Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Legea privind promovarea judecatorilor la ICCJ – publicare in Monitorul Oficial
29.12.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

Secţiuni: C. administrativ, Lege 9, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 925 din data de 27 decembrie 2011 a  fost publicata Legea nr. 300/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, precum si pentru modificarea art. 29 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara.

Actul normativ modifica procedura de selectare a judecatorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Astfel, promovarea in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie se face numai prin concurs organizat ori de cate ori este necesar, in limita posturilor vacante, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii.

Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii si procurorii care au indeplinit efectiv, cel putin 5 ani, functia de judecator la curtea de apel sau de procuror la parchetul de pe langa curtea de apel ori la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, au obtinut calificativul „foarte bine“ la ultimele 3 evaluari, nu au fost niciodata sanctionati disciplinar si au o vechime in functia de judecator sau procuror de cel putin 15 ani.

Concursul consta in urmatoarele probe:
– o proba avand ca obiect evaluarea hotararilor judecatoresti redactate, in cazul judecatorilor, sau a actelor intocmite in faza de urmarire penala ori in faza judecatii, in cazul procurorilor;
– un interviu sustinut in fata Plenului Consiliului Superior al Magistraturii;
– probe scrise, cu caracter teoretic si practic.

Cererile de inscriere la concurs se publica pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, insotite de un anunt, prin care se aduce la cunostinta publica posibilitatea oricarei persoane de a transmite comisiilor de concurs hotarari judecatoresti sau, dupa caz, acte ale procurorului, intocmite de candidati.

In cadrul probei de evaluare, la cererea comisiilor de concurs, Consiliul Superior al Magistraturii va solicita, prin intermediul curtilor de apel sau, dupa caz, al parchetelor de pe langa curtile de apel ori al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, hotarari judecatoresti sau, dupa caz, acte ale procurorului, intocmite de candidati, din ultimii 10 ani de activitate.

Actele intocmite de candidati – hotarari judecatoresti sau, dupa caz, acte intocmite de procuror in faza de urmarire penala sau in faza judecatii – se publica pe pagina de Internet a Consiliului Superior al Magistraturii, cu respectarea dispozitiilor legale privind protejarea datelor cu caracter personal, pentru a fi supuse dezbaterii publice pentru o perioada de 30 de zile de la publicare. Sesizarile sau observatiile primite din partea opiniei publice pot fi avute in vedere la evaluare de catre comisiile de concurs.

Comisiile de concurs sunt numite prin hotarare a Consiliului Superior al Magistraturii si corespund sectiilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru care au fost depuse candidaturi.
Comisiile de concurs sunt alcatuite din:
– cate un judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, propus de Inalta Curte de Casatie si Justitie;
– cate un profesor universitar de la o facultate de drept, care are incheiat un contract de munca pe durata nedeterminata cu o universitate de cercetare avansata si educatie, propus de Institutul National al Magistraturii;
– cate un formator al Institutului National al Magistraturii, avand cel putin gradul de judecator de curte de apel, propus de Institutul National al Magistraturii;
– cate un profesor de logica, propus de Institutul National al Magistraturii.

In cadrul probei de evaluare a hotararilor judecatoresti redactate – in cazul judecatorilor – , sau actelor intocmite in faza de urmarire penala sau in faza judecatii – in cazul procurorilor -, din comisiile de concurs fac parte si:
– cate un avocat, cu inalta reputatie profesionala si morala, propus de Uniunea Nationala a Barourilor din Romania;
– cate un psiholog, propus de Colegiul Psihologilor din Romania.

Punctajul maxim ce poate fi atribuit la primele doua probe este de 100 de puncte distribuit astfel:
– 75 de puncte pentru proba evaluarii actelor intocmite de candidati;
– 25 de puncte pentru proba interviului in fata plenului CSM.
Punctajul minim pentru a fi declarat admis in vederea sustinerii probelor scrise este de 80 de puncte.

In cadrul probei interviului, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii evalueaza aspecte referitoare la conduita, deontologia si integritatea candidatilor.

Primele doua probe – proba cu privire la analiza hotararilor judecatoresti sau, dupa caz, a actelor intocmite de procuror in faza de urmarire penala sau in faza judecatii si proba interviului – au caracter eliminatoriu.

Probele scrise constau in:
– in functie de specializare, in una dintre urmatoarele grupe de materii:
>> drept civil, dreptul familiei si drept international privat;
>> drept penal;
>> drept administrativ, drept financiar si fiscal si dreptul muncii;
– jurisprudenta Inaltei Curti de Casatie si Justitie si jurisprudenta Curtii Constitutionale;
– jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene;
– procedura civila sau procedura penala, in functie de specializarea judecatorului ori procurorului.

Pentru a fi declarat admis la concurs, candidatul trebuie sa obtina la probele scrise media minima 8 (opt), cu conditia ca la fiecare proba scrisa sa fie obtinuta nota minima 7 (sapte).

Procedura de desfasurare a concursului de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, inclusiv modalitatea de contestare a rezultatelor se stabilesc prin regulament aprobat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti