Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Norme metodologice privind inspectia si controlului in transporturile rutiere
30.12.2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 923 din data de 27 decembrie 2011 a  fost publicat Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr. 995/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind modul de efectuare a inspectiilor si controlului asupra transporturilor rutiere, a activitatilor conexe acestora, a activitatii centrelor de pregatire si perfectionare a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, a activitatii scolilor de conducatori auto si a activitatii instructorilor auto autorizati si pentru modificarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 1.058/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind activitatea de control al respectarii perioadelor de conducere, pauzelor si perioadelor de odihna ale conducatorilor auto si al utilizarii aparatelor de inregistrare a activitatii acestora.

Potrivit normelor, Inspectoratul de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier (I.S.C.T.R.) este desemnat sa asigure inspectia si controlul la nivel national al respectarii reglementarilor interne si internationale in domeniul transporturilor rutiere.

Inspectia si controlul respectarii reglementarilor interne si internationale in domeniul transporturilor rutiere se realizeaza de catre inspectorii I.S.C.T.R.
In exercitarea atributiilor de inspectie si control, inspectorii au drept de control in trafic si la sediile operatorilor de transport si ale intreprinderilor.

Controul tehnic in trafic (CTT) cuprinde urmatoarele verificari:
– o verificare a raportului de CTT intocmit recent sau o verificare a documentelor care atesta efectuarea ITP ori a ITPI, in statul de inmatriculare sau punere in circulatie a vehiculului si, in particular, pentru vehiculele dintr-un stat membru al Uniunii Europene, a documentului ce atesta ca vehiculul a fost supus ITP obligatorii, conform Directivei 2009/40/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 6 mai 2009 privind inspectia tehnica auto pentru autovehicule si remorcile acestora;
– o inspectie vizuala a starii tehnice a vehiculului in stationare; si/sau
– o inspectie ce vizeaza detectarea defectiunilor privind starea tehnica a vehiculului.

Inspectorii I.S.C.T.R. realizeaza si controlul privind respectarea maselor si dimensiunilor maxime admise, precum si a prevederilor privind desfasurarea circulatiei vehiculelor rutiere cu mase si dimensiuni ce depasesc masele si dimensiunile maxime admise, in conformitate cu prevederile legale.

Verificarile privind indeplinirea conditiilor in vederea licentierii/certificarii/autorizarii operatorilor de transport rutier, intreprinderilor de transport rutier in cont propriu, operatorilor economici care desfasoara activitati conexe transportului rutier, centrelor de pregatire si perfectionare profesionala a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, scolilor de conducatori auto si instructorilor auto autorizati se efectueaza de catre inspectori la sediul acestora, la cererea autoritatii emitente a licentei comunitare, a certificatului de transport in cont propriu, a licentei pentru activitati conexe transportului rutier sau a autorizatiei, dupa caz.

Contraventiile se constata si se sanctioneaza de catre inspectori prin proces-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, in baza legitimatiei nominale de control, in conditiile legii.

In toate cazurile cand se constata fapte care contravin prevederilor legale in vigoare, savarsite de un operator de transport sau de o intreprindere, care impun imobilizarea vehiculului, se procedeaza la imobilizarea acestuia, iar permisiunea privind reluarea efectuarii transportului se acorda odata cu indeplinirea conditiilor legale pentru efectuarea acestuia.

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.