Dreptul securităţii sociale

Conditiile prelucrarii codului numeric personal si a altor date cu caracter personal


30 decembrie 2011 | Corina CIOROABĂ, Juridice.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Dreptul securității sociale, Noutăți legislative

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 929 din data de 28 decembrie 2011 a  fost publicata Decizia presedintelui Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal nr. 132/2011 privind conditiile prelucrarii codului numeric personal si a altor date cu caracter personal avand o functie de identificare de aplicabilitate generala.

Decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal a fost emisa din necesitatea clarificarii modalitatii de prelucrare a codului numeric personal si a altor date cu caracter personal, intrucat din practica a rezultat colectarea si prelucrarea fara o justificare temeinica a acestor date.

Astfel, se precizeaza ca datele cu caracter personal cu functie de identificare de aplicabilitate generala sunt acele numere prin care se identifica o persoana fizica in anumite sisteme de evidenta si care au aplicabilitate generala, cum ar fi:
–  codul numeric personal;
– seria si numarul actului de identitate;
– numarul pasaportului, al permisului de conducere, numarul de asigurare sociala sau de sanatate.

Aceste date fac  parte din categoria datelor cu caracter special supuse regulilor specifice de prelucrare.

Prelucrarea datelor mentionate mai sus, inclusiv dezvaluirea acestora catre terti, se face numai in conditiile stabilite de Legea nr. 677/2001 pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, si anume:
– persoana vizata si-a dat in mod expres consimtamantul; sau
– prelucrarea este prevazuta in mod expres de o dispozitie legala; sau
– in alte cazuri, cu avizul Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal si numai cu conditia instituirii unor garantii adecvate pentru respectarea drepturilor persoanelor vizate.

Consimtamantul
Potrivit deciziei, consimtamantul trebuie dat in mod expres, intr-o forma care sa permita dovedirea acestuia de catre operator.
Anterior obtinerii consimtamantului, operatorul are obligatia de a informa persoana vizata. Cazurile in care informarea se dovedeste imposibila sau ar implica un efort disproportionat fata de interesul legitim care ar putea fi lezat trebuie temeinic justificate si documentate de catre operator.

Actele normative care stabilesc prelucrare de date cu caracte personal
Proiectele de acte normative care stabilesc prelucrarea  datelor cu caracte personal vor respecta principiul caracterului adecvat, pertinent si neexcesiv al acestora prin raportare la scopul in care sunt colectate si ulterior prelucrate. La elaborarea acestor proiecte, Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal trebuie sa fie este consultata, in conditiile Legii nr. 677/2001.

Alte cazuri in care este permisa prelucrarea de date cu carcter personal
In aceste situatii, operatorul trebuie sa respecte principiul caracterului adecvat, pertinent si neexcesiv, precum si masurile de confidentialitate si de securitate a prelucrarilor, prin instituirea unor garantii adecvate, mentionate detaliat in decizie.

Colectarea si prelucrarea datelor  cu carcater peronal, inclusiv dezvaluirea acestora, prin efectuarea si retinerea de copii de pe cartea de identitate sau de pe documente care le contin, sunt interzise, cu exceptia situatiilor mentionate mai sus.

Decizia intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică