deci! (si nu e loc de causticitate ci chiar, pe langa textele de lege cu ce ne ajuta existenta lor, centrala sau nu)

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.