Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Noul Cod civil. Comentariu pe articole | Flavius Baias, Eugen Chelaru, Rodica Constantinovici, Ioan Macovei (coordonatori)


23.03.2011 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept civil
JURIDICE - In Law We Trust

A apărut la C.H.Beck probabil cea mai așteptată carte juridică a momentului: Noul Cod civil. Comentariu pe articole.

Editorul: „Lucrarea, integrată în Colecţia Comentarii, are drept punct de plecare textul noului Cod civil şi oferă cititorului informaţia necesară pentru a-l putea înţelege, interpreta şi aplica, atât prin prisma explicaţiilor teoretice, cât şi a trimiterilor la soluţiile din practica judiciară. Sunt avute în vedere şi consideraţii de ordin istoric, privind reglementări anterioare, precum şi de drept comparat, dar numai pentru a explica anumite soluţii adoptate de noul Cod civil sau pentru a arăta în ce măsură acestea sunt mai bune sau nu decât precedentele dispoziţii.

Autorii sunt renumiţi profesionişti reprezentând atât cadrul instituţional propriu-zis, cât şi cel didactico-practic al sferei juridice. Efortul acestora reprezintă materializarea ideii de familiarizare a practicianului cu noile reglementări din domeniul dreptului civil, privit în sens larg, prin intermediul unui ghid în care pot fi găsite răspunsuri imediate, clare şi relevante.

Noul Cod civil constituie „pilonul” în jurul căruia se „construiesc” susţineri, critici, orientări ale doctrinei şi ale practicii. Structura comentariului, vizând interpretarea textului şi modul său de aplicare, este astfel concepută încât să prezinte o maximă utilitate pentru orientarea cititorului, precum şi pentru promovarea unor soluţii corecte şi coerente în plan legislativ şi jurisprudenţial.”

Gheorghe Piperea: „Daca exista ceva care sa caracterizeze la modul cel mai profund Noul Cod civil, atunci aceasta este idea de echilibru: al prestatiilor contractuale, al intereselor in fiinta, al aparentei fata de realitate etc. Codul este presarat cu referiri la echilibrul raporturilor juridice (sau la inversul acestuia : spre exemplu, leziunea si impreviziunea sunt forme de dez-echilibru contractual), menit a preveni sau evita conflictele. Poate cel mai important aspect nou al teoriei generale a obligatiilor este indatorirea partilor de a-si executa drepturile si obligatiile cu buna credinta, in scopul mentinerii si continuarii raporturilor juridice in care sunt angrenate. Asa cum am mai spus, la un nivel formal si vizibil, Noul Cod civil invita partile la contencios, incitindu-le, de fiecare data cind apar potentiale conflicte, sa apeleze la concursul instantelor de judecata pentru a rezolva diferendele aparute. Este un fenomen de juridicizare a raporturilor juridice care pare sa contrazica idea ezoterica de echilibru (care este menita a evita sau preveni conflictul). “Provocarea” ce reiese din aceasta aparenta contradictie va fi ca interpretul si partile raporturilor juridice sa mentina acest echilibru fara a apela la concursul instantei de judecata. „Noul Cod civil. Comentariu pe articole” va propune o analiza care are drept scop temperarea juridicizarii si rezolvarea divergentelor in afara instantelor de judecata, in mod amiabil, aplicind idea fundamentala de echilibru.”

* Gheorghe Piperea este unul dintre cei 32 de autori ai lucrarii fiind autorul comentariilor unui numar de  216 de articole: art. 3 (Aplicarea generala a codului civil), art. 187-251 (Persoana juridica), art. 1766-1771 (Contractul de furnizare), art. 1881-1954 (Contractul de societate), art. 2009-2063 (Contractul de mandat), art. 2184-2198 (Contul bancar si alte contracte bancare).

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti