CJUE. Radiere de pe lista organizatiilor teroriste
23 decembrie 2011 | JURIDICE.roCurtea respinge recursul introdus de Franța împotriva hotărârii Tribunalului potrivit căreia PMOI trebuia să fie radiată de pe lista europeană a organizațiilor teroriste
În mod întemeiat Tribunalul a decis că, întrucât nu comunicase motivele includerii PMOI pe listă anterior adoptării deciziei sale, Consiliul încălcase dreptul la apărare al acesteia
În luna decembrie 2008, Tribunalul a anulat o decizie a Consiliului prin care People’s Mojahedin Organization of Iran (PMOI) a fost inclusă pe lista europeană a organizațiilor teroriste ale căror fonduri și alte active financiare trebuiau înghețate – Hotărârea din 4 decembrie 2008, People’s Mojahedin Organization of Iran/Consiliul, T-284/08 (a se vedea de asemenea CP nr. 84/08). Tribunalul anula pentru a treia oară o decizie de acest tip.
Deciziile anterioare ale Consiliului care fuseseră anulate de Tribunal – Hotărârea din 12 decembrie 2006, Organisation des Modjahedines du people d’Iran/Consiliul, T-228/02, (a se vedea de asemenea CP nr. 97/06) și Hotărârea din 23 octombrie 2008, People’s Mojahedin Organization of Iran/Consiliul, T-256/07 (a se vedea de asemenea CP nr. 79/08) – se întemeiaseră pe o decizie de interdicție a PMOI în Regatul Unit, existența unei astfel de decizii a unei autorități competente la nivel național constituind o condiție prealabilă a înscrierii unei organizații pe lista europeană. Cu toate acestea, PMOI a fost înlăturată de pe lista organizațiilor interzise în Regatul Unit, la 24 iunie 2008, ca urmare a deciziei unei autorități judiciare britanice din noiembrie 2007, care a calificat înscrierea acesteia drept „profund injustă” și „nerezonabilă”.
Totuși, atunci când Consiliul a adoptat o nouă decizie – Decizia 2008/583/CE a Consiliului din 15 iulie 2008 de punere în aplicare a articolului 2 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 2580/2001 privind măsurile restrictive specifice îndreptate împotriva anumitor persoane și entități în vederea combaterii terorismului și de abrogare a Deciziei 2007/868/CE (JO L 188, p. 21) – la 15 iulie 2008, de actualizare a listei europene, numele PMOI a fost menținut pe aceasta. Includerea acestei organizații era întemeiată pe o informație furnizată de guvernul francez compusă din două elemente: – începerea urmăririi penale de Parchetul Antiterorist de pe lângă Tribunalul de Mare Instanță din Paris în 2001 și – două acuzații suplimentare din 2007 privind membri prezumați ai PMOI. Această informație a fost comunicată PMOI de Consiliu în ziua adoptării deciziei.
Anulând această decizie, Tribunalul a considerat că, întrucât nu comunicase această nouă informație înainte de adoptarea deciziei sale, Consiliul încălcase dreptul la apărare al PMOI.
Deși acest motiv ar fi fost suficient pentru anularea deciziei, Tribunalul a examinat totuși, din motive de exhaustivitate, celelalte argumente înaintate de PMOI. În special, acesta a considerat că începerea urmăririi penale și cele două acuzații suplimentare nu constituiau o decizie a unei autorități judiciare competente în privința PMOI însăși, menționând că Consiliul nu explicase motivele pentru care actele imputabile unor indivizi prezumați membri ai PMOI erau imputabile organizației înseși. În plus, Tribunalul a considerat că Consiliul a adus de asemenea atingere dreptului fundamental al PMOI la un control jurisdicțional efectiv, întrucât nu i-a comunicat anumite informații din dosar pe care autoritățile franceze refuzau să le declasifice.
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
25 noiembrie ⁞ Cine (mai) poate organiza arbitrajul instituționalizat în România
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |