Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Site impresionant al Curtii de Apel Bucuresti
29.12.2011 | JURIDICE.ro, Alina MATEI, Andreea Roxana TUDOROIU

Miercuri, 28 decembrie 2011, in sala Alexandru Papadopol a Curtii de Apel Bucuresti a avut loc conferinta de presa organizata de CAB cu Baroul Bucuresti pentru lansarea site-ului Curtii de Apel Bucuresti si inaugurarea Expozitiei Muzeului Palatului de Justitie.

Au participat avocati, judecatori, procurori, grefieri, jurnalisti.

Av. Ion Ilie Iordachescu, decanul Baroului Bucuresti, a spus ca este onorat sa participe la aceasta lansare. Ideea constituirii unui muzeu nu ii apartine dumnealui ci presedintelui Dan Lupascu. Acest eveniment nu este primul care a permis o colaborare deschisa cu reprezentantii Curtii de Apel Bucuresti, incheierea protocolului de colaborare intre CAB si Baroul Bucuresti fiind rodul unei astfel de colaborari. Aminteste cu titlu informativ ca ideea edificarii Palatului de Justitie in care se afla sediul Curtii de Apel Bucuresti a apartinut ministrului de Justitie Vasile Boerescu, piatra de temelie fiind pusa la data de 7 octombrie 1890.

Constructia a fost terminata cinci ani mai tarziu, Regele Carol I punand la subsolul edificiului pergamentul cu insemnele regale si sustinand un discurs despre reformarea Justitiei. In perioada lui Ceausescu, se dorea un Palat al Justitiei socialiste, in 1988 Palatul fiind golit de activitatea de Justitie. Palatul a fost intr-o stare dezagreabila dupa 1989, iar problema reconstructiei s-a pus in 2000. In 2003, Palatul a fost redat Justitiei in folosinta.

Gandurile exprimate sunt atat din partea Baroului Bucuresti cat si al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

“Imi exprim convingerea ca protocolul incheiat intre CAB si Baroul Bucuresti va fi un prim pas spre reglementarea relatiei dintre avocati si magistrat. Este primul protocol de acest fel.”

Ureaza sarbatori fericite participantilor.

Proc. Lia Palade, Procurorul General al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, a salutat prezenta procurorilor si judecatorilor in sala, initiativa presedintelui Lupascu face legatura intre trecut, prezent si viitor.

Procurorii au avut deja o contributie la acest muzeu, “tocmai de aceea rog presa, si pe jurnalistii prezenti in sala, daca stiti cum arata o roba de procuror de dinainte de anii 1940, va rog sa ne ajutati.”

Jud. dr. Dan Lupascu, presedintele Curtii de Apel Bucuresti, a facut o prezentare a site-ului. 16 oameni au facut parte din colectivul care a lucrat la site: judecatori, procurori, grefieri, informaticieni si dr. Dieter Slafen care “este prietenul si colaboratorul nostru in continuare”. 10 luni s-a lucrat la site, lansarea site-ului fiind posibila si datorita STS-ului, atat in ceea ce priveste crearea cat si gazduirea paginii de internet. Denumirea site-ului – cab1864.eu – a avut in vedere anul in care Curtea de Apel Bucuresti este mentionata intr-un act normativ.

Palatul de Justitie are 16 sali, toate botezate cu nume celebre ale unor mari juristi, oameni de drept, selectati dintr-o lista cu 50 de nume.

“Este foarte important sa ne cunoastem trecutul ca sa stim ce vom face in viitor, este un omagiu pentru cei care au facut ceva pentru Justitia romana. Site-ul este un instrument important nu numai pentru magistrati si avocati, dar este o baza de date importanta pentru justitiabili.”, a aratat Dan Lupascu.

Pe site sunt prezentate informatii statistice privind ponderea, pe sexe, pe varste, a judecatorilor. Doar 21% dintre judecatori sunt barbati si 79% sunt femei, “poate si de asta Justitia e de genul feminin. Chiar in muzeu puteti gasi mapa profesionala a primei femei judecator din Romania, Iolanda Eminescu, nepoata celebrului poet Mihai Eminescu”, a continuat presedintele CAB. Majoritatea judecatorilor care activeaza la CAB au varste cuprinse intre 30-40 de ani.

Sectiunea Jurisprudenta are 1000 de hotarari, programul creat este mai bun decat Jurindex, iti permite cautarea dupa materie, de exemplu, “spre deosebire de Jurindex care este un fel de car cu fan in care daca trebuie sa cauti un ac e destul de greu daca nu ai magnet.” Pe site se regaseste si jurisprudenta recursurilor in interesul legii (atat cele admise cat si cele respinse).

Site-ul a costat 4700 lei reprezentand contravaloarea soft-ului.

Se poate vizualiza si un tur virtual al Palatului.

Dupa o vizita la Muzeul Curtii, a urmat o cupa de sampanie. Spumoasa.

Ne-am bucurat sa-i reintalnim pe Maestrii av. dr. Iosif Friedmann-Nicolescu, Mihai Tanasescu si Arin Avramescu.

Pentru JURIDICE.ro, Alina MATEI si Andreea Roxana TUDOROIU


Aflaţi mai mult despre , , , , , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.