Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Interviu Ioan-Marius Aron. Există unități de parchet care functionează în sistem de avarie
23.12.2011 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept penal, Interviuri, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Cum a fost această campanie pentru CSM?

Ioan-Marius Aron: Fiecare întâlnire cu colegii este pentru oricine un motiv de bucurie. Din punctul meu de vedere, ca și candidat, întâlnirile pe care le-am avut cu colegii de la aproape toate unitățile din țară, dincolo de faptul că le consider absolut necesare și benefice, m-au întristat oarecum, deoarece, fiind pentru a doua oară în mijlocul lor, constat că în ultimul an nu s-a schimbat mai nimic în bine, rezultatele aplicării micii reforme fiind aproape insesizabile cel puţin în activitatea de urmărire penală şi supraveghere desfăşurată la nivelul parchetelor de pe lângă tribunale.

Astfel, în continuare există unităţi care funcţionează în sistem de avarie, cu 4 procurori din 12 cum este PT Satu-Mare, alte unități care își desfășoară activitatea cu aproximativ jumătate din schemă, cum sunt PT Harghita, Bihor, Ilfov, Giurgiu, probleme de acceși natură existând și la Neamț, Bacău, Galați, Constanța, Dâmbovița, Timiș, Argeş și lista nu se încheie aici, colegii noștri meritând tot respectul pentru efortul depus în aceste condiții.

Alina Matei: Ce probleme v-au semnalat colegii procurori la întâlnirile pe care le-aţi avut?

Ioan-Marius Aron: Probleme sunt nenumărate, așa că nu le voi putea enumera aici; precizez doar cele mai importante pentru sistem și discutate în toate unitățile vizitate.

Problema majoră, cu efecte percepute zilnic, rămâne volumul mare de activitate raportat la numărul existent al procurorilor. La o primă evaluare, nici ocuparea integrală a schemelor de personal nu pare a rezolva problema, dacă avem în vedere modificările cuprinse în noul Cod penal şi noul Cod de procedură penală. Soluțiile încercate în unele județe, de a acoperi aceste lipsuri prin delegări nu au fost decât paleative, deoarece fluctuația de personal a generat discontinuităţi în activitate prin rerepartizarea succesivă a unor dosare.

De asemenea, procurorii şi-au manifestat îngrijorarea cu privire la modalitatea prin care se încearcă impunerea legii privind răspunderea magistraţilor.

Îndeplinirea sarcinilor complementare, cum ar fi evaluarea profesională a magistraţilor prin procedura greoaie care trebuie urmată și care ocupă o perioadă de timp mare în detrimental activităţii profesionale de bază, găsirea unor soluţii alternative pentru titlurile executorii, inegalitatea de tratament în legătură cu promovarea în structurile DNA/DIICOT, preluarea în bugetul propriu a amenzilor administrative/taxelor judiciare, statutul instituțional şi accederea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sunt tot atâtea şi doar câteva din problemele semnalate şi dezbătute.

Alina Matei: Care ar fi primul proiect pe care îl veţi susţine în ipoteza alegerii ca membru CSM?

Ioan-Marius Aron: Dacă vorbim despre proiectul de suflet, adică despre cel pe care mi-l doresc cel mai tare, este categoric avizul conform/inițiativa legislativă a CSM, condiţie obligatorie pentru asigurarea independenţei şi stabilităţii sistemului judiciar.

Totodată, susţin în continuare necesitatea semnării Pactului pentru Justiţie, de către toate cele trei puteri ale statului.

Însă, primul proiect pe care îl voi susține nu depinde doar de mine, ci de agenda de lucru a CSM, respectiv a Secției pentru procurori, aflată în desfășurare în prezent. Spun asta fără a încerca să fiu evaziv în răspunsuri, ci efectiv este posibil ca, dacă voi fi ales, despre primul proiect pe care îl voi susține să nu cunosc nimic în acest moment.

Referindu-mă însă la priorități, proiectele mele pe termen scurt sunt cele privind cariera magistraților, în special ocuparea integrală a posturilor existente şi redimensionarea schemelor de personal, implicit formarea profesională, crearea unor echipe de lucru eficiente procuror-lucrător de poliţie și nu în ultimul rând modificările art.52 din Legea 317/2004, referitoare la revocarea membrilor CSM, proiect pe care toți foștii candidați se pare că l-au abandonat, după ce au fost aleși. Încă sunt convins că dând eficiența necesară acestui text de lege, responsabilitatea reprezentanților magistraților va crește și implicit activitatea CSM se va îmbunătăți.

Însă toate acestea sunt expuse detaliat în proiectul meu public şi pe care colegii mei l-au primit personal şi îl cunosc.

Alina Matei: Candidaţi alături de alţi doi colegi procurori. De ce să vă aleagă pe dumneavoastră?

Ioan-Marius Aron: Chiar dacă mă repet, așa cum spuneam și anul trecut, sunt în puterea vârstei, am o experiență bogată ca procuror, cunosc îndeaproape problemele sistemului, sunt perseverent, bine organizat pentru a putea discerne rapid între problemele vitale și cele subsidiare, ori mai puțin importante. Am abilitățile necesare pentru lucrul în echipă, comunic ușor cu partenerii de dialog și am o mare disponibilitate de a găsi și aplica soluții noi pentru problemele care trenează de prea mult timp. Mai pe scurt sunt o persoană echilibrată şi raţională. Pot părea lipsit de modestie, dar chiar cred că sunt persoana potrivită pentru a face față responsabilităților impuse de această funcție astfel încât așteptările colegilor să nu fie înșelate. Cu toate acestea sunt conștient că singur nu îmi pot realiza proiectele, dar am speranța că CSM va putea funcționa ca o adevărată echipă, întrucât obiectivele noastre declarate sunt comune, nu-i așa?

Alina Matei: Vă mulţumesc.

Ioan-Marius Aron: Şi eu vă mulţumesc şi mulțumesc încă o dată colegilor procurori că și-au făcut timp pentru a ne întâlni în această perioadă extrem de încărcată a anului și le urez sărbători fericite alături de cei dragi, iar noul an să îi găsească sănătoși și să aibă parte de împlinirea dorințelor personale și profesionale.

La mulţi ani, tuturor!

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti