Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Interviu Bogdan Gabor. Este inutil să vorbești de eficientizarea sistemului judiciar în condițiile în care ai, de ani de zile, parchete județene sau instanțe care functionează cu 2, 3 sau 4 magistrați
30.12.2011 | Alina MATEI

Secţiuni: Drept penal, Interviuri, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Alina Matei: Cum a fost întâlnirea cu colegii procurori din timpul campaniei?

Bogdan Gabor: Aş caracteriza aceste întâlniri ca fiind adevărate întâlniri de lucru, întrucât peste tot în ţară am discutat împreună cu colegii problemele privind cariera profesională a magistraţilor şi problemele sistemului. Împreună am analizat soluţiile şi posibilitatea lor de a fi puse în practică. Am fost plăcut impresionat de faptul că, multe din soluţiile propuse de mine în planul întocmit – publicat şi pe site-ul dvs. – au fost apreciate pozitiv de către colegi.

Pe de altă parte, am cunoscut problemele specifice fiecărei unităţi de parchet de pe lângă tribunal, pentru rezolvarea cărora este necesară şi implicarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Este de remarcat faptul că, peste tot în ţară, colegii procurori sunt implicaţi foarte activ în îndeplinirea obligaţiilor profesionale deşi, de nenumărate ori, acest lucru presupune multe sacrificii la nivelul vieţii personale. Spun aceste lucruri, pentru că este necesar ca cetăţenii României să cunoască eforturile personale ale tuturor magistraţilor pentru menţinerea ordinii de drept într-o societate în care criza morală, economică, socială este din ce în ce mai profundă. Aceste crize sunt tot atâtea provocări la care trebuie să răspundă magistraţii iar eforturile personale ale acestora trebuie să fie sprijinite de către Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Ministerul Justiţiei, dar şi de clasa politică.

Spun că am avut „întâlniri de lucru”, întrucât am făcut şi schimb de bune practici în soluţionarea unor probleme ce se ivesc în activitatea curentă a parchetelor, atât în activităţile de execuţie şi de management judiciar, cât şi în ce priveşte comunicarea interinstituţională. O parte din aceste bune practici le-am adus la cunoştinţa colegilor din Maramureş, urmând a le aplica şi la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureş.

În altă ordine de idei, aceste întâlniri au fost tot atâtea motive de bucurie, întrucât mi-am cunoscut majoritatea colegilor şi de asemenea, mi-am cunoscut întreaga ţară.

Alina Matei: Ce aşteptări aveţi de la viitorul membru al Consiliului Superior al Magistraturii?

Bogdan Gabor: Înainte de a mă referi la aşteptările colegilor de la viitorul membru al Consiliului Superior al Magistraturii, aş vrea să fac precizarea că acesta va beneficia de un vot de mare încredere, ceea ce îl va obliga în acelaşi timp foarte mult.

Concluzia este că se aşteaptă mult de la întregul Consiliu Superior al Magistraturii. Aceste aşteptări privesc îmbunătăţirea sistemului de admitere şi avansare în magistratură, de evaluare profesională şi eficientizare a sistemului judiciar.

Alina Matei:Care este cel mai important obiectiv din proiectul dvs. pe care-l veţi susţine primul în Consiliul Superior al Magistraturii?

Bogdan Gabor: Rezolvarea problemei ocupării schemelor de personal şi a volumului de muncă. Este inutil să vorbeşti de eficientizarea sistemului judiciar în condiţiile în care ai, de ani de zile, parchete judeţene sau instanţe care funcţionează cu 2, 3 sau 4 magistraţi. În aceste condiţii nu putem discuta de o cât mai bună aplicare a noilor coduri, de o evaluarea corectă şi coerentă şi în definitiv de ridicarea M.C.V.-ului. De acest lucru, trebuie să fie conştiente toate cele trei puteri ale statului român.

Sigur, îndeplinirea acestui obiectiv depinde de agenda întregului Consiliu Superior al Magistraturii, dar obiectivul major al sistemului judiciar român este ridicarea M.C.V.-ului.

Alina Matei: Vă cunoaşteţi contracandidaţii. De ce să vă acorde votul dvs. colegii?

Bogdan Gabor: Nu îi cunosc personal pe ceilalţi doi candidaţi, motiv pentru care nu voi face o comparaţie între noi. Sunt convins că fiecare suntem animaţi de bune intenţii. Dar bunele intenţii trebuie să fie completate de calităţi personale ce pot conduce la realizarea lor. Cred că pragmatismul, luciditatea, curajul, abilităţile de comunicare şi de a lucra în echipă, capacitatea de a lua decizii, completate de experienţa personală şi profesională, mă pot ajuta în realizarea bunelor intenţii pe care le-am prezentat în această campanie.

Alina Matei: Se apropie votul final din 9 ianuarie 2012. Ce mesaj doriţi să transmiteţi colegilor?

Bogdan Gabor: Să avem încredere că împreună putem să îmbunătăţim lucrurile. Să credem că „cel mai bun mod de a prezice viitorul este de a-l crea”.

Alina Matei: Vă mulţumesc.

Bogdan Gabor: Eu vă mulţumesc. Mulţumesc pe această cale şi colegilor pentru modul elegant în care m-au primit şi ascultat. Tuturor le urez „La mulţi ani”!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti