Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecom
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 
 1 comentariu | 
Print Friendly, PDF & Email

Judecatoria sectorului 2. Proiect privind custodia comuna
28.12.2011 | JURIDICE.ro

La Judecătoria sectorului doi va fi introdus anul viitor, în premieră, un proiect  ce îi va ajuta pe judecători şi pe părinţii care divorţează să înţeleagă ce înseamnă „custodia comună” şi de ce aceasta este o soluţie benefică pentru copii.

Iniţiativa vine din partea CSM, care, împreună cu Directia Generala Protectia Copilului, UNICEF si INM dar şi cu  asociaţiile care militează pentru drepturile părinţilor şi ale copiilor, respectiv asociaţiile mediatorilor, vor să preia cele mai bune practici din statele care au un istoric consistent în privinţa „custodiei comune” sau „autorităţii părinteşti”, cum sunt Canada, SUA şi Franţa.

Danileț: „De acum, părinții divorțați vor avea drepturi și obligații egale”

Noile reglementări în privinţa raporturilor de familie, cuprinse în noul Cod civil, necesită o nouă practică judiciară, care să fie unitară şi benefică minorilor.

„Este o schimbare radicală de concepţie în legislaţia noastră, care va genera o nouă practică judiciară. Astfel, dacă vechiul cod al familiei obliga judecătorul să încredinţeze copilul unuia sau celuilalt părinte, de acum înainte părinţii divorţaţi vor avea drepturi şi obligaţii egale asupra copiilor. La rândul său, copilul are dreptul la amândoi părinţii” a declarat judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM şi coordonator al Grupului interinstituţional pentru pregătirea implementării noilor coduri.

Danileț consideră că marea provocare constă în modul în care părinţii separaţi se vor înţelege asupra luării împreună a deciziilor cu privire la copii, trecând peste animozităţile personale.

„Vor trebui schimbate multe aspecte în mentalitatea populaţiei, inclusiv a autorităţilor care încă sunt reticente în a privi în mod egal părinţii. De asemenea, judecătorii vor avea un rol foarte important în a convinge părţile că trebuie urmărit tot timpul interesul copilului şi să le propună, dacă este cazul, inclusiv apelând la mediator, să stabilească un plan parental. Aceasta reprezintă o înţelegere cu privire la părintele rezident la care minorul va avea locuinţa, cheltuielile şi programul de relaţii personale ale părintelui nerezident, modul de acces la informaţii despre minor, dar şi modul în care părinţii vor stabili cum angajează bona copilului, cum aleg grădiniţa, cine duce şi suportă costurile pentru orele de sport sau de meditaţie ale copilului, ori cum şi unde îşi va petrece copilul vacanţa”, a mai spus Danileț.

Proiectul urmează să se extindă la toate instanţele din ţară.

sursa: Info CSM


Aflaţi mai mult despre , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Judecatoria sectorului 2. Proiect privind custodia comuna”

  1. Florin RADU spune:

    inteleg ca instituia custodiei comune se bazeaza pe schimbarea mentalitatilor si pe capacitatea parintilor de a se intelege asupra modului de gestionare a problemei copiilor.
    exact acestea sunt motivele pt care asa ceva nu va functiona. din moment ce au ajuns la instanta, e clar ca parintii NU se inteleg. si atunci, ce vor face dupa ce instanta va hotari o custodie comuna?! va fi haos.
    facem schimbari doar de dragul schimbarilor, ca sa ne laudam cu ele.
    de gandit, insa …

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.